Χ.Α.: Οι “κερδισμένοι” των… έξι ημερών
Το καλύτερο ξεκίνημα έτους (+11,5%) από την καθιέρωση των άυλων συναλλαγών στο Χρηματιστήριο έκανε η ελληνική αγορά
Το καλύτερο ξεκίνημα έτους (+11,5%) από την καθιέρωση των άυλων συναλλαγών στο Χρηματιστήριο έκανε η ελληνική αγορά
Μόνο για τις μετοχές τα κέρδη ξεπερνούν το 25% (Τέρνα Ενεργειακή), ενώ δεν υπάρχει μία μετοχή του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που να διαπραγματεύεται στο «κόκκινο» την ίδια περίοδο. Kέρδη 19,13% για τον ΟΤΕ, 16,98% για την Ελλάκτωρ, 16,80% για την Alpha, 16,30% η Ιντραλότ, 15,03% η Πειραιώς, 14,69% η Eurobank Properties, 14,49% τα Folli Follie και 13,56% ο Μυτιληναίος.
Το καλύτερο ξεκίνημα έτους (+11,5%) από την καθιέρωση των άυλων συναλλαγών στο Χρηματιστήριοέκανε η ελληνική αγορά την εβδομάδα που πέρασε καταγράφοντας διψήφιο ποσοστό ανόδου σε επίπεδο δείκτη οποίος ακόμα δεν έχει δει κλείσιμο σε αρνητικό έδαφος το 2014. Ακόμα και την χρονιά του 1999 ο Γενικός Δείκτης στις έξι πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς είχε καταγράψει κέρδη 8,98% ενώ όλες οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης παρουσιάζουν θετικές αποδόσεις. Σημειωτέον ότι το Χ.Α. καταγράφει τα περισσότερα κέρδη σε σχέση με τις άλλες αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης, αφού Πολωνία και Τουρκία βρίσκονται στο «κόκκινο».
Η αισιόδοξη εικόνα της αγοράς και η υπεραπόδοση της έναντι των άλλων περιφερειακών Ευρωπαϊκών αγορών αποδίδεται στην προσδοκία εξόδου της χώρας στις αγορές εντός του 2014 για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού αλλά και στην βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών που επικρατούν στις ομολογιακές αγορές στο ξεκίνημα της χρονιάς.
Την ίδια στιγμή η αλλαγή στον υπολογισμό της αναβαλλόμενης φορολογίας των τραπεζών με την επιμέτρηση του συνόλου της ζημιάς που προέκυψε από το PSI αλλάζει τα δεδομένα στο περιθώριο καταγραφής νέων επισφαλειών αφού βελτιώνει θεαματικά τους δείκτες φερεγγυότητας απομακρύνοντας το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων κεφαλαίου ή την επιτακτική ανάγκη πώλησης παγίων στοιχείων. Επί πλέον πολλοί κωδικοί λιανικής που κινήθηκαν στην λογική της αύξησης του κόστους κτήσης του χαρτοφυλακίου το Δεκέμβριο βρέθηκαν υποεπενδεδυμένοι με αποτέλεσμα οι όποιες διορθώσεις να βρουν πρόθυμους αγοραστές και να περιορίσουν τις πιέσεις σε ενδοσυνεδριακό επίπεδο.
Επισημαίνεται τέλος ότι η αγορά λόγω των καλών αποδόσεων που έχουν καταγραφεί πέρυσι και φέτος αρχίζει να διαχέει την άνοδο και σε εταιρίες μεσαίου μεγέθους που έχουν ικανοποιητικά θεμελιώδη δεδομένα, επιχειρηματικά νέα ή μεγάλη έκπτωση από την εσωτερική τους αξία βελτιώνοντας την αγοραστική δύναμη ξεχασμένων κωδικών που σταδιακά επιστρέφουν στο ΧΑ.
Ωστόσο χθες, δεν επετεύχθη κλείσιμο στις 1.300 μονάδες, όμως οι προσδοκίες παραμένουν υψηλές μετά από έξι ανοδικές συνεδριάσεις. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.296,39 μονάδες, με υψηλό ημέρας όμως, πάνω από τις 1.305 μον
Η αντίσταση εντοπίζεται στην περιοχή των… 1450 μονάδων. Που για να προσεγγίσει την περιοχή αυτή, υποστηρίζουν οι αναλυτές, θα πρέπει να υπάρξει μία μικρή περίοδος ανάπαυλας και βελτίωσης των αποτιμήσεων, δίδοντας ευκαιρίες για επανατοποθετήσεις σε ελκυστικότερες τιμές.
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης αναφέρει πως, «τεχνικά, ο δείκτης από την πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς επιχείρησε με επιτυχία την ανοδική διαφυγή από την συσσώρευση των τελευταίων τριών μηνών με γραμμική αύξηση των επιπέδων και του συναλλακτικού όγκου ο οποίος με άνεση έχει σταθεροποιηθεί πάνω από τα 100 εκ. ευρώ ενεργοποιώντας παράλληλα σήματα αγορών από τον MACD και τους κινητούς μέσους των 15 και 30 ημερών.
Οι ταλαντωτές εισήλθαν σε υπεραγορασμένες ζώνες ενώ στην προσπάθεια διάσπασης των 1.300 μονάδων υπήρξε κάποια κόπωση από το πολυήμερο ράλι τιμών. Τα καλά νέα για τον Γενικό Δείκτη είναι ότι ηπεριοχή στην οποία διαπραγματεύεται είναι «ελεύθερη» από προηγούμενες συσσωρεύσεις ή κορυφές έως τα επίπεδα των 1.400 μονάδων».
Σύμφωνα με τον αναλυτή, «αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η κίνηση θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό και χωρίς ενδιάμεση στάση προς το εν λόγω επίπεδο. Τα σημαντικά κέρδη της αγοράς ενδεχομένως να λειτουργήσουν σαν δέλεαρ για την αύξηση της προσφοράς δεδομένης της ταχύτητας της ανόδου αλλά και της υπεραγορασμένης τεχνικής εικόνας που παρουσιάζουν οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες.
Θα αναμέναμε κάποια τοπικής φύσεως διόρθωση την ερχόμενη εβδομάδα που θα αποφόρτιζε μερικώς την ένταση της ανόδου η οποία θα είχε ως σημείο αναφοράς τους συναλλακτικούς όγκους. Η περιοχή των 1.230 – 1.240 μονάδων αποτελεί την νέα στήριξη της αγοράς και πιθανό ένα βέλτιστο τεχνικό σημείο εισόδου σε ενδεχόμενη προσέγγιση του».
Facebook Comments