Η Bank of America Merrill Lynch μειώνει την εκτίμησή της για την τιμή του χρυσού το 2014 κατά 11%, εκτιμώντας ότι το πολύτιμο μέταλλο θα αγγίξει τα 1.150 δολάρια η ουγγιά, ενώ προειδοποιεί πως η πτώση μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ο χρυσός σημείωσε βουτιά 28% το 2013, πέφτοντας κάτω από τα 1.200 δολάρια η ουγγιά και βάζοντας τέρμα σε ένα ανοδικό σερί 12 ετών, σημειώνοντας έτσι τη χειρότερη χρονιά του τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Ο άργυρος ο οποίος επίσης δεν ξέφυγε από την αρνητική διάθεση της αμερικάνικης τράπεζας, βούτηξε κατά 36% το 2013, που είναι η χειρότερη απόδοση του από τις αρχές της δεκαετίας του 80. Η BofA προβλέπει πτώση για τον άργυρο κατά 21% στα 18,38 δολάρια η ουγγιά.

Toν περασμένο Νοέμβριο η τράπεζα τοποθετούσε τον χρυσό στα 1.294 δολάρια στην ουγγιά το 2014 και για τον άργυρο στα 26,38 δολάρια.

Όπως σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της BofA, Μάικλ Γουίντμερ, η μεγαλύτερη ανησυχία για το χρυσό είναι η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος, αλλά αφού μέχρι στιγμής το 2014 ο χρυσός σημειώνει κέρδη 2%, αυτό δεν επιβεβαιώνεται.

Όπως προσθέτει, αν οι επενδυτές σταματούσαν να πωλούν χρυσό, οι τιμές του θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν γύρω στα 1.200 δολάρια η ουγγιά. Όμως αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο καθώς εκτιμάται ότι οι επενδυτές θα συνεχίσουν να μειώνουν τις θέσεις τους στο πολύτιμο μέταλλο., ωθώντας της τιμές του έως και τα 1.000 δολάρια.

Όπως τονίζει, οι παραδοσιακοί αγοραστές χρυσού, όπως η Κίνα και η Ινδία δεν αρκούν να συγκρατήσουν τις τιμές από την πτώση.

Facebook Comments