Νέες «παγίδες» για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων κρύβουν οι εμμονές της τρόικας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην επιβολή του «χαρατσιού» επί των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων και για το 2013. Σε μια περίοδο που η ύφεση της ελληνικής οικονομίας βαθαίνει αντί να περιορίζεται, δημιουργώντας συνθήκες ολοκληρωτικής οικονομικής καταστροφής για τους περισσότερους Ελληνες πολίτες, περίπου 5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα κληθούν φέτος να καταβάλουν από 2 έως και 6 φόρους συνολικού ποσού 6,7 δισ. ευρώ για την ακίνητη περιουσία τους.

Σίγουρα έσοδα

Οι επικεφαλής των επιθεωρητών της τρόικας κ.κ. Π. Τόμσεν από το ΔΝΤ, Ματίας Μορς από την Κομισιόν και κ. Κλ. Μαζούχ από την ΕΚΤ εμμένουν στην επιβολή του Ειδικού Τέλους επί των Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων και στην είσπραξή του μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και για το έτος 2013, χωρίς ουσιαστικές ελαφρύνσεις, ούτε καν για τους μικροϊδιοκτήτες, καθώς θεωρούν εξασφαλισμένα τα έσοδα συνολικού ύψους 2,5-2,6 δισ. ευρώ που αποδίδει μέχρι στιγμής το μέτρο αυτό σε ετήσια βάση. Με την άποψη των επικεφαλής της τριμερούς συμφωνεί και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, ο οποίος προσπαθεί μάλιστα να φέρει «προ τετελεσμένου» στο θέμα αυτό τόσο τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά όσο και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. κ.κ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη.

Αντιδρούν

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί φέρονται πάντως να αντιδρούν στα σχέδια τρόικας-Στουρνάρα για τη συνέχιση της επιβολής του «χαρατσιού» και το 2013 χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή επί το δικαιότερον για εκατομμύρια οικονομικά αδύναμους πολίτες. Επιμένουν, δε, ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τη θεσμοθέτηση φοροελαφρύνσεων για τους περισσότερους μικροϊδιοκτήτες ή τουλάχιστον να διευρυνθούν οι απαλλαγές που ισχύουν ήδη για ανέργους, πολυτέκνους και άπορους ιδιοκτήτες.

Και ΦΑΠ 2013

Η εμμονή της τρόικας και του κ. Στουρνάρα στην επιβολή του «χαρατσιού» μέσω λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και για το 2013, η οποία – όπως όλα δείχνουν- θα υποχρεώσει τελικά την κυβέρνηση να παρατείνει την εφαρμογή αυτού του επαχθούς μέτρου για άλλο ένα χρόνο, κρύβει μια ακόμη παγίδα για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων: τη διατήρηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και για το έτος 2013! Η συνέχιση της επιβολής του «χαρατσιού» και για το έτος 2013 συνεπάγεται ταυτόχρονα τη συνέχιση της επιβολής και του ΦΑΠ για το 2013 σε 600.000 φορολογουμένους που κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν εντός του 2013 συνολικά 5 φόρους για τα ακίνητά τους: τις εναπομείνασες 1 έως 2 δόσεις του «χαρατσιού» για το έτος 2012, τον ΦΑΠ του 2011, τον ΦΑΠ του 2012, τον ΦΑΠ του 2013 και το «χαράτσι» του 2013! Ηδη δε όσοι εξ αυτών έχουν ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ έχουν κληθεί να καταβάλουν, εντός των τριών πρώτων μηνών του τρέχοντος έτους, τον ΦΑΠ για το έτος 2010. Δηλαδή, ένα υποσύνολο των υπερφορολογούμενων 600.000 ιδιοκτητών θα κληθεί φέτος να πληρώσει συνολικά 6 «χαράτσια» για την ίδια ακίνητη περιουσία. Κι όλα αυτά τα «χαράτσια» θα έχουν υπολογιστεί στις περισσότερες περιπτώσεις επί των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τους, οι οποίες είναι πλέον εξωπραγματικές, καθώς οι πραγματικές τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά, σε κατώτερα επίπεδα από τις αντικειμενικές!

Συνολικά, εξαιτίας της διατήρησης του «χαρατσιού» και του ΦΑΠ και για το έτος 2013, περίπου 5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα έχουν κληθεί μέχρι το τέλος του 2013 να καταβάλουν από 2 έως και 6 φόρους για τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που κατείχαν από την 1η-1-2010 έως την 1η-1-2013! Οι φόροι αυτοί θα είναι: ο ΦΑΠ του 2010, ο ΦΑΠ του 2011, ο ΦΑΠ του 2012, ο ΦΑΠ του 2013, το ΕΕΤΗΔΕ του 2012 και το ΕΕΤΗΔΕ του 2013! Το συνολικό ύψος των επιβαρύνσεων που θα κληθούν να πληρώσουν εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 6,68 δισ. ευρώ!

Στο βάθος… μέτρα

Οι επικεφαλής της τριμερούς έχουν εντοπίσει επίσης ένα δημοσιονομικό «κενό» της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ, καθώς θεωρούν ότι τα έσοδα των Προϋπολογισμών των ετών 2013 και 2014 θα υστερήσουν:
* κατά 600 εκατ. ευρώ, επειδή η κυβέρνηση δεν έθεσε σε εφαρμογή τη ρύθμιση για την επιβολή εισφοράς υπέρ ΟΑΕΕ 0,2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων,
* κατά 300 εκατ. ευρώ επιπλέον, λόγω της μη απόδοσης των προβλεπόμενων εξοικονομήσεων από τις περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποφύγει τα πρόσθετα μέτρα επιχειρώντας να πείσει την τρόικα ότι ο φετινός Προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς επίσης και ότι με τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα εξασφαλιστούν τόσο το 2013 όσο και το 2014 πρόσθετα έσοδα πολύ περισσότερα από 900 εκατ. ευρώ.

Η διαθεσιμότητα

Οσον αφορά το σχέδιο για τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, το οποίο αποτελεί ένα ακόμη «αγκάθι» στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει σταλεί στους επικεφαλής και μέχρι στιγμής δεν έχουν απαντήσει. Το σχέδιο αυτό περιέχει και τις οριστικές αποχωρήσεις του 2014, οι οποίες οριοθετούνται μεταξύ 5.000 και 7.000.
Η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα έχει οριστεί για την Πέμπτη 4 Απριλίου.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ: Δηλώσεις από Μάιο

Το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου 2013 θα κληθούν να υποβάλουν τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος περίπου 5,7 εκατ. νοικοκυριά.
Οπως σημειώνουν από το υπουργείο Οικονομικών, στις αρχές του επόμενου μήνα θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων. Η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων είναι και φέτος υποχρεωτική για όλους τους φορολογουμένους, πλην των συνταξιούχων με ετήσια εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ.

Facebook Comments