Η τρόικα των διεθνών δανειστών ζήτησε από την Αθήνα να σταματήσουν οι διαδικασίες απορρόφησης της Eurobank από την Εθνική , λόγω ανησυχιών ότι ο όμιλος που θα προκύψει από την συγχώνευση των δύο τραπεζών θα είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με την ελληνική οικονομία, δήλωσαν στο Reuters δύο τραπεζίτες το Σαββατοκύριακο.

Πρόκειται για μια αναπάντεχη τροπή των μέχρι σήμερα δεδομένων στην συμφωνία εξαγοράς των δύο τραπεζών, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο και ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή μετοχών. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες συγχώνευσης μετά τις σχετικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές.
Αξιωματούχος της Εθνικής δήλωσε στο Reuters την Κυριακή ότι η τράπεζα δεν έχει λάβει καμία εντολή για διακοπή της συγχώνευσης με την Eurobank.

“Η Εθνική δεν έχει ενημερωθεί προφορικώς ή γραπτώς για καμία αλλαγή στάσης όσον αφορά την συγχώνευση από την DGCom, την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ή την Τράπεζα της Ελλάδος”, δήλωσε στο Reuters την Κυριακή αξιωματούχος της Εθνικής, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η Εθνική εξαγόρασε το 84,3% της Eurobank μέσω ανταλλαγής μετοχών τον Φεβρουάριο στα πλαίσια της συγκέντρωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εγείρουν ενστάσεις όσον αφορά τον μέγεθος του υπό συγχώνευση ομίλου σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας και τον τραπεζικό τομέα στο σύνολό του, ανέφεραν οι τραπεζίτες.
Ο νέος όμιλος θα έχει ενεργητικό 170 δις ευρώ, ενώ η ελληνική οικονομία ανέρχεται σε 190 δις ευρώ, και μερίδιο 36% επί των συνολικών καταθέσεων.

“Λίγο-πολύ, αυτά είναι τα επιχειρήματα που προβάλλει η τρόικα”, είπε στο Reuters ένας από τους τραπεζίτες, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Πάντως αξιωματούχος της Εθνικής είπε ότι η τράπεζα δεν σχεδιάζει αλλαγή του πλάνου.
“Η Εθνική προχωράει κανονικά με την διαδικασία νομικής συγχώνευσης για την απορρόφηση της Eurobank, που έχει λάβει την έγκριση των ελληνικών και των ευρωπαϊκών αρχών. Ο στόχος μας είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τον Ιούνιο”, δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος της Εθνικής.

“Η Εθνική έκανε δημόσια προσφορά για να εξαγοράσει την Eurobank με στόχο την συγχώνευσή της με τον όμιλο. Δεν το έκανε για να αποκτήσει την Eurobank ως μια ξεχωριστή θυγατρική. Αυτό δεν θα φέρει συνέργειες πάνω από 600 εκατ. ευρώ”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο στόχος αυτός αναφέρεται ρητά στην πρόταση της Εθνικής, που έχει εγκριθεί από την DGCom, την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, είπε ο αξιωματούχος.

Το ανώτατο κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της χώρας όσον αφορά την εκπλήρωση των στόχων του μνημονίου για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Δημοσίευμα της Καθημερινής το Σαββατοκύριακο ανέφερε ότι το αίτημα της τρόικας για ακύρωση της συμφωνίας συγχώνευσης Εθνικής-Eurobank αποτελεί “κόκκινη γραμμή” για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς η συγχώνευση βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία. Η εφημερίδα πάντως ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι ότι θα καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις.

“Όπως έχουν τα πράγματα, φαίνεται ότι οι ανησυχίες (της τρόικας) υπερκεράζουν τα θετικά και η κατάσταση περιπλέκεται”, δήλωσε τραπεζίτης κοντά στις συζητήσεις. “Και όλα αυτά ενώ μπαίνουμε σε μια κρίσιμη φάση ανακεφαλαιοποίησης”.

Και οι δύο τράπεζες μαζί χρειάζονται 15,6 δις ευρώ για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης και να καλύψουν τις ζημίες από το PSI και τα επισφαλή δάνεια.

Η τρόικα θεωρεί ότι ο νέος όμιλος δεν θα μπορέσει τα εξασφαλίσει το 10% των κεφαλαίων αυτών από τους ιδιώτες, που έχει τεθεί ως όριο για παραμείνει σε ιδιωτικά χέρια με βάση το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης, ανέφεραν οι πηγές.

Αυτό θα είχε ως συνέπεια ο όμιλος να περιέλθει στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πράγμα που θα δυσκόλευε την εξεύρεση αγοραστή για μια τόσο μεγάλη τράπεζα στο μέλλον.

“Δεν βλέπω γιατί η συγχωνευόμενη οντότητα θα είναι ένα τόσο μεγάλο τέρας που θα είναι δύσκολο να πουληθεί. Έχουν πουληθεί και μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη”, δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες.

Facebook Comments