Κάθε κείμενο περιορισμό στην πώληση ξένου συναλλάγματος ήρε χθες η Αργεντινή, μία ημέρα μετά τη βύθιση του εθνικού νομίσματος, πέσο, σε ποσοστό 11% έναντι του δολαρίου.

Την απόφαση απελευθέρωσης των συναλλαγών σε ξένα νομίσματα ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Χόρχε Καπιτάνιτς. «Η χθεσινή υποχώρηση της ισοτιμίας του πέσο δεν αποτελεί κρατικά διατεταγμένη υποτίμηση, αλλά έκφραση της ελεύθερης αγοράς, βασισμένη στον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Παρότι είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε αποφασιστικές πρωτοβουλίες, με στόχο την παράλληλη ενίσχυση της αξίας του δολαρίου στην παράλληλη αγορά, δεν πρόκειται να αναφερθώ σε αυτές, καθώς κάτι τέτοιο θα στερούσε το στοιχείο του αιφνιδιασμού», είπε στις χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Καπιτάνιτς.

Στο μεταξύ, υπογραμμίζοντας την οικονομική αβεβαιότητα, οι παραγωγοί σόγιας –από τα σημαντικότερα εξαγώγιμα προϊόντα της Αργεντινής– έχουν αρχίσει να σωρεύουν τη σοδειά τους, αποφεύγοντας να τη διοχετεύσουν στις αγορές, έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη τους στο εθνικό νόμισμα. Παρότι η τιμή της σόγιας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, οι Αργεντινοί παραγωγοί προτιμούν να πληρωθούν αργότερα σε μειωμένη τιμή, αντί να «φορτωθούν» πληθωριστικά πέσο.

Ολα δείχνουν ότι η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Κριστίνα Κίρχνερ δεν θα αποφύγει μία ακόμη κρίση, καθώς η σπάταλη κοινωνική της πολιτική δεν επέτρεψε τη διατήρηση των πάλαι ποτέ ρωμαλέων αναπτυξιακών ρυθμών. Ο πληθωρισμός στην Αργεντινή έφθασε πέρυσι το 28%, σύμφωνα με αναλυτές προσκείμενους στην αντιπολίτευση, που εκτιμούν πως το ποσοστό αυτό θα φθάσει φέτος το 30%. Την ίδια στιγμή, ουδείς εμπιστεύεται τα ποσοστά του τιμαρίθμου που εκδίδει η κυβέρνηση.

Η χώρα παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές, καθώς βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον διαχειριστή αμοιβαίων κεφαλαίων Πολ Σίνγκερ, ο οποίος εγείρει απαιτήσεις από την πτώχευση της χώρας το 2001. Η προσπάθεια της Αργεντινής να συνδέσει το πέσο με το δολάριο τη δεκαετία του 1990 στραγγάλισε την οικονομία και οδήγησε στην πτώχευση.

Τον Νοέμβριο, η πρόεδρος Κίρχνερ πραγματοποίησε ευρύ κυβερνητικό ανασχηματισμό, δεσμευόμενη να συνεργασθεί στενά με το ΔΝΤ με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας.

Facebook Comments