Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 0,97%, στις 1.271,31 μονάδες και με τις συναλλαγές λίγο πάνω από τα 116 εκατ. ευρώ. Πτώση 3,03% η Alpha bank στα 0,705 ευρώ και απώλειες 1, 2% στην Εθνική με τη μετοχή στα 4,13 ευρώ.

Κόντρα στο ρεύμα η τράπεζα Πειραιώς που πέτυχε άνοδο 1,1% στα 1,84 ευρώ. Επιστροφή στα αρνητικά πρόσημα για την αγορά σε μία συνεδρίαση που επικράτησαν οι διακυμάνσεις και βεβαίως η αδυναμία προσέγγισης και πάλι των 1.300 μονάδων.

Είναι στοιχείο των αναδυόμενων αγορών η μεταβλητότητα, επισημαίνουν οι χρηματιστές, με δικαιολογία ως προς τη διόρθωση τις χθεσινές δηλώσεις Προβόπουλου.

Ο ίδιος ξέκοψε ότι οι τράπεζες δεν πρόκειται να ξαναδώσουν εύκολα και άκοπα χρήμα, αφήνοντας να εννοηθεί πως κινδυνεύουν με λουκέτο ακόμα και παραδοσιακοί όμιλοι της χώρας, ενώ συνέστησε στις εταιρείες στην προσπάθειά τους να βρουν ρευστότητα, να κόψουν τα μερίσματα. Υπό αυτά τα δεδομένα, το τοπίο και οι προοπτικές στην αγορά για τους Έλληνες επενδυτές που δεν διαθέτουν την ρευστότητα των ξένων, είναι μάλλον άσχημες, σχολιάζουν οι χρηματιστές.

Μοναδική ελπίδα, αποτελεί η γρήγορη επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα, με το νομοσχέδιο να καθυστερεί, προφανώς διότι αναμένεται η έγκριση της τρόικα. Επιβαρυντικά στην πορεία της αγοράς την Πέμπτη, λειτούργησε δημοσίευμα των FT για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας στις αγορές, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα έμοιαζε σα να δίνεις ούζο σε… μεθυσμένο.

Υποχώρησε 1,55% ο ΟΤΕ στα 11,46 ευρώ και 0,97% η ΔΕΗ στα 11,26 ευρώ. Με πτώση 1,45% ο Μυτιληναίος στα 6,13 ευρώ και -1,52% η ΜΕΤΚΑ στα 12,35 ευρώ.  Οριακά κέρδη για την Jumbo στα 13,2 ευρώ ενώ ο Τιτάνας υποχώρησε  1,48% στα 21,23 ευρώ. Στα 26,6 ευρώ η Follie με πακέτα και οριακά κέρδη. Στα 10,54 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε με πτώση 0,94%,  με πωλητή την Silchester International Investors LLP, η οποία σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού έχει μειώσει τη συμμετοχή της σε ποσοστό κάτω από 5%. Την ίδια στιγμή πάντως, η Τσέχικη Wood & Company Financial Services, ξεκινά κάλυψη για την μετοχή του ΟΠΑΠ δίνοντας τιμή στόχο τα 12,3 ευρώ, συστήνοντας buy.  Η Wood θεωρεί τον ΟΠΑΠ ελκυστική μετοχή, λόγω της υψηλής μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης του, της εν δυνάμει βελτίωσης του μερίσματος και του ισχυρού ισολογισμού του, στοιχεία που μπορούν να αποφέρουν υψηλότερες αποδόσεις στους μετόχους στο μέλλον. Ο μεικτός τζίρος των παιγνίων εκτιμάται στα 1,2 δισ. ευρώ για το 2013.

Η χρηματοοικονομική αναφέρει ακόμη ότι το 2014 αναμένει από τον ΟΠΑΠ να λανσάρει τρία νέα παιχνίδια (βίντεολόττο, Ξυστό και Ιντερνετικό Στοίχημα), για τα οποία έχει αποκλειστικότητα τα επόμενα 10 με 12 χρόνια.

Facebook Comments