Αντιφατικά σήματα για επενδύσεις
«Αν θέλουμε να βγούμε από αυτή την κρίση πρέπει, πρωτίστως, φυσικά, να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο, ένα περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα»
«Αν θέλουμε να βγούμε από αυτή την κρίση πρέπει, πρωτίστως, φυσικά, να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο, ένα περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα»
«Αν θέλουμε να βγούμε από αυτή την κρίση πρέπει, πρωτίστως, φυσικά, να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο, ένα περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα». «Και προχωράμε, βεβαίως, και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας, που αποτελούν τομές απαραίτητες και στοχεύουν στην ενίσχυση ενός φιλικού κλίματος για την επιχειρηματικότητα». «Διαμορφώνονται οι προοπτικές ώστε να ξαναγίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός τόπος η Ελλάδα, ένας τόπος ελκτικός για επενδύσεις».
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην «Παπαστράτος» καταθέτει το ανθηρό για το επιχειρείν περιβάλλον, που διαμορφώνουν η κυβέρνησή του και ο ίδιος. Περίπου την ίδια ώρα η ΕΡΤ Κέρκυρας φιλοξενεί τον εκπρόσωπο της NCH Capital, Θόδωρο Παγκράτη, ο οποίος μιλάει για την παρεμπόδιση της έναρξης εργασιών του fund για την επένδυση, ύψους 100 εκατ. ευρώ, στην περιοχή Ερημίτης, που αφορά τη δημιουργία πολυτελούς τουριστικού θερέτρου, εξοχικών κατοικιών και μαρίνας, έπειτα από σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Στην ίδια εκπομπή, ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος, εξέχον στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί σύμφωνα με το βιογραφικό του, και μπροστάρης στην παρεμπόδιση των εργασιών, επικαλείται δικαιοδοσία του δήμου στα μονοπάτια που επρόκειτο να γίνουν οι αρχικές χωματουργικές εργασίες, προκειμένου να γίνει η εγκατάσταση του εργοταξίου και να αρχίσει η υλοποίηση του έργου.
Ο πρωθυπουργός επέλεξε να αρχίσει τον κύκλο επισκέψεων σε επιχειρήσεις που άντεξαν την πολυετή δοκιμασία της κρίσης από μια εταιρεία, η οποία κατάφερε να επιβιώσει και να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις όχι χάρη στο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον που βρήκε, αλλά, αντίθετα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα, ιδιαίτερα καθώς το τελευταίο επενδυτικό project –ξεχωριστή αναφορά σε αυτό έκανε ο πρωθυπουργός– άρχισε να σχεδιάζεται το 2015, μέσα στο εξαιρετικά δυσμενές για την επιχειρηματική δραστηριότητα περιβάλλον που διαμορφώθηκε από την επιβολή των capital controls. Μια επένδυση που είχε την τύχη να μη βρεθεί στη λίστα του κατά ΣΥΡΙΖΑ «ξεπουλήματος», η οποία, όσο και αν ο κ. Τσίπρας ομνύει στον μονόδρομο προσέλκυσης επενδύσεων για την έξοδο από την κρίση, εξακολουθεί να ορθώνει, μέσω των στελεχών του κόμματος, το ένα μετά το άλλο εμπόδια στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων. Το πόσο πειστικό, κατόπιν αυτών, γίνεται το πρωθυπουργικό αφήγημα για προσανατολισμό στην πραγματική οικονομία και διευκόλυνση όσων επιθυμούν να φέρουν τα κεφάλαιά τους στη χώρα, παραμένει ερώτημα.
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε ως προτεραιότητα της κυβέρνησής του τη διαμόρφωση, μέσω των αναγκαίων παρεμβάσεων, ενός φιλικού για τις επενδύσεις και την άσκηση επιχειρηματικότητας περιβάλλοντος με μείωση της γραφειοκρατίας και των συναφών εμποδίων. Εκανε ξεχωριστή αναφορά, επίσης, στη λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, την οποία προσδιόρισε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018. Αναφέρθηκε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και υποσχέθηκε διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών. Μίλησε, επίσης, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση της απλήρωτης και της αδήλωτης εργασίας.
«Είσαι σίγουρος ότι δεν μας κοροϊδεύει;»
«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την εταιρεία “Παπαστράτος” για την επιλογή να πάρει το υψηλό, για εκείνη την εποχή, ρίσκο να επενδύσει στη χώρα», δήλωσε χθες ο κ. Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην απόφαση της εταιρείας, ήδη από το 2015, να προχωρήσει σε επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ. Οπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, ο κ. Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Παπαστράτος», τον είχε επισκεφθεί το 2015 και του είχε μιλήσει για το επενδυτικό σχέδιό του. Ποια ήταν η αντίδραση του κ. Τσίπρα; «Οταν έφυγε ο άνθρωπος από το γραφείο μου απευθύνθηκα στον κ. Τζανακόπουλο, που τότε ήταν διευθυντής του γραφείου μου, και του είπα: “Είσαι σίγουρος ότι δεν μας κοροϊδεύει;”», αφηγήθηκε χθες ο πρωθυπουργός. Την απάντηση του κ. Τζανακόπουλου δεν τη μάθαμε.
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη χθες την εταιρεία για την πίστη της στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την απόφασή της να επενδύσει σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, κατά την οποία η χώρα βρισκόταν, όπως ο ίδιος είπε, σε καθεστώς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, η οποία εντεινόταν μέρα με τη μέρα. Από την αντίδρασή του, ωστόσο, από την αμφιβολία του, τότε, για τη σοβαρότητα του σχεδίου και τη δέσμευση της εταιρείας στην υλοποίησή του, φαίνεται ότι ήταν ο ίδιος που δεν είχε εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας, αλλά και στο περιβάλλον συνολικά στη χώρα (και το πολιτικό), ώστε να θεωρεί ότι θα μπορούσε μια σοβαρή εταιρεία να ενδιαφερθεί για μια μεγάλη επένδυση.
Facebook Comments