Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2008 «σκαρφάλωσαν» οι ευρωαγορές που δεν φάνηκαν να επηρεάζονται από την υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Ώθηση στις μετοχές έδωσαν τα στοιχεία για την ανεργία στη Γερμανία που μειώθηκε τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά μετά από τον Ιούλιο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,6% στις 329,4 μονάδες, ενώ η εικόνα που αποτυπώθηκε στα ταμπλό των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων είναι η εξής:

– Λονδίνο, FTSE 100: 6.755,45 (+0,37%)

– Παρίσι, CAC40: 4.262,68 (+0,83%)

– Ζυρίχη, SMI 8.319,40 (+0,57%)

– Φρανκφούρτη, DAX30: 9.506,20 (+0,83%)

Η ανεργία στη Γερμανία μειώθηκε απροσδόκητα τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο, σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Απασχόλησης της χώρας, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η εγχώρια κατανάλωση μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 15.000 σε 2,965 εκατομμύρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση την τελευταία διετία, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ενώ από τη δημοσκόπηση του Reuters δεν αναμενόταν κάποια μεταβολή.

Το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε σταθερό στο 6,9%, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί μετά την επανένωση της Γερμανίας πριν από περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Για το σύνολο του 2013, η ανεργία υποχώρησε κατά ένα δέκατο (0,1) της ποσοστιαίας μονάδας στο 6,9%, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Απασχόλησης.

Εν τω μεταξύ, ετυπωσιακή ήταν η ζήτηση για τα ιρλανδικά δεκαετή ομόλογα 3,75 δισ. ευρώ, στην πρώτη δημοπρασία μετά από την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, με τις προσφορές των επενδυτών να ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ.

«Μία τόσο υψηλή ζήτηση ενισχύει το πρόσφατο θετικό κλίμα έναντι της Ιρλανδίας. Αυτό προοιωνίζεται θετική έκβαση για την επερχόμενη έκδοση χρέους από άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης», δήλωσε διαπραγματευτής ομολόγων στο Δουβλίνο.

Η πώληση των ομολόγων είναι η πρώτη που κάνει το Δουβλίνο από πέρυσι τον Μάρτιο, όταν εξέδωσε 10ετή ομόλογα ύψους 5 δισ. ευρώ.

Η έκδοση αποτελεί έλεγχο για την εμπιστοσύνη των αγορών στην ανακάμπτουσα ιρλανδική οικονομία και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο, τις τρεις χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονται ακόμη σε προγράμματα διάσωσης.

Να επισημανθεί, ακόμη, ότι οι αποδόσεις των ιρλανδικών ομολόγων μειώνονται σταθερά από το 15% του 2011 και πλέον βρίσκονται σε επίπεδα κατώτερα από εκείνα της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Facebook Comments