Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη σημειώνουν άνοδο σήμερα καθώς οι δύο κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες στον κόσμο δεν έδωσαν καμία σημαντική ένδειξη για την κατεύθυνση της νομισματικής τους πολιτικής, στο συνέδριο του Jackson Hole την Παρασκευή.

Η πρόεδρος της Federal Reserve Janet Yellen δεν αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα της νομισματικής πολιτικής στην πολυαναμενόμενη ομιλία της στο συνέδριο. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi, που μίλησε μετά την Yellen, δήλωσε ότι η πολιτική της ΕΚΤ έχει αποτέλεσμα και ότι η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης έχει τεθεί σε ισχύ ακόμα και αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την άνοδο του πληθωρισμού στο 2% που είναι ο στόχος της τράπεζας.

Το ευρώ σήμερα εκτινάσσεται στα υψηλά 2,5 ετών έναντι του δολαρίου, αφού ο Draghi δεν αναφέρθηκε στο ενιαίο νόμισμα στην ομιλία του.

Στον απόηχο του Jackson Hole όπου οι επενδυτές δεν πήραν κανένα μήνυμα που να βοηθά στην στρατηγική του επόμενου διαστήματος, τα ομόλογα της ευρωζώνης δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Τα yields στα10ετή γερμανικά ομόλογα σημειώνουν άνοδο της τάξης του 2,09% στο 0,391%, σημαντικά υψηλότερα από τα χαμηλά δύο μηνών και το 0,37% που άγγιξαν την περασμένη εβδομάδα.

Έντονα ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις στα γαλλικά ομόλογα οι οποίες διαμορφώνονται στο 0,711%, έχοντας αυξηθεί κατά 2,36% από τα επίπεδα της Παρασκευής.

Πιέσεις δέχονται και τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας με τα 10ετή πορτογαλικά να βλέπουν τις αποδόσεις τους να διαμορφώνονται στο 2,892% με άνοδο 0,2% από την Παρασκευή, ενώ στο 1,493% με άνοδο 0,6% κινούνται οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων και με άνοδο 0,2% κινούνται τα yields στα 10ετή ιταλικά.

“Οι περισσότεροι επενδυτές είχαν ελπίδες για περισσότερες ενδείξεις για τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής, αλλά δεν υπήρχε τίποτα σε αυτό το μέτωπο από τον Draghi”, όπως σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank, Daniel Lenz. “Υπάρχει ο κίνδυνος οι αποδόσεις να κινηθούν πολύ υψηλότερα το επόμενο διάστημα”, όπως προσθέτει.

Μετά από το διάλειμμα του καλοκαιριού, οι εκδόσεις ομολόγων από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης παίρνουν τα.. πάνω τους αυτή την εβδομάδα, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, και αναμένεται να ασκήσουν κάποια ανοδική πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις νέες εκδόσεις.
 

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments