Έχει κλειδώσει η παγκόσμια ανάκαμψη, υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole των ΗΠΑ, στο οποίο απέφυγε να δώσει στίγμα προθέσεων τόσο αναφορικά με τα επιτόκια όσο και σχετικά με την σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ. 

Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι η ανάκαμψη στην Ευρώπη βρίσκεται σε πιο πρώιμο στάδιο από ότι στις ΗΠΑ.

Ο προστατευτισμός εγείρει σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, τονίζοντας πως η συνεργασία πολλών μερών είναι κρίσιμη για να καταστεί βιώσιμο το ελεύθερο εμπόριο. Η συνεργασία πέρα από τα σύνορα μπορεί να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να απαντήσουν στις αντιδράσεις κατά του ελεύθερου εμπορίου που πηγάζουν από τις ανησυχίες για τη δικαιοσύνη, την ασφάλεια και την ισότητα, εξήγησε.

Χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και η G20, που διασφαλίζουν ότι το εμπόριο διέπεται από κανόνες και υπόκειται σε δίκαιη διαιτησία. Εστίασε στις διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές, λέγοντας πως οι οργανισμοί που διευκολύνουν τη σύγκλιση στη χρηματοοικονομική ρύθμιση και εποπτεία, όπως το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχουν ρόλο-κλειδί.

Για το χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο Draghi ανέφερε πως η χαλάρωση των ρυθμίσεων  ενόσω οι κεντρικές τράπεζες χορηγούν εύκολο χρήμα, κινδυνεύει να τροφοδοτήσει χρηματοοικονομικές ανισορροπίες που θα μπορούσαν να επαναφέρουν τα ίδια κίνητρα που οδήγησαν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Ενδείκνυται η διευκολυντική πολιτική

Στη βασική του ομιλία ο Mario Draghi επέλεξε να μην αναφερθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Ωστόσο, τα σχόλια που έκανε μετά το τέλος της ομιλίας του υποδηλώνουν πως η νομισματική πολιτική θα παραμείνει χαλαρή στην Ευρωζώνη, ακόμη και όταν τερματιστούν οι αγορές ομολόγων. Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, ήταν “ιδιαίτερα επιτυχημένο” και ένας σημαντικός βαθμός διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής κρίνεται ακόμη κατάλληλος, είπε.

Αναλυτές είχαν προβλέψει ότι ο Draghi θα απέφευγε δηλώσεις που θα μπορούσαν να αναστατώσουν τις αγορές, έχοντας κατά νου την πρόσφατη εμπειρία του από ένα άλλο συνέδριο κεντρικών τραπεζιτών στην Πορτογαλία.

Οι αποδόσεις των ομολόγων και το ευρώ ενισχύθηκαν μετά την ομιλία του Draghi στο πορτογαλικό θέρετρο Sintra τον περασμένο Ιούνιο, οπότε δήλωσε πως “όλα τα σημάδια συνηγορούν τώρα υπέρ μίας ανάκαμψης στην Ευρωζώνη που επιταχύνεται και διευρύνεται”. Οι συνάδελφοι του Draghi στην ΕΚΤ αναγκάστηκαν στη συνέχεια να συμμαζέψουν και να διαφοροποιηθούν από τις δηλώσεις του προκειμένου να ηρεμήσουν τους νευρικούς traders.

Facebook Comments