Ψαλίδι στην κοινωνική σύνταξη τριών χιλιάδων δικαιούχων επιχειρεί να βάλει το υπουργείο εργασίας με πρόταση που έχει θέσει ενώπιον όλων των κοινωνικών εταίρων περιλαμβανομένων και των οργανώσεων των συνταξιούχων και των ταμείων ευημερίας ηλικιωμένων.

Η πρόταση, που επισυνάπτεται, τέθηκε χθες σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο εργασίας, στην οποία συμμετείχαν όλες οι εμπλεκόμενες και επηρεαζόμενες οργανώσεις.

Η πρόταση επικεντρώνεται στη στόχευση της κοινωνικής σύνταξης, οι δικαιούχοι της οποίας ανέρχονται σήμερα σε 15,522. Το υπουργείο εργασίας εισηγείται όπως ο αριθμός αυτός μειωθεί περίπου στις 12,423 άτομα.

Για να επιτευχθεί η μείωση των δικαιούχων αλλά και η μείωση της συνολικής δαπάνης για την κοινωνική σύνταξη, η κυβέρνηση εισηγείται την υιοθέτηση εισοδηματικών κριτηρίων που εφαρμόζονται από την υπηρεσία χορηγιών και επιδομάτων του υπουργείου οικονομικών στο σχέδιο ενίσχυσης των νοικοκυριών των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα.

Όπως σημειώνεται στην υπουργική πρόταση, θα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα του νοικοκυριού από συντάξεις, απασχόληση, τόκους, μερίσματα και ενοίκια μέχρι το όριο της φτώχειας το οποίο ισούται σήμερα με €794 μηνιαίως για μονήρες νοικοκυριό και €1,191 μηνιαίως για νοικοκυριό με δύο άτομα.

Η δαπάνη για την κοινωνική σύνταξη για το 2013 ήταν €67,6 εκ. και το 2014 προβλέπεται να μειωθεί στα €54,3 εκ. λόγω των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τη δανειακή σύμβαση της κυπριακής δημοκρατίας με τους διεθνείς πιστωτές.

Η εξοικονόμηση λόγω της στόχευσης της κοινωνικής σύνταξης αναμένεται να είναι περίπου €13 εκ.

Οι προτεινόμενες μειώσεις στις δαπάνες για κοινωνική σύνταξη είναι πέραν αυτών που προνοούνται στον προϋπολογισμό, αφού, σύμφωνα με το σημείωμα του υπουργείου, η δαπάνη για κοινωνική σύνταξη για το 2014 ανέρχεται στα €57,6 εκ.
 

Facebook Comments