Θετικές αποδόσεις παρά τις αντίξοες εγχώριες συνθήκες καταγράφουν τα πλείστα από τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία το 2013, χάνοντας ωστόσο σημαντικό μέρος του ενεργητικού τους.

Νέα στοιχεία του συνδέσμου ασφαλιστικών εταιρειών δείχνουν πως, παρά τα επενδυτικά κέρδη, η αξία του ενεργητικού των δέκα μεγαλύτερων ταμείων παρουσιάζει μείωση 12,4% ή €100,3 εκ.

Η μείωση αποδίδεται κυρίως στις αυξημένες εξαργυρώσεις ασφαλιστικών συμβολαίων και στη μεταφορά χρημάτων σε ταμεία μικρότερου κινδύνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ενεργητικό των δέκα μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων μειώθηκε στα €711,8 εκ. έναντι €812,1 εκ. που ήταν πέρσι.

Οι επενδύσεις των ταμείων καταγράφουν θετικές αποδόσεις ή σε ορισμένες περιπτώσεις, αρκετά μικρότερες απώλειες.

Το μεγαλύτερο εγχώριο ασφαλιστικό ταμείο, το μικτό της Eurolife, που είναι μεσαίου κινδύνου, παρουσίασε μείωση 11,5% στο ενεργητικό του, με την αξία του να υποχωρεί στα €291,1 εκ. από €328,8 εκ. πέρσι.

Το ταμείο τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχει απόδοση 4,41%.

Το εγγυημένο ταμείο της Eurolife παρουσίασε μείωση στο ενεργητικό του κατά 17,6 % στα €26,7 εκ. από €32,4 εκ., ωστόσο η απόδοση του τους τελευταίους δώδεκα μήνες καταγράφει άνοδο 1,64%.

Απώλειες 23,7% είχε το Νοέμβριο του 2013 σε σχέση με το Νοέμβριο του 2012 και το ενεργητικό του Property της Universal Life. Η μείωση της απόδοσης το δωδεκάμηνο για το ταμείο ανέρχεται σε 7,38%.

Μειωμένη κατά 7,2% ήταν και η αξία του ενεργητικού του Growth της εταιρείας. Το δωδεκάμηνο η απόδοση του ταμείου ανέρχεται σε +6,82%.

Το CNP Cyprialife, το τέταρτο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο, παρουσίασε μείωση στην αξία του κατά 22,3% στα €66 εκ. από €84,9 εκ. Το δωδεκάμηνο η απόδοση του ταμείου ανέρχεται σε +2,23%.

Απώλειες 25,7% σημείωσε η αξία του ενεργητικού Secure της ίδιας εταιρείας. Το ταμείο έχει αρνητική ετήσια απόδοση 12,19%.

Σημαντική αύξηση 17% είχε το Income Fund της εταιρείας που έφθασε τα €33,1 εκ. από €28,3 εκ. πέρσι. Η απόδοση του ταμείου τους τελευταίους δώδεκα μήνες διαμορφώνεται στο +1,44%.

Αύξηση 38,2% είχε και το μικτό εσωτερικού της Allianz Hellas.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο διευθυντής επενδύσεων της CNP Χρύσανθος Πανταζής ανέφερε ότι η μείωση στο ενεργητικό στα ταμεία είναι αποτέλεσμα εξαγορών και λήξεων.

Κάποια ταμεία, είπε, δεν δέχονται εισφορές από νέους πελάτες, ενώ κάποια άλλα επηρεάζονται από εκροές σε άλλα ταμεία.

Όσο αφορά τις αποδόσεις των ταμείων, ανέφερε, το θετικό κλίμα διεθνώς επηρέασε ευνοϊκά κάποια ταμεία και ιδιαίτερα αυτά με έκθεση σε διεθνείς μετοχές.

Facebook Comments