Πηγές της ΕΤΕ μιλούν στο Marketnews για την Finansbank
Οι απώλειες για την μετοχή της Εθνικής ανέρχονται στο Χ.Α. σε 3,5%, με τη μετοχή στα 3,33 ευρώ με κεφαλαιοποίηση κάτω από τα 8 δις
Οι απώλειες για την μετοχή της Εθνικής ανέρχονται στο Χ.Α. σε 3,5%, με τη μετοχή στα 3,33 ευρώ με κεφαλαιοποίηση κάτω από τα 8 δις
Η εικόνα στην αγορά είναι αποκαρδιωτική πάντως, με τον γενικό δείκτη να κινείται στις 1.146 μονάδες και με απώλειες πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ ο τζίρος παραμένει υποτονικός στα 41,3 εκατ. ευρώ.
Κέρδη πάνω από 2% για την ΕΥΔΑΠ, ενόψει ιδιωτικοποίησης, ενώ κατά 1,41% ενισχύεται η μετοχή της Coca Cola, στα 20,18 ευρώ. Πτώση 3,85% για την Frigoglass η οποία έκλεισε μονάδα της στις ΗΠΑ, πάνω από 3% οι απώλειες για την ΔΕΗ, καθώς μετά την απόσυρση της τροπολογίας, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ πηγαίνει πιο πίσω χρονικά, στα 10 ευρώ υποχωρεί ο ΟΤΕ, στα 9,61 ευρώ ο ΟΠΑΠ, στα 12,18 η Jumboστα 5,55 ευρώ ο Μυτιληναίος και στα 11,45 ευρώ η ΜΕΤΚΑ.
Πάντως, δεν ανησυχεί η διοίκηση της Εθνικής από την κρίση που μαστίζει την Τουρκία, στην οποία, ως γνωστόν η Ελληνική τράπεζα ελέγχει την Finansbank. Κι αυτό διότι η Finansbank έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό σε κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου, ενώ σημαντικό ποσοστό του χαρτοφυλακίου της ίδιας της Εθνικής μετράται σε δολάρια.
Επίσης, δεν υπάρχει σε εξέλιξη, ούτε κάποια διαδικασία αγοράς, ούτε πώλησης ποσοστού της ΕΤΕ της Finansbank, τέτοια που θα ανάγκαζε την μητρική στην Ελλάδα να γράψει σημαντικές ζημιές. Αν σε κάτι επηρεάζει την ΕΤΕ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές αυτό θα μπορούσε να είναι η κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά ταυτόχρονα μειώνεται και το σταθμισμένο ενεργητικό της Τουρκικής θυγατρικής της. Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαιώνουν πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της τράπεζας, ότι η όποια ζημιά είναι λογιστικοποιημένη και στέκονται ιδιαίτερα στο ζήτημα του hedging.
Το κυριότερο στοιχείο αισιοδοξίας, που επικαλείται το επιτελείο της Εθνικής, είναι ότι η κατάσταση θεωρείται αναστρέψιμη, στη χρονική προοπτική μιας διετίας – τριετίας. Διάστημα, κατά το οποίο τα όποια αρνητικά σήμερα στοιχεία, θα μπορέσουν ενδεχομένως και λόγω αλλαγής ισοτιμίας, να αντισταθμισθούν και να γυρίσουν σε θετικό όφελος. Εν κατακλείδι, η όποια ζημιά από τις σημερινές αποτιμήσεις της υποτιμημένης τουρκικής λίρας δεν είναι τέτοιου μεγέθους ώστε να «ενοχλεί» την Εθνική ή να την ωθεί σε άλλες εσπευσμένες και όχι προς το συμφέρον της, κινήσεις.
Facebook Comments