Ένας εκκεντρικός κινέζος μεγιστάνας της ανακύκλωσης, ο Τσεν Γκουανγκμπιάο δήλωσε σήμερα ότι ετοιμάζεται να αρχίσει συνομιλίες για να αγοράσει τους New York Times.

«Θα πάω σύντομα στην Αμερική για να συζητήσω την αγορά των New York Times», δήλωσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο Τσεν στη διάρκεια δεξίωσης για την απονομή δημοσιογραφικών βραβείων στη Σενζέν, προσθέτοντας πως «η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη», όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ωστόσο ο διευθυντής των New York Times έχει ήδη διαψεύσει στο παρελθόν πως η εφημερίδα προσφέρεται για πώληση.

Ο Τσεν Γκουανγκμπιάο, 42 ετών, είναι μια διασημότητα στην Κίνα και γνωστός για την φιλανθρωπική δράση του. Έχει συγκεντρώσει προσωπική περιουσία ύψους 560 εκατ. ευρώ χάρη στην εταιρεία του που ειδικεύεται στις κατεδαφίσεις και την ανακύκλωση. Έχει ανακοινώσει πως θέλει να διαθέσει την περιουσία του μετά το θάνατό του σε φιλανθρωπικά έργα. Τον Ιανουάριο, όταν η ρύπανση είχε σημειώσει μεγάλη αύξηση, είχε διανείμει δωρεάν κονσέρβες με «φρέσκο αέρα».

Μετά τις αντιιαπωνικές εκδηλώσεις στην Κίνα, ο Τσεν είχε δαπανήσει σχεδόν 800.000 δολάρια για να αγοράσει δεκάδες κατασκευασμένα στην Κίνα αυτοκίνητα για να τα δώσει σε ανθρώπους που είχαν αυτοκίνητα ιαπωνικής μάρκας τα οποία υπέστησαν ζημιές από τους διαδηλωτές.

Ο Τσεν υποστηρίζει πάντως πως αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα το στόχο του να αγοράσει τους «Νιού Γιόρκ Τάιμς», κάτι που λέει πως σκέπτεται εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Πρόσθεσε πως περιμένει ότι θα συζητήσει το θέμα αυτό στις 5 Ιανουαρίου, οπότε θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με ένα «κορυφαίο μέτοχο».

“Δεν υπάρχει τίποτε που να μην μπορεί να αγοραστεί στη σωστή τιμή», δήλωσε ο Τσεν προς το Ρόιτερς.

Το βρετανικό πρακτορείο σχολιάζει ωστόσο πως είναι απίθανο να πωληθούν στον Τσεν οι Τάιμς, που ελέγχονται από την οικογένεια Οκς-Σουλτσμπέργκερ.

Μετά τις αρχικές αναφορές στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης για την προσφορά του Τσεν, εκπρόσωπος των Νιού Γιορκ Τάιμς δήλωσε πως η εταιρεία δεν σχολιάζει φήμες.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Άρθουρ Σουλτσμπέργκερ Τζούνιορ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι οι Τάιμς δεν προσφέρονται προς πώληση.

Ο Τσεν πιστεύει πως η εφημερίδα αξίζει 1 δισεκ. δολάρια, αλλά δήλωσε πως είναι πρόθυμος να διαπραγματευθεί.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως, επειδή τα κεφάλαιά του είναι περιορισμένα, έπεισε ένα μεγιστάνα του Χονγκ Κονγκ να συνεισφέρει 600 εκατ. δολάρια ενώ εκείνος θα βάλει τα υπόλοιπα. Διευκρίνισε πως ο εν λόγω μεγιστάνας δεν είναι έτοιμος να αποκαλύψει την ταυτότητά του.

“Αν ενεργήσουμε με ειλικρίνεια και καλή πίστη, πιστεύω πως ο πρόεδρος των Τάιμς θα αλλάξει τον τρόπο που σκέπτεται», δήλωσε ο Τσεν.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως, αν δεν καταφέρει να αγοράσει τους Νιού Γιόρκ Τάιμς, θα αρκεσθεί να γίνει βασικός μέτοχος και, αν δεν καταφέρει ούτε αυτό, τότε να αγοράσει απλώς ένα μερίδιό τους.

Σύμφωνα με τον Κατάλογο Χουρούν των πλουσιότερων ανθρώπων της Κίνας, η περιουσία του μεγιστάνα ήταν το 2012 περίπου 740 εκατ. δολάρια. Ο Τσεν δήλωσε πως δεν θα δίσταζε να πουλήσει τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία του, αν μπορούσε έτσι να αγοράσει τους Τάιμς.

Ο ίδιος δήλωσε πως ο στόχος του δεν είναι να προωθήσει κάποια πολιτική ατζέντα, αλλά μάλλον τα προσωπικά ιδεώδη του που είναι «η ειρήνη στη γη, η προστασία του περιβάλλοντος και η φιλανθρωπία».

Ο Τσεν είχε τραβήξει την προσοχή τον Αύγουστο του 2012, όταν είχε αγοράσει μια καταχώριση μισής σελίδας στους Νιού Γιόρκ Τάιμς για να υποστηρίξει πως μια συστάδα νησιών που διεκδικεί η Ιαπωνία ανήκε από την αρχαιότητα στην Κίνα.

Facebook Comments