Σε… όαση αποδόσεων εξελίσσονται οι τελευταίες συνεδριάσεις στο Χ.Α., δεδομένου, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, η χασούρα στα χαρτοφυλάκια τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλη και φτάνει μέχρι το… 97%!

Απώλειες, οι οποίες βασίζονται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι επενδυτές ήταν τοποθετημένοι σε τραπεζικές μετοχές, οι οποίες υπέστησαν μεγάλη ζημιά στο ταμπλό κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά και λόγω της μεγάλης πτώσης στην αγορά το 2011 – 2012.

Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που οι επενδυτές δεν ανησυχούν από την επιβολή του φόρου υπεραξίας 15%, αφού οι ζημιές παραμένουν μεγάλες και πολυετείς. Με το δεδομένο ότι η αγορά «πατάει» στη σταθεροποίηση της οικονομίας, στην προοπτική εξόδου της χώρας και των τραπεζών στις αγορές, το play σε μία αναδυόμενη αγορά όπως η Ελληνική, καθίσταται ασφαλές. Αυτό, ακόμα κι αν μια σειρά από μετοχές σε πέντε συνεδριάσεις έκαναν το.. θαύμα και αναμετρώνται με ισχυρές αντιστάσεις και υψηλά πενταετίας!

Τα κέρδη σε πέντε συνεδριάσεις ξεπερνούν το 10% και ο γενικός δείκτης επέστρεψε σε υψηλά 30 μηνών, στον Ιούλιο του 2011. Δεκαεπτά μετοχές και ένα αμοιβαίο κεφάλαιο έκλεισαν σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων και όχι μόνο και πιο συγκεκριμένα οι Βογιατζόγλου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Ιασώ, Ικτίνος, FHL Κυριακίδης, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σαράντης, Τιτάν (προν.), Autohellas, Fourlis, Jumbo, Kleeman, MLS και το αμοιβαίο NBGAM ETF Γενικός Δείκτης Χ.Α.

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ κ. Απ. Μάνθος, σημειώνει ότι «η επανείσοδος του Γενικού Δείκτη πάνω από τον απλό κινητό μέσο των 50 ημερών, στις 1170 μονάδες, με το θετικότατο ανοδικό candlestick στη πρώτη συνεδρίαση του έτους έβαλε τις βάσεις για την επαναφορά του Δείκτη σε βραχυχρόνιο ανοδικόmomentum ωθώντας τον πάνω από τη ζώνη αντίστασης των 1215 με 1235 μονάδων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απελευθέρωση του Δείκτη από τα “δεσμά” των 1235 μονάδων, ειδικότερα εάν επιβεβαιωθεί στις επόμενες συνεδριάσεις διατηρώντας τον πάνω από τις 1220 μονάδες και αυξάνοντας το τζίρο συναλλαγών, θα βάλει ως πρωτεύοντα ανοδικό στόχο τις 1280 μονάδες και ως δευτερεύοντα την ισχυρή μεσομακροπρόθεσμη αντίσταση των 1315 μονάδων, δίνοντας έτσι συνέχεια στο κυματισμό, που μόλις ξεκίνησε μετά τη διαφυγή από το μεγάλο πλαγιοσταθεροποιητικό σχηματισμό των 120 περίπου μονάδων μεταξύ των 1100 και των 1220 μονάδων, όπου έπαιρνε τιμές ο Γενικός Δείκτης από τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου.

Έντονη διαγραμματική ανησυχία θα προκληθεί μόνο με την πραγματοποίηση μιας γρήγορης πτωτικής καταστρατήγησης του ψυχολογικού επιπέδου των 1200 μονάδων, καθώς θα μας δημιουργούσε την υποψία πρόκλησης ενός επικίνδυνου “Bull trap” στην περιοχή των 1250 μονάδων.

Σε επίπεδα τιμών Αυγούστου του 2011 εισέρχεται ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Πιθανή επιβεβαιωμένη (δύο- τρεις μέρες φίλτρο) διάτρηση των 416 μονάδων θα ανοίξει το δρόμο για πολύ πιο υψηλότερα επίπεδα βάζοντας ως αρχικό στόχο τις 450 μονάδες. Άξιο αναφοράς είναι και το διαγραμματικό στοιχείο της μη υπαρκτής ισχυρής αντίστασης μεταξύ των 416 με 500 μονάδων, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι εξαϋλώθηκε κατά την έντονη πτωτική κίνηση της περιόδου Ιουλίου – Αυγούστου του 2011.

Εδώ η διατήρηση της υπάρχουσας βραχυχρόνιας ανοδικής κίνησης είναι περισσότερο συνυφασμένη με το καθοδικό “απυρόβλητο” του απλού κινητού μέσου των 50 ημερών (387 μονάδες) παρά με το όριο των 400 μονάδων, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Ομόλογα

Η εντυπωσιακή επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές επηρέασε την επενδυτική συμπεριφορά, τόσο στο Χ.Α., όσο και στις αγορές των ομολόγων. Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών τίτλων υποχώρησαν στο 7,73%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2010. To spread του 10ετους τίτλου υποχώρησε στις 571,087 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 15ετους τίτλου διαμορφώνεται στο 8,095%, του 20ετους στο 8,088% και του 30ετους στο 7,965%.

Tράπεζες

H αφύπνιση της μετοχής της Εθνικής χθες, προκάλεσε σε πολλά χρηματιστηριακά γραφεία συνειρμούς περί επανάκαμψης του τραπεζικού κλάδου. Κι αυτό, διότι έρχεται το νομοσχέδιο για την επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς τα νέα stress tests. Που σημαίνει ότι οι Ελληνικές τράπεζες για δεύτερη φορά θα έχουν περάσει τη δοκιμασία της κεφαλαιακής επάρκειας, όταν οι Ευρωπαίκές έχουν υποβληθεί στη δοκιμασία μία φορά μόνο.

Facebook Comments