Ως έτος ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, μπορεί να αποδειχθεί το 2014, με την προϋπόθεση ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα χρηματοδοτηθούν με επαρκή και λογικού κόστους κεφάλαια.

Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μιχ. Σάλλας, στο πλάισιο της ημερίδας του ΣΕΒ, επισημαίνοντας ότι ο επιχειρηματικός κόσμος είναι εκείνος που θα ωθήσει τη χώρα στην ανάπτυξη. Προϋπόθεση γι΄αυτό είναι επενδύσεις, οι οποίες οδηγούν σε αύξηση των θέσεων εργασίας. Για να υπάρξουν όμως επενδύσεις- τόνισε- χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, ήρεμο οικονομικό περιβάλλον, ρευστότητα, χαμηλό κόστος χρηματοδότησης και ανταγωνιστικές όχι υπερχρεωμένες εταιρείες. Για όλα αυτά είναι απαραίτητο να συνεχισθούν και σταδιακά να βελτιώνονται οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις.

Οι προσδοκίες δεν φτάνουν, είπε συγκεκριμένα και γι αυτό η πολιτεία πρέπει να συνεχίσει με συνέπεια την οικονομική διαχείριση επιδιώκοντας τη δημιουργία όλο και μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων. Ετσι, η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους θα μπορούσε να διασφαλιστεί εντός του 2014 στο πλαίσιο των δεσμεύσεων των εταίρων για ελάφρυνση του χρέους, με πιθανότερη εκδοχή την επέκταση της διάρκειας και μια περαιτέρω μείωση του επιτοκίου των δανείων.

Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, ο κ. Σάλλας, αξιολόγησε την τρέχουσα συγκυρία ως την κατάλληλη η στιγμή να ενισχυθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από ξένα κεφάλαια να επενδύσουν στις ελληνικές τράπεζες .

Επισφάλειες

Εκτίναξη επισφαλειών, αλλά σε βαθμό διαχειρίσιμο, προβλέπεται για το πιστωτικό σύστημα εντός του τρέχοντος έτους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των καθυστερήσεων και μη εισπράξιμων δανείων κατά 20 δισ ευρώ.

Το πρόβλημα των προβληματικών δανείων δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά είναι ιδιαίτερο έντονο και μεγάλο σε σχετικούς όρους στην Ελλάδα (κοντά στο 70 δις ευρώ οι επισφάλειες σήμερα, κοντά στο 38% του ΑΕΠ), επεσήμανε συνοψίζοντας τις εργασίες της ημερίδας, ο διευθύνων σύμβουλος της Geniki Bank κ. Νικ. Καραμούζης. Οι τράπεζες σταδιακά θα πρέπει να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στη διαχείριση του αύριο και όχι στη διαχείριση του χθες, είπε χαρακτηρηστικά.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της PricewaterhouseCoopers, κ. Μάριου Ψάλτη, στη διάρκεια του έτους, τα δάνεια σε καθυστέρηση αναμένεται να αυξηθούν στο 40% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων των τραπεζών. Προκειμένου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, οι τράπεζες θα πρέπει σύμφωνα με τον ίδιο, να παρουσιάσουν προ προβλέψεων κέρδη τουλάχιστον της τάξεως των 5 δις ευρω.

Από την άλλη πλευρά, παρά το ότι οι ελληνικές τράπεζες θεωρείται ότι έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν έως και 9 δισ. ευρώ επιπρόσθετων επισφαλειών-ζημιών, θα πρέπει να μην εφησυχάζουν, αλλά να ενισχύσουν τις εξειδικευμένες διευθύνσεις αναδιάρθρωσης των δανείων. Ως προς τη δημιουργία μιας bad bank, κοινής για όλο το τραπεζικό σύστημα δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί, αν και είναι απαραίτητο να εξεταστεί η δυνατότητα κοινών κανονισμών για την διαχείριση των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Facebook Comments