Νομίζετε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική για την αποφυγή του χαρατσιού της υπεραξίας; Την περασμένη εβδομάδα, με πήρε τηκλέφωνο παλαιός και γνωστός χρηματιστής για να με ρωτήσει αν είχα υπ όψιν μου ότι καταργήθηκε το τέλος συναλλαγών στην Κύπρο.

Ασχολήθηκε την ίδια μέρα με το εν λόγω ζήτημα και επιβεβαίωσα ότι έτσι ακριβώς είναι, ότι δηλαδή οι Κύπριοι, με το που είδαν τον επενδυτικό πανικό που επικράτησε στην Αθήνα, με το χαράτσι 15% στην υπεραξία, για το οποίο δεν υπάρχει καμία ερμηνευτική εγκύκλιος προς το παρόν, ως προς το πότε θα υπολογίζεται και κάθε πότε θα καταβάλλεται, αφαίρεσαν τη φορολογία τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι το χρήμα που προοριζόταν για το Χ.Α. θα πάει στο ΧΑΚ. Προφανώς λόγω διαφορετικού μεγέθους που έχουν οι δύο αγορές.

Πλην όμως, διαπιστώνει κανείς ότι η Κύπρος η οποία υπέστη ένα ιστορικό κούρεμα στις καταθέσεις, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις άγγιξε και το 7%, κάνουν ότι μπορούν για να κάνουν το χρήμα να γυρίσει στη χώρα τους. Επίσης, να σημειώσω ότι δεν υπήρξε κάποια… «τρελή» εκροή κεφαλαίων, ειδικά των ρώσικων από το νησί.

Εκείνο που πάει να γίνει όμως, προκειμένου οι Έλληνες επενδυτές να παίζουν στο Χ.Α. χωρίς να φορολογούνται έτσι βάναυσα, είναι να τοποθετούνται στο Χ.Α. μέσω Κύπρου και μέσω της χρηματιστηριακής πλατφόρμας που έχουν συστήσει το δικό μας χρηματιστήριο και το Χ.Α.Κ. Ήδη, κάποια γραφεία στην Αθήνα, το ψάχνουν και δεν αποκλείεται να δούμε να ξεφυτρώνουν θυγατρικές τους στη Μεγαλόνησο…

Για χαρτάκια είναι σχετικά νωρίς να μιλήσουμε. Απλώς θα επιμείνω και φέτος στις μετοχές που πρόκειται οι βασικοί μέτοχοι να βάλουν το χέρι στη τσέπη, για τράπεζες, οι οποίες πρώτα αυτές θα βγουν στις αγορές και μετά η πατρίδα, ενέργεια και υπό αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ. Κατ αρχήν εκεί, έστω και μέσω… πλατφόρμας, που προφανώς ο κ. Σ. Λαζαρίδης θα τρίβει τα χέρια του…

 

ΧΣ

Facebook Comments