Ασυμφωνία των πολιτικών δυνάμεων ως προς την διακυβέρνηση της χώρας προέκυψε από τις σημερινές σύντομες διαβουλεύσεις του ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

«Δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις για κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής», δήλωσε εκ μέρους του κεντροαριστερού συνασπισμού ο Ενρίκο Λέτα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον κ. Ναπολιτάνο.

«Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας και αναμένουμε τις επόμενες ενέργειές του», πρόσθεσε.

«Ως γνωστόν, είχαμε προτείνει να συγκροτήσουμε κυβέρνηση με την εξωτερική στήριξη της κεντροδεξιάς», σημείωσε ο κ. Λέτα, αναφερόμενος σε όσα είχαν διαμειφθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Νωρίτερα, μέλη της αντιπροσωπείας του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο, συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους είχαν τονίσει ότι δεν προτίθενται να στηρίξουν ούτε «κυβέρνηση ψευτο-τεχνοκρατών», ούτε και των παραδοσιακών πολιτικών σχηματισμών οι οποίοι βρίσκονται στο κοινοβούλιο.

«Η πρότασή μας παραμένει μια κυβέρνηση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κινήματος στην Γερουσία, Βίτο Κρίμι.

Η μετριοπαθής κεντρώα συμμαχία υπό τον Μάριο Μόντι ζήτησε να αρχίσει νέος κύκλος διαβουλεύσεων, ώστε να εντοπιστούν τα κυριότερα σημεία προγραμματικής σύγκλισης των πολιτικών δυνάμεων και να διευκολυνθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Νωρίτερα, εκ μέρους της Κεντροδεξιάς, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο επικεφαλής της συμμαχικής του «Λέγκας του Βορρά» είχαν ταχθεί υπέρ κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής.

Η πρόταση απορρίφθηκε από την κεντροαριστερή συμμαχία.

Ο κ. Ναπολιτάνο αναμένεται να αποφασίσει αύριο σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του.

Πιθανολογείται ότι θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιο πρόσωπο εκτός κομματικών μηχανισμών, το οποίο θα επιλέξει ο ίδιος, ή ότι θα προκρίνει μια νέα προσφυγή στις κάλπες.

Για να μπορέσουν να γίνουν νέες εκλογές τον Ιούνιο όμως ο Ναπολιτάνο πρέπει να παραιτηθεί άμεσα, ώστε να εκλεγεί το ταχύτερο δυνατόν ο διάδοχός του, ο οποίος θα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στην διάλυση Βουλής και Γερουσίας.

Facebook Comments