«Επιβάλλεται η δημιουργία Τράπεζας ειδικού σκοπού για χρηματοδότηση των ΜμΕ»
«Επιβάλλεται η δημιουργία Τράπεζας ειδικού σκοπού για χρηματοδότηση των ΜμΕ»
«Επιβάλλεται η δημιουργία Τράπεζας ειδικού σκοπού για χρηματοδότηση των ΜμΕ»
Ο υφυπουργός σημείωσε ότι «η Μεγάλη Ιδέα» της εποχής μας είναι η αλλαγή του μοντέλου οικονομίας μας από αυτό της εσωτερικής κατανάλωσης σε αυτό των εξαγωγών και για να επιτευχθεί αυτό, η αξιοπιστία της πολιτικής και οικονομικής διπλωματίας είναι στόχος της κυβέρνησης.
Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών Π. Μίχαλος σημείωσε ότι η ενιαία γραμμή όλων των φορέων που ασχολούνται με τις εξαγωγές ώστε να λειτουργούν συντονισμένα, να μειώνονται οι δαπάνες και να υπάρχει συνένωση αρμοδιοτήτων απαιτεί ευδιάκριτη δομή στο εσωτερικό σύστημα, όπως αυτή έχει οριστεί από το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και παρεμβάσεις στο εξωτερικό.
Το θέμα του συντονισμού όλων των φορέων δημόσιων και μη, που ασχολούνται με τις εξαγωγές, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της εξαγωγικής προσπάθειας όπως σημείωσε ο κ. Δούκας Μαρινόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών. Τα Γραφεία Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων δέχθηκαν αλματώδη αύξηση αιτημάτων τα τελευταία χρόνια. Το 2010 διπλασιάστηκαν τα αιτήματα και έφτασαν τα 8.500, το 2011 αυξήθηκαν 36% και έφτασαν τις 12.000 και το 2012 υπήρξε νέα αύξηση κατά 30% και έφτασαν τις 15.000 τα αιτήματα. Επίσης την ηλεκτρονική σελίδα agora επισκέπτονται 30.000 ενδιαφερόμενοι κάθε μήνα.
Ο αναπληρωτής διευθυντής Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης κ. Αντ. Μπαρτζώκας σημείωσε ότι υπάρχει συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην Ελλάδα για να ξεπεραστεί το πρόβλημα των αντεγγυήσεων. Υπογράφεται η σύμβαση με τις τράπεζες μέσα στον Απρίλιο και το Μάιο θα ανακοινωθούν οι πλήρεις προδιαγραφές του προγράμματος που θα «τρέξει» από κοινού από τους δύο κορυφαίους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Σημείωσε ότι έχει εντοπιστεί το πρόβλημα της προχρηματοδότησης των Ελληνικών επιχειρήσεων και θα εκπονηθεί σχετικό Πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες. Οι προδιαγραφές θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνο. Πρόσθεσε όμως ότι οι αντεγγυήσεις είναι αποφασιστικής σημασίας για την οικονομία μας.
Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη σημείωσε ότι οι εξαγωγείς δημιούργησαν το …θαύμα της αύξησης των εξαγωγών με υπερπροσπάθεια, πρόσθεσε όμως ότι οι αντοχές τελειώνουν και εξήγησε ότι δεν εστιάζεται το πρόβλημα της χρηματοδότησης μόνο στο τελευταίο στάδιο που αφορά στις εξαγωγές αλλά αφορά σε όλο το εύρος, από το πρώτο στάδιο, αυτό της παραγωγής.
Υπογράμμισε τη σημασία της ύπαρξης Τράπεζας ειδικού σκοπού για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προς αυτή την κατεύθυνση θα αναλάβει πρωτοβουλίες.
Ακόμη, σημείωσε ότι το κόστος της γραφειοκρατίας είναι 45% για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Στην προσπάθεια της ΕΣΕΕ για να δημιουργηθεί μια αναπτυξιακή τράπεζα μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης. Ζήτησε τη γνώμη του αναπληρωτή διευθυντή διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης κ. Μπαρτζώκα εάν είναι καλύτερα να δημιουργηθεί μια νέα τράπεζα για τους μικρομεσαίους, ίσως με έδρα το Λουξεμβούργο ή να αγοραστεί μια άδεια πχ της Λαϊκής Τράπεζας ή να μετεξελιχθεί σε τράπεζα μικρομεσαίων – ειδικού σκοπού – μία συνεταιριστική τράπεζα προκειμένου να διοχετευτούν όσο το δυνατόν νωρίτερα χρήματα στην αγορά. Ο κ. Μπαρτζώκας σημείωσε ότι «η πρωτοβουλία των αντεγγυήσεων πρέπει να περάσει στην πράξη όσο το δυνατόν γρηγορότερα με τις δεδομένες δομές, με τους συστημικούς παίκτες, για να μη χαθεί χρόνος».
Ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι υπάρχουν σε αυτή τη χρονική συγκυρία προβλήματα με τις εξαγωγές μας στην Κύπρο αλλά υπάρχουν σημαντικές περιθώρια στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των δυο πλευρών να στηρίξουν οι Ελληνικές τράπεζες του Κύπριους επιχειρηματίες και να αυξηθούν και οι δικές μας εξαγωγές στην Κύπρο.
Ο κ. Κορκίδης υπογράμμισε, ακόμη, τη σημασία της «κρατικής ακρίβειας» στις τιμές των προϊόντων που αγωνίζονται να είναι ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.
«Δεν θέλουμε ακριβά δάνεια αλλά επενδύσεις με Έλληνες επιχειρηματίες στη χώρα μας» είπε ο κ. Κορκίδης και ανέφερε ως παράδειγμα ότι ο δείκτης εξαγωγών του αγροτικού τομέα, σε ευρώ, ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο γης στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλός (160.000), με χαμηλότερο τα 28.000 στη Σλοβενία όταν στο Λουξεμβούργο ο δείκτης είναι 186.000, 216.000 στη Μάλτα, 181.000 στη Δανία, 530.000 στο Βέλγιο και 903.000 στην Ολλανδία. Ο δείκτης αυτός υπολογίζεται από την αξία των εξαγωγών ανάγκη τετραγωνικό χιλιόμετρο έκτασης μίας χώρας και είναι κρίσιμος για τον προσδιορισμό της εξωστρέφειας της γεωργικής παραγωγής μίας χώρας.
Ακόμη, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ γνωστοποίησε ότι με προτροπή της Ομάδας Δράσης ήρθε σε επαφή με τη συνομοσπονδία κλιμάκιο ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού (NOG) με έδρα τη Γαλλία που δίνει δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ΕΣΕΕ διερευνά το θέμα και έχουν καθοριστεί ραντεβού για να εξεταστούν οι δυνατότητες μιας τέτοιας συνεργασίας.
Ο κ. Γρ. Δημητριάδης συντονιστής Εξαγωγών του υπουργείου Ανάπτυξης διάβασε το χαιρετισμό του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Σ. Τσόκα στον οποίο επισημαίνεται ότι εντός του έτους θα αναπτυχθούν τομεακές δομές που θα αφορούν στη βιομηχανία τροφίμων (πχ ακτινίδιο και φέτα) και στις νέες τεχνολογίες και θα κατευθυνθούν κονδύλια και από το ΕΣΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση. Μέσα στο καλοκαίρι θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των προτάσεων που θα κάνει η Ομάδα Δράσης και οι Ολλανδοί ειδικοί για τη διαμόρφωση «οδικού χάρτη» για τις εξαγωγές.
Ακόμη, αναφέρθηκε ότι η κάλυψη εγγυητικών επιστολών από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που θα τρέξει από τον Απρίλιο, θα βοηθήσει τους εξαγωγείς μαζί με προγράμματα που τρέχει ήδη ο ΟΑΕΠ, το «Πρόγραμμα εξωστρέφεια» από το ΕΣΠΑ και όσα ετοιμάζονται για τους αμέσως επόμενους μήνες.
Εκπρόσωποι οργανισμών ασφάλισης πιστώσεων σημείωσαν ότι τα Ελληνικά προϊόντα είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους υποασφαλισμένα.
Facebook Comments