Τα τελεσίγραφα των τραπεζών προς τις διοικήσεις των εισηγμένων που βρίσκονται στο «κόκκινο» εκπνέουν με τη λήξη του πρώτου τριμήνου. Τελεσίγραφα που έχουν να κάνουν με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να διαπιστώσουν οι τράπεζες ότι οι «εισηγμένοι» είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν τα μαγαζιά τους ώστε να πειστούν στη συνέχεια να διευκολύνουν σε ρυθμίσεις των δανείων τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελληνικής Υφαντουργίας, που κατά τις τελευταίες μέρες η επιχείρηση διάσωσης μονοπωλεί του ενδιαφέροντος στην αγορά. Καλά ενημερωμένες πηγές του «M» αναφέρουν ότι η αναδιάρθρωση του δανεισμού δεν θα γίνει χωρίς κόστος για τους βασικούς μετόχους.

Ήδη, έβαλε λουκέτο το εργοστάσιο στην Πέλλα, αναμένεται το κλείσιμο ενός ακόμα, ενώ συνεχίζονται οι υποθήκες σε ακίνητα της οικογένειας Ακκά, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί αύξηση κεφαλαίου, προκειμένου να πειστούν οι τράπεζες ότι οι ίδιοι οι βασικοί μέτοχοι ενδιαφέρονται για τη σωρηρία της επιχείρησής τους. Δεν αποκλείεται να δούμε εντός του 2014, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων, άλλη Ελληνική Υφαντουργία, στην οποία θα εισφερθούν παραγωγικές μονάδες οι οποίες «δουλεύουν», αποδίδουν και έχουν προοπτική επιστροφής στην κερδοφορία του ομίλου.

Εισηγμένες που δεν έχουν πρόβλημα, με εξαγωγικό προσανατολισμό και μειωμένο λειτουργικό κόστος έχουν βρει το δρόμο στις αγορές με την έκδοση ομολογιακών δανείων που ξεπερνούν τα τα 6 δις. Ευρώ και μέσο επιτόκιο κοντά στο 7 με 8%.

Ιδανικό παράδειγμα, σύμφωνα με την αγορά αποτελεί το ομολογιακό της Κρι- Κρι, το οποίο κάλυψε εξ ολοκλήρου ο βασικός μέτοχος, η οικογένεια Τσινάβου. Από κατασκευαστικές εταιρείες, ή εταιρείες του κλάδου υγείας, οι τράπεζες επιθυμούν να διαπιστώσουν τις διαθέσεις των ίδιων των επιχειρηματιών, διαφορετικά οι εταιρείες θα περάσουν στις οι οποίεςμε τη σειρά τους θα τις μεταπουλήσουν ή σε hedge funds, ή σε ανταγωνιστικές εταιρείες, ή θ αρχίσουν να μοσχοπωλούν πάγιά τους.

 

Παραδείγματα

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις εισηγμένων που δίνουν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα τους. Μιά σειρά εταιρειών το 2013 έπεισαν τις τράπεζες, αλλά και τους μετόχους τους, περνώντας το μήνυμα ότι δεν ρίχνουν λευκή πετσέτα και πως μάχονται για την επιστροφή στην κερδοφορία, ή τέλος πάντων, για την προσπάθειά τους να αποκαταστήσουν τις ταμειακές ροές τους, πληρώνοντας δάνεια και άλλες υποχρεώσεις. Στην Ηλεκτρονική Αθηνών ο βασικός μέτοχος κ. Στρούτσης κάλυψε εξ ολοκλήρου την αύξηση κεφαλαίου και οι τράπεζες μετέτρεψαν τον δανεισμό από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο. Στην

Dionic, η διοίκηση της εταιρείας έχει το πράσινο φως για αναδιάρθρωση δανεισμού από τη στιγμή που θα καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου.

Στον Τηλέτυπο, οι βασικοί μέτοχοι πέρασαν το μήνυμα ότι μπορούν να ελπίζουν σε αποκατάσταση των σχέσεων με τις τράπεζες από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου και οι ίδιοι έπραξαν το καθήκον τους. Ψήφο εμπιστοσύνης αποτελεί και η ομαλή πληρωμή του ομολογιακού από την MIG στη λήξη κάθε περιόδου, δίνοντας το μήνυμα ότι ό όμιλος παραμένει κραταιός και συνεχίζει την επέκτση των δραστηριοτήτων του στο εξωτερικό, ενώ οφελήθηκε σημαντικά από την πώληση της Ολυμπιακής στην Aegean αντλώντας περί τα 80 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος προς αποκατάσταση της ρευστότητας κινούνται τα deals της ΓΕΚ/Τέρνα με την York Capital, ή της Eurobank Properties με το fund Fairfax, το οπο΄πιο έχει συμμετοχή στον Μυτιληναίο και χτυπάει την Eurobank.
Σημειωτέον, ότι το 2013 ήταν η χρονιά με τα περισσότερα λουκέτα για τις εισηγμένες στο Χ.Α.

Λουκέτα

Οι έξι πτωχεύσεις εισηγμένων με επίσημες δικαστικές αποφάσεις αφορούσαν τη Φίντεξπορτ, τη Nutriart (πρώην Κατσέλης) την Πετζετάκις Βορείου Ελλάδος, τη Sprider Stores, τη Χατζηιωάννου και την Alapis. Στις 29 Ιανουαρίου 2014 θα εκδικαστεί το αίτημα της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες για την ένταξή της στις διατάξεις του άρθρου 99.

Στο διάστημα που μεσολαβεί, η εισηγμένη με τις πιστώτριες τράπεζες θα επιχειρήσουν να βρουν συμβιβαστική λύση σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των τραπεζικών υποχρεώσεων της Δίας. Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή δικάσιμο της εταιρείας στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Να αναφέρουμε ότι η εισηγμένη στη διάρκεια του εννεαμήνου του 2013 εμφάνισε ενοποιημένες ζημίες ύψους 41,75 εκατ. ευρώ από ζημίες ύψους 2,67 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ ο κύκλος εργασιών του ομίλου υποχώρησε στα 63,24 εκατ. ευρώ από 76,45 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Όπως επισημαίνει ο ορκωτός ελεγκτής, “η μητρική εταιρεία και ο όμιλος παρουσιάζουν σημαντικές συσσωρευμένες ζημιές και έχουν αρνητική καθαρή θέση ύψους 63,9 εκατ. ευρώ και 46,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, πραγματοποιώντας αρνητικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της περιόδου”.

Το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της Δίας υπερβαίνει τη συνολική αξία του κυκλοφορούντος ενεργητικού της αντίστοιχα, ενώ επιπρόσθετα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των τραπεζικών υποχρεώσεων. Σε ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική θέση έχει περιέλθει και η εταιρεία ξύλου Shelman. Η εταιρεία βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, αφού η διοίκηση αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ενώ η ορισθείσα για τις 2.10.2013 εκδίκαση της αίτησης της Σέλμαν Α.Ε. περί υπαγωγής της στη διαδικασία εξυγίανσης κατ άρθρο 99 επ. του Ν. 3588/2007 δεν απορρίφθηκε αλλά ματαιώθηκε, ήτοι δεν εκδικάστηκε, διευκρινίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Facebook Comments