Υποσχέσεις για προσλήψεις από τον Αλ. Τσίπρα
Ως προς το θέμα των προσλήψεων, ο πρωθυπουργός παρουσίασε το άνοιγμα της διαδικασίας ως μία λύση για τον «επαναπατρισμό» νέων
Ως προς το θέμα των προσλήψεων, ο πρωθυπουργός παρουσίασε το άνοιγμα της διαδικασίας ως μία λύση για τον «επαναπατρισμό» νέων
Την επιδερμική αναφορά στο ακανθώδες ζήτημα της αξιολόγησης και την υπόσχεση ανοίγματος, προσεχώς, διαδικασίας προσλήψεων περιελάμβανε η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην παρουσίαση της εθνικής στρατηγικής για τη διοικητική μεταρρύθμιση.
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην πτυχή των αλλαγών που αφορά το προσωπικό του Δημοσίου, είπε ότι εκεί περιλαμβάνονται «δράσεις διαρκούς επιμόρφωσης, η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, η εφαρμογή νέου συστήματος στοχοθεσίας και αξιολόγησης ανθρώπινου δυναμικού». Δεν μπήκε σε λεπτομέρειες ως προς το ποιο θα είναι αυτό το νέο σύστημα, με το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να υπερβεί τα εμπόδια στην ολοκλήρωση της μνημονιακής δέσμευσης για αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Αλλωστε, είναι περισσότερο από σαφές ότι η κυβέρνηση, ενόψει της ΔΕΘ, είναι απολύτως προσανατολισμένη στην οικοδόμηση και προβολή μιας θετικής ατζέντας. Τα δύσκολα θα έρθουν αμέσως μετά, με το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση.
Ως προς το θέμα των προσλήψεων, ο πρωθυπουργός παρουσίασε το άνοιγμα της διαδικασίας ως μία λύση για τον «επαναπατρισμό» νέων που επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό. Η πρόσληψη στο Δημόσιο ως απάντηση στο brain drain. Ειδικότερα, ανέφερε ότι από τα μέσα του 2018 θα προκηρυχθούν γραπτοί διαγωνισμοί για την προσέλκυση νέων πτυχιούχων στον δημόσιο τομέα. Και, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή Ελλήνων που έχουν φύγει στο εξωτερικό, η κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση κινήτρων, τα οποία, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, θα διευκολύνουν τον επαναπατρισμό και την εγκατάσταση στην Ελλάδα.
Ο κ. Τσίπρας ενέταξε το σχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση στις –κατά την κυβέρνηση– «εμβληματικού χαρακτήρα μεταρρυθμιστικές τομές». Οπως είπε, στόχος είναι το 2020, μετά την πάροδο της τριετίας υλοποίησης του σχεδιασμού, να έχει εισέλθει η χώρα πλήρως στην εποχή του «ψηφιακού Δημοσίου», όπου όλες οι συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά και όχι κατ’ ανάγκη με φυσική παρουσία. Ανέφερε, δε, ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα είναι εφικτή η σύσταση επιχειρήσεων ψηφιακά.
Σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή που έκανε ο πρωθυπουργός στην εξέλιξη του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα, ανέφερε ως θετικές παρεμβάσεις την ίδρυση του ΑΣΕΠ, τη λειτουργία της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, τα ΚΕΠ, τη Διαύγεια. Είπε, ωστόσο, ότι αυτές οι θετικές παρεμβάσεις δεν απέδωσαν τα μέγιστα, ενδεχομένως εξαιτίας της αποσπασματικότητας στην εφαρμογή τους ή της απουσίας ισχυρής πολιτικής βούλησης να στηριχθούν οι αλλαγές.
Οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν χθες θα ενσωματωθούν στις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, ενώ και τις επόμενες ημέρες θα συνεχισθεί η επικοινωνιακή κινητικότητα της κυβερνητικής ηγεσίας, με στόχο τη διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας.
Εν τω μεταξύ, χθες έγινε γνωστό ότι η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναφορικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης τηλεφωνικών επικοινωνιών του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένου με τον κρατούμενο ισοβίτη του «Noor 1», θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου. Το σχετικό αίτημα της Ν.Δ. είχε κατατεθεί στις 6 Ιουλίου και η συζήτηση, που είχε προγραμματισθεί για τα τέλη Ιουλίου, ματαιώθηκε εξαιτίας του σεισμού στην Κω.
Δεν αλλάζει η διοίκηση της ΔΕΘ
Με την επισήμανση ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ασχοληθεί με το ζήτημα της διοίκησης της ΔΕΘ πριν ολοκληρωθεί η φετινή Εκθεση και την προσθήκη ότι «ακόμα και τότε, καθώς η εικόνα που έχουμε από την παρούσα διοίκηση, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, είναι εξαιρετικά θετική, δεν βλέπω να υπάρξουν αλλαγές», στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ», θέλησε να κλείσει το ζήτημα που άνοιξε έπειτα από σχετικές αναφορές της υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης, Μαρίας Κόλλια–Τσαρουχά. Η κ. Τσαρουχά, σε συνάντηση που είχε χθες με δημοσιογράφους στη συμπρωτεύουσα, έθεσε θέμα άμεσων αλλαγών στη διοίκηση της ΔΕΘ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενώ στη θέση του θα παραμείνει ο πρόεδρος Τάσος Ζήκας, δεν ισχύει το ίδιο για τον διευθύνοντα σύμβουλο Κυριάκο Ποζρικίδη.
Η αναφορά της κ. Τσαρουχά προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στη συμπρωτεύουσα, καθώς η συγκεκριμένη διοίκηση χαίρει της υποστήριξης των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, που θεωρούν ότι έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, αναβαθμίζοντας την Εκθεση. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις στη Θεσσαλονίκη ήταν ότι όσα είπε η κ. Τσαρουχά μόνο τυχαία δεν είναι και ότι υπάρχει έντονο «ενδιαφέρον» από πλευράς ΑΝΕΛ να προωθήσουν στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΘ δικό τους στέλεχος.
Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών, που έχει την τελική αρμοδιότητα για τη στελέχωση της διοίκησης της ΔΕΘ, χαρακτήριζαν «άκαιρη» και «ατυχή» την παρέμβαση της κ. Τσαρουχά, ενώ αναφορικά με τις φήμες που κυκλοφορούν στη συμπρωτεύουσα, απάντησαν ότι δεν είναι ζήτημα που θα αποφασίσουν οι ΑΝΕΛ και ότι η εικόνα της κυβέρνησης για τη διοίκηση είναι ιδιαίτερα θετική και, ως εκ τούτου, «μάλλον μιλάμε για παραμονή του ιδίου σχήματος».
Facebook Comments