«Μετρημένες οι μέρες της τρόικας»
Αλλαγές στον τρόπο ελέγχου των χωρών σε μνημόνιο επεξεργάζεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αλλαγές στον τρόπο ελέγχου των χωρών σε μνημόνιο επεξεργάζεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Σχετικό το άρθρο στην Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κυκλοφόρησε ένα μήνυμα που θα χαροποιήσει τους πολίτες στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο», γράφει ο σχολιαστής της. «Οι μέρες της αμφιλεγόμενης τρόικας (…) είναι μετρημένες». Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ότμαρ Κάρας, ο οποίος αποκαλύπτει ότι γίνονται σκέψεις για τρεις εναλλακτικές σε σχέση με ένα διάδοχο μοντέλο της τρόικας. «Την εργασία της τρόικας στο μέλλον θα την αναλάβει είτε το ΔΝΤ μόνο του, είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπής -επίσης μόνη της- είτε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα γίνει κάτι σαν Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».
Το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι υπάρχει έκθεση της επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχέδιο της οποίας έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα και η οποία (σ.σ. έκθεση) θα εγκριθεί αύριο. Στην έκθεση περιλαμβάνονται τρόποι για το πώς θα γίνει πιο διαφανής και δημοκρατικός ο δημοσιονομικός έλεγχος. Η σχετική απόφαση για το διάδοχο μοντέλο της τρόικας θα ληφθεί το αργότερο το ερχόμενο φθινόπωρο, κατά τη γερμανική εφημερίδα, όταν η ΕΚΤ αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης. Η τελική απόφαση βρίσκεται στη δικαιοδοσία των χωρών του ευρώ, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόνο προτάσεις μπορεί να κάνει.
Αλλαγή α λα Ολάντ
Μεγάλο αντίκτυπο έχει στη Γερμανία και στους σχολιαστές του τύπου η πρωτοχρονιάτικη συνέντευξη τύπου του γάλλου προέδρου, η οποία δεν έγινε σε συνθήκες που ο ίδιος θα ήθελε μετά τις αποκαλύψεις για την ιδιωτική του ζωή.
Όπως παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Ολάντ, ενάμιση χρόνο μετά την εκλογή του, αναγκάζεται να κάνει στροφή σε σχέση με τις προεκλογικές του υποσχέσεις, οι οποίες σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό έχουν εξανεμιστεί. «Η σκιά της υπόθεσης με την ηθοποιό είναι ορατή στο σχέδιο δράσης του γάλλου προέδρου για το 2014», επισημαίνει ο σχολιαστής της.
«Ο Ολάντ περιέγραψε με σχετική ακρίβεια τους τρόπους ελάφρυνσης των επιχειρηματιών, που θα είχαν ως συνέπεια την καταπολέμηση της ανεργίας. Αντίθετα ασαφείς παρέμειναν οι εξαγγελίες του σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και στο δημόσιο. (…) Ορισμένες από τις εξαγγελίες θα προκαλέσουν σθεναρή αντίσταση από το ίδιο του το κόμμα. Διότι φαίνεται να εγκαταλείπει την άσκηση ισορροπίας ανάμεσα στους σοσιαλιστές και τους σοσιαλδημοκράτες στους κόλπους του, προκρίνοντας σοσιαλδημοκρατική γραμμή πλεύσης. Το Βερολίνο θα παρακολουθήσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν ο γάλλος πρόεδρος θα αντέξει αυτήν την αλλαγή», καταλήγει ο γερμανός αρθρογράφος.
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt του Ντίσελντορφ επικεντρώνει το δικό της σχόλιο στις εγγενείς αδυναμίες του Ολάντ ως Προέδρου της Δημοκρατίας και στην επιβαρυμένη θέση του λόγω των αποκαλύψεων για την ιδιωτική του ζωή. «Ο Ολάντ βρίσκεται εδώ και 30 χρόνια στην πολιτική.
Από το Μάιο του 2012 κατοικεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων, αρκετός χρόνος για να διαπιστώσει κανείς ότι ένας άνθρωπος με διστακτικό χαρακτήρα δεν μπορεί να γίνει αποφασιστικός ηγέτης», σχολιάζει η εφημερίδα. «Οι αντιλαϊκές αποφάσεις δεν αποτελούσαν ποτέ χαρακτηριστικό γνώρισμα του γάλλου προέδρου. Τώρα όμως είναι και άτυχος, επειδή λόγω της σχέσης του με την ηθοποιό αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο η θέση του σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή», σημειώνει ο γερμανός σχολιαστής.
Facebook Comments