Παιχνίδι ΣΥΡΙΖΑ στις πλάτες της ειδικής αγωγής
Το πρόβλημα της αργοπορημένης ενίσχυσης των σχολικών μονάδων με δασκάλους και καθηγητές αποτελούσε ανέκαθεναγκάθι του εκπαιδευτικού μας συστήματος
Το πρόβλημα της αργοπορημένης ενίσχυσης των σχολικών μονάδων με δασκάλους και καθηγητές αποτελούσε ανέκαθεναγκάθι του εκπαιδευτικού μας συστήματος
Το πρόβλημα της αργοπορημένης ενίσχυσης των σχολικών μονάδων με δασκάλους και καθηγητές αποτελούσε ανέκαθεν ένα από τα σοβαρά αγκάθια του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Ιδιαίτερα, στους κλάδους Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και αναπληρωτών από τον κλάδο ΔΕ1 (Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού) για τις δομές της Ειδικής Αγωγής (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.,ΚΕ.Δ.Δ.Υ., Ε.Δ.Ε.Α.Υ), οι πιστώσεις πάντοτε αργούσαν -σε αρκετές περιπτώσεις δραματικά- και έτσι αρκετά σχολεία περίμεναν αρκετούς μήνες μέχρι να στελεχωθούν πλήρως.
Το πρόβλημα αυτό κλήθηκε να αντιμετωπίσει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και φυσικά το αντιμετώπισε, καθώς για πρώτη φορά φέτος υποτίθεται ότι το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό θα βρίσκεται στα σχολεία από τον Σεπτέμβρη!
Όλα καλά μέχρι εδώ και θα μπορούσε να δώσει κανείς εύσημα στον υπουργό Παιδείας! Ας μην βιαζόμαστε όμως, καθώς ακόμα και πίσω από αυτή τη «δικαίωση» ενός πάγιου αιτήματος, κρύβεται ένα καλοστημένο κόλπο των «αριστερών» κυβερνητών.
Πως έχουν τα πράγματα:
Προκειμένου το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό να μπορέσει να μπει στο κύριο πίνακα πρόσληψης, πρέπει οι συγκεκριμένοι επιστήμονες να διαθέτουν παιδαγωγική κατάρτιση. Την παιδαγωγική κατάρτιση την λαμβάνουν οι πτυχιούχοι μέσω των τμημάτων της ΑΣΠΑΙΤΕ και μέσω του Πανεπιστημίου Κρήτης- Παιδαγωγικό Τμήμα- ΚΕΜΕΙΕΔΕ.
Η παιδαγωγική κατάρτιση δεν δίνεται δωρεάν. Αντιθέτως το κόστος της ξεπερνά τα 1.600 ευρώ ανά σπουδαστή!
Το συγκεκριμένο πτυχίο λοιπόν, δύναται να εξασφαλίσει στον υποψήφιο μια θέση στην κατάταξη των προσληφθέντων, η οποία ανάλογα με τα προσόντα του θα τον κατέτασσε και στην ανάλογη θέση.
Έτσι λοιπόν οι φοιτητές της παιδαγωγικής κατάρτισης (ΑΣΠΑΙΤΕ και Πανεπιστήμο Κρήτης) πλήρωσαν τα δίδακτρά τους και ξεκίνησαν την κατάρτισή τους θεωρώντας ότι στην επικείμενη προκήρυξη θα μπορούν να συμμετέχουν με αναγνωρισμένο το έξτρα χαρτί που θα διέθεταν!
Λάθος! Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Γαβρόγλου είχαν άλλη άποψη!
Με το πρόσχημα των γρήγορων διαδικασιών όρισαν καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων τη 10η Μαΐου, γνωρίζοντας ότι τα προγράμματα κατάρτισης ολοκληρώνονταν στα τέλη του ίδιου μήνα (Πανεπιστήμιο Κρήτης) και στις αρχές του άλλου (ΑΣΠΑΙΤΕ)!
Αυτό είχε ως συνέπεια, το νεοαποκτηθέν πτυχίο των επιστημόνων να «πεταχτεί» στον κάλαθο των αχρήστων!
Φυσικά θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς γιατί δεν περίμενε το υπουργείο μερικές μέρες για την καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων; Και γιατί δεν έκανε δεκτά τα πτυχία των φοιτητών κατά τη διαδικασία των ενστάσεων; Ή γιατί δεν υπήρχε μια ιδιαίτερη μέριμνα για τη συγκεκριμένη κατηγορία, που στο κάτω κάτω κλήθηκε να πληρώσει αδρά τις «αδυναμίες-μπίζνα» του ίδιου του κράτους;
Όλα αυτά απαντώνται πολύ απλά. Η πολιτική της δημιουργίας πελατείας (μια λογική που ζήλεψε από τα άλλα κόμματα και εφάρμοσε για τα καλά ο ΣΥΡΙΖΑ) απαιτεί και κάποιες θυσίες! Έτσι οι παραγοντίσκοι της κυβέρνησης που φρόντιζαν να λένε στους περσινούς συμβασιούχους (και να υπόσχονται αβέρτα) ότι οι συβάσεις τους θα ανανεωθούν και του χρόνου, ο μόνος τρόπος για να το καταφέρουν αυτό ήταν να «αποκλείσουν» με κάθε κουτοπόνηρο τρόπο τους νέους υποψήφιους που ενδεχομένως αρκετοί από αυτούς είχαν περισσότερα προσόντα!
Ακόμα και στην επικοινωνία που είχαν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς κατάρτισης με το υπουργείο, κατά την οποία προσπάθησαν να πείσουν την επιτροπή αξιολόγησης της προκήρυξης για το λογικό του αιτήματός τους (και των σπουδαστών), εισέπραξαν αδιαφορία, μιας και με την «αριστερή» κυβέρνηση έχουμε συνηθίσει το κράτος να μη σέβεται και να μην υπολογίζει το ίδιο το κράτος!
Ας μην έχουμε πλέον αυταπάτες. Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κακό αντίγραφο άλλων κομμάτων που χρησιμοποίησαν την εξουσία τους για τη δημιουργία πελατείας. Κανένα ηθικό πλεονέκτημα, καμία «αριστερή» περγαμηνή δεν μπορεί να σώσει τον ευτελισμό της διοίκησης, των θεσμών και της ελληνικής κοινωνίας.
Facebook Comments