Η επιστροφή της Eurobank στον ιδιωτικό τομέα θα αποτελέσει ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Ελλάδας και της οικονομίας της, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρήστος Μεγάλου, δηλώνοντας αισιόδοξος για την επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου, που θα προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια και διεθνείς επενδυτές.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η οποία κατοχύρωσε το συστημικό ρόλο της Eurobank, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Μεγάλου, ο επικεφαλής του Ομίλου απευθύνθηκε στους 20 χιλιάδες εργαζομένους στην Ελλάδα και σε άλλες 7 χώρες και σημείωσε ότι ανοίγονται νέες προοπτικές για τους μετόχους, τους πελάτες και τους εργαζομένους του Ομίλου.

Αναγνωρίζοντας την ιστορικότητα, τη σημασία και την ειδική σχέση που έχει χτίσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με τους Ελληνες αποταμιευτές σε όλη τη χώρα, η Eurobank διατηρεί το δίκτυο καταστημάτων του ως διακριτό δίκτυο υπό το εμπορικό σήμα Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με έμφαση στις εργασίες στις οποίες έχει εξειδίκευση και εμπειρία και στην εξυπηρέτηση των πελατών του, επισήμανε ο κ. Μεγάλου, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα της συγχώνευσης δεν θα είναι αθροιστικό, αλλά πολλαπλασιαστικό.

Σε μια αναδρομή στις εξελίξεις του τελευταίου εξαμήνου, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι με τη συγχώνευση με το Νέο ΤΤ και τη Νέα Proton Bank κατοχυρώθηκε ο συστημικός ρόλος του Ομίλου, ενώ με την ταχύτατη προώθηση των εργασιών νομικής και λειτουργικής ενοποίησης κινητοποιήθηκε ο δυναμισμός της τράπεζας, η οποία πέτυχε σημαντικό εξορθολογισμό του κόστους μέσω της εθελούσιας εξόδου και δρομολόγησε το μετασχηματισμό του επιχειρηματικού μοντέλου (Transformation Program), δίνοντας το στίγμα της έγκαιρης προσαρμογής στις απαιτήσεις του μέλλοντος. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου της Εurobank στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, για την οποία οι προσδοκίες είναι θετικές, όπως είπε.

Ορόσημο η ιδιωτικοποίηση

Η ιδιωτικοποίηση της Eurobank, μαζί με την αξιολόγηση των τραπεζών από την BlackRock, είναι τα επόμενα ορόσημα του κλάδου. Η διοίκηση Μεγάλου έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες μπαράζ επαφών στη διεθνή επενδυτική κοινότητα που έχουν αποδώσει με την καταγραφή ενδιαφέροντος που αναμένεται να αποτυπωθεί στην αύξηση.

Το χρονοδιάγραμμα που θέτει το μνημόνιο είναι πιεστικό, ειδικά αφού δεν υφίσταται ακόμη το νομοθετικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση. Αν δεν προχωρήσει η διαδικασία, μετά τις 12 Φεβρουαρίου θα υποχρεούται η διοίκηση της τράπεζας να συντάξει ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση με βάση τα αποτελέσματα του συνόλου της χρήσης 2013 και όχι του εννεαμήνου και άρα η συναλλαγή θα «πάει πιο πίσω».

Επείγει έτσι η ψήφιση νόμου που να περιλαμβάνει τον ορισμό της τιμής διάθεσης με όρους αγοράς και επομένως σε σαφές discount έναντι της τοποθέτησης του Δημοσίου, όπως και τη νομική προστασία των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με το σχέδιο του ΤΧΣ για τη Eurobank, στην αύξηση της τάξης των 2 δισ. ευρώ θα συμμετάσχει στρατηγικός επενδυτής με το ποσό των 750 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 1,25 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιδιώκεται να καλυφθεί το σύνολο της αύξησης από ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ το Ταμείο θα καλύψει μόνο τυχόν αδιάθετο ποσό. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον τέσσερα funds, όπως το Apollo και το Fairfax που έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον.

Τον Απρίλιο η πλήρης ενοποίηση

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Χρήστος Μεγάλου, εκτίμησε ότι η πλήρης λειτουργική ενοποίηση της Eurobank και του νέου ΤΤ που έχει δρομολογηθεί για τον Απρίλιο του 2014, θα ολοκληρωθεί με επιτυχία μέσα στα χρονοδιαγράμματα, κάτι που επετεύχθη τόσο με τη νομική συγχώνευση όσο και με το σύνολο των ενεργειών για την απορρόφηση της Νέας Proton Bank.

Facebook Comments