Πώς φορολογήθηκαν οι τράπεζες λόγω κρίσης – Εγγραφο Μαυραγάνη
Πώς φορολογήθηκαν οι τράπεζες λόγω κρίσης - Εγγραφο Μαυραγάνη
Πώς φορολογήθηκαν οι τράπεζες λόγω κρίσης - Εγγραφο Μαυραγάνη
Οι τράπεζες έχουν ήδη φορολογηθεί εκτάκτως όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Μαυραγάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση την οποία είχε καταθέσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κυρία Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ζητούσε από τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει αν, αντί για μέτρα σε βάρος των χαμηλόμισθων ή χαμηλοσυνταξιούχων, η κυβέρνηση αποφασίσει να φορολογήσει εκτάκτως τις τράπεζες.
Όπως εξηγεί ο κ. Μαυραγάνης, οι τράπεζες, ως ανώνυμες εταιρείες και στα πλαίσια των δημοσιονομικών αναγκών της χώρας μας, έχουν ήδη φορολογηθεί εκτάκτως με τις διατάξεις:
• του Ν. 3808/2009 (άρθρο 2: έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης στα μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων)
• του Ν. 3845/2010 (άρθρο 5: έκτακτη εισφορά στα κέρδη των νομικών προσώπων και ειδικός φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων)
• του Ν. 3986/2011 (άρθρο 31: τέλος επιτηδεύματος)
Η βουλευτής που είχε απευθύνει την ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών είχε επισημάνει ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες ανακοινώνουν στο εξάμηνο κέρδη 4 δισ. ευρώ περίπου με αυξητική τάση. Στο σύνολό τους οι ελληνικές τράπεζες απορρόφησαν το 2012 περί το 10% του ΑΕΠ σε πληρωμές τόκων. Στην Ιρλανδία (που βγήκε από το Μνημόνιο), οι περισσότερες τράπεζες δεν καταγράφουν κέρδη, έχουν απορροφήσει το 6% του ΑΕΠ σε τόκους, ενώ έχουν κληθεί να καταβάλουν ως έκτακτη φορολόγηση 150 εκατομμύρια ευρώ για το διάστημα 2013-2015, με βάση τις καταθέσεις που φιλοξενούν. Η κ. Κόλλια ανέφερε ότι ανάλογη πολιτική έκτακτης φορολόγησης των τραπεζών λόγω της κρίσης έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως η Γαλλία, η Μ. Βρετανία και η Ολλανδία.
Στο απαντητικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών δεν παρέχονται στοιχεία για τα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών.
Facebook Comments