Μαζί με το τέλος του καλοκαιριού, βγαίνουν οι βάσεις και έρχονται στα Πανεπιστημια και τις Σχολές οι φοιτητές. Είναι μια πολύ χαρούμενη περίοδος για τα παιδιά που ξεκινούν ενα νέο κύκλο στη ζωη τους, αλλά εμπεριέχει τον πονοκέφαλο του να βρουν κατάλληλο σπίτι να τους φιλοξενήσει. Στις αρχές της σταδιοδρομίας μου, τη θεωρούσα  από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιόδους του έτους. Αν και πλεον δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με τέτοιες μισθώσεις, η εμπειρία μου δείχνει οτι υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία που χρειάζονται προσοχή, ιδιαίτερα από ανθρώπους που δεν έχουν μεγαλη εξοικείωση με την κατάσταση. 

Για όσους έρχονται στην Αθήνα φέτος, η κατάσταση είναι ελαφρώς δυσκολότερη. Δεκάδες χιλιάδες διαμερίσματα έχουν περάσει από τη φοιτητική κατοικία σε βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb ή μισθώσεις για μετανάστες. Αυτό έχει ως άμεση επίδραση την μειωμένη διαθεσιμότητα διαμερισμάτων λίγων τετραγωνικών σε κάποιες παραδοσιακά φοιτητικές περιοχές όπως λχ το Κουκάκι και την άνοδο των μισθωμάτων. Επειδή η άνοδος των μισθωμάτων ειναι καλός οιωνός για την άνοδο των τιμών πωλήσεως, άξιζει τον κόπο για τις οικογένειες που μπορούν, να εξετάσουν την αγορά αντί της ενοικιάσεως. Η αγορά ωστόσο δεν είναι λύση για όλους, οπότε παραθέτω ένα μικρο οδηγό δέκα σημείων, όπως παρατίθενται στο δελτίο τύπου του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών:
 
  1. Σε όλες τις φοιτητουπόλεις της χώρας υπάρχει τόσο επάρκεια διαθέσιμης φοιτητικής κατοικίας, όσο και νόμιμα μεσιτικά γραφεία που ασχολούνται εξειδικευμένα με τη μίσθωσή τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ψάχνοντας για σπίτι, οι φοιτητές πρέπει να γνωρίζουν τα εξής
  2. Τα σπίτια στα κέντρα των πόλεων είναι, κατά κανόνα, παλαιότερα και ακριβότερα σε σχέση με αυτά που βρίσκονται στην περιφέρειά τους. Συνεπώς δεν θα πρέπει να περιορίζουν την αναζήτησή τους στο κέντρο, αλλά οπουδήποτε μπορεί να εντοπίσουν διαθέσιμη κατοικία που να καλύπτει τις ανάγκες τους.
  3. Να ελέγχουν την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι υπηρεσίες παρέχει αυτή (super market, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη, κλπ).
  4. Να ελέγχουν καλά το σπίτι, για να διαπιστώσουν τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουν στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει πριν αρχίσουν να το κατοικούν, ώστε να το παραλάβουν σε καλή και λειτουργική κατάσταση. Να αποφεύγουν να μισθώνουν υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες.
  5. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος. Μετά την παρέλευση της τριετίας, η μίσθωση μπορεί να λήξει οποτεδήποτε, με απλή καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
  6. Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές. 
  7. Οι φοιτητές, ή οι γονείς τους, αφού συμφωνήσουν, υπογράφουν γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη ή τον πληρεξούσιο δικηγόρο, με ολόκληρο το συμφωνημένο μίσθωμα, το οποίο καταχωρίζεται στο taxisnet από τον ιδιοκτήτη και γίνεται αποδεκτό από τον φοιτητή. Δεν πρέπει να αποδέχονται και να υπογράφουν όρους που δεν κατανοούν ή με τους οποίους δεν συμφωνούν απόλυτα. Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας τους θα πρέπει να συμβουλεύονται το δικηγόρο τους.
  8. Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων και των λογαριασμών κοινής ωφελείας έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου. Γι’ αυτό πρέπει να ζητούν να ενημερώνονται εκ των προτέρων για το ύψος των λογαριασμών αυτών.
  9. Για να αποφύγουν κάθε ταλαιπωρία συνιστάται οι ενδιαφερόμενοι να καταφεύγουν στα νόμιμα μεσιτικά γραφεία που λειτουργούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας (πληροφορίες για την Αθήνα – Αττική από την ιστοσελίδα του Συλλόγου www.e-akinita.gr)Προσοχή: Να αποφεύγουν να ανταποκρίνονται σε αγγελίες με χαμηλές τιμές ενοικίων που διαφημίζουν δήθεν μεσιτικές ή διαφημιστικές εταιρείες, που, για να τις δει κάποιος, απαιτείται να πληρώσει προκαταβολικά. Τονίζουμε ότι οι νόμιμοι κτηματομεσίτες λαμβάνουν αμοιβή μόνο εάν ολοκληρωθεί η μίσθωση, (δηλαδή υπογραφή μισθωτηρίου συμβολαίου). Εάν πέσει στην αντίληψή τους τέτοια περίπτωση, να τηλεφωνήσουν στα γραφεία τoυ Συλλόγου (τηλ. 210-3621930).
  10. Τέλος σήμερα, λόγω της οικονομικής ύφεσης, συχνά η πιο συμφέρουσα λύση είναι, αντί να μισθώσουν μία κατοικία, να την αγοράσουν είτε με μετρητά είτε και με μικρό δάνειο, όπου, αντί ενοικίου, θα καταβάλουν μηνιαία τοκοχρεωλυτική δόση σε ένα δικό τους ακίνητο, που, μετά το πέρας της φοιτητικής περιόδου, θα μπορούν είτε να συνεχίσουν να το μισθώνουν είτε να το πουλήσουν.
Ειδικότερα, και επιπλέον των ανωτέρω, προσωπικώς προτείνω πάντα πλήρη καταγραφή της καταστάσεως του ακινήτου και φωτογράφηση του κατά την παράδοση, ώστε να αποφευχθούν διχογνωμίες. 
 
Μην ξεχνάμε όμως ότι ζούμε στην Ελλάδα του 2017, με μακροχρόνια κρίση και πίεση στα εισοδήματα. Τι γίνεται με όσους έχουν ακόμα πιο περιορισμένο βαλάντιο και δεν αντέχουν να συντηρήσουν σπίτι μόνοι τους;  Μια λύση που είναι πολυ κοινή στο εξωτερικό και παραγνωρισμένη στην Ελλάδα είναι αυτή της συγκατοικήσεως. Είναι μακράν  η οικονομικότερη λύση, αλλά προϋποθετει μια συγκεκριμένη κουλτούρα διαμοιρασμού η οποία μόλις αναπτύσσεται στη χώρα μας. Λόγω της υψηλής διαθεσιμότητος μεγάλων διαμερισμάτων σε ιστορικά χαμηλές τιμές, μπορεί συνδυαστεί με αγορά ακινήτου πολλών υπνοδωματίων και μίσθωση κάποιων χωρών σε άλλους φοιτητές ή συμφοιτητές. 
 
Παρά την αλλαγή χρήσεως πολλών μικρών ιδιοκτησιών που περιέγραψα αρχικώς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει ικανοποιητικό απόθεμα ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή Αθηνών. Θέλει απλώς λίγο ή περισσοτερο ψάξιμο, αναλόγως την περιοχή. 
 
Είτε αγοράσετε, εσείς ή οι οικογενειές σας, είτε μισθώσετε, είτε συγκατοικήσετε, να είστε βέβαιοι οτι ξεκινάτε μια από τις ωραιότερες περιόδους της ζωής σας. Καλώς ήλθατε! 

Facebook Comments