Θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος, καθώς και ζητήματα που άπτονται της ελληνικής προεδρίας Ε.Ε. θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο των συζητήσεων του Ευάγγ. Βενιζέλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού στην Ουάσιγκτον.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έφτασε χθες στην αμερικανική πρωτεύουσα, προερχόμενος από το Παρίσι, όπου -μεταξύ των άλλων- παραχώρησε και συνέντευξη στην εφημερίδα «Le Figaro» και αναφέρθηκε κυρίως στις επιδιώξεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του χρέους.

Ο κ. Βενιζέλος ερωτηθείς αν η Ελλάδα ζητά νέα μείωση του χρέους της υπογράμμισε πως «όχι, δεν ζητάμε αυτό. Η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Αυτό που επιθυμούμε είναι μια συζήτηση για τις παραμέτρους του χρέους. Επιτόκια, διάρκεια, δομή των εξοφλήσεων».

Η σχέση μας με την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη, πρόσθεσε «δεν είναι σχέση εμπορική, είναι προπάντων πολιτική. Το πρόβλημα των εταίρων μας είναι να τους επιστραφούν τα κεφάλαιά τους, δεν είναι να πλουτίσουν χάρη στην Ελλάδα». Εάν η Ευρωζώνη, κατέληξε «είναι έτοιμη να προσφέρει ένα κούρεμα του χρέους, δεχόμαστε αυτή τη λύση. Αλλά είμαστε ρεαλιστές».

Ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε και για τις επικείμενες νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, για να σημειώσει πως «αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι δεν μπορούμε να πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Αντίθετα, μπορούμε να συνεχίσουμε τα μέτρα για την επάνοδο της ανταγωνιστικότητας», ενώ αναφερόμενος στην εύθραυστη κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία υποστήριξε ότι «οι τρεις ψήφοι είναι καλή πλειοψηφία. Δεν είναι θέμα αριθμών, αλλά νομιμοποίησης προσανατολισμών». Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε «είναι περιορισμένη και έχει οροφή το 19% έως 20% και δεν τον βλέπω να παίρνει την εξουσία, αλλά πάντοτε υπάρχουν κίνδυνοι στην κοινοβουλευτική ζωή. Παρ όλα αυτά, ο τρόπος με τον οποίο προχωρήσαμε είναι η μοναδική υπάρχουσα εθνική στρατηγική».

Στην Ουάσιγκτον, σήμερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα συναντηθεί κατά σειρά με τους Τζακ Λιού και Τζον Κέρι, καθώς η προγραμματισμένη για χθες συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ μετατέθηκε για σήμερα Παρασκευή, λόγω της καθυστερημένης επιστροφής του τελευταίου από το Κουβέιτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος, στη συνάντησή του με τον κ. Κέρι, θα συζητήσει θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος, καθώς και ζητήματα που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ και βρίσκονται στην ατζέντα της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθεί το Κυπριακό, καθώς η Ουάσιγκτον επιμένει πως «είναι ευκαιρία για λύση», ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ο κ. Κέρι θα θέσει και το θέμα της τρομοκρατίας, με αφορμή την υπόθεση του Χρ. Ξηρού, καθώς ήδη υπήρξε αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Της συνάντησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με τον Τζ. Κέρι, θα προηγηθεί το ραντεβού του με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού, τον οποίο θα ενημερώσει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας σε θέματα οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Facebook Comments