Μπλόκο στην αξιοποίηση της Κασσιόπης από τον δήμο της Κέρκυρας
Περίτρανο παράδειγμα αναντιστοιχίας λόγων και έργων στην υποδοχή των ξένων επενδυτών στη χώρα μας συνιστά η περιπέτεια αξιοποίησης της Κασσιόπης στην Κέρκυρα
Περίτρανο παράδειγμα αναντιστοιχίας λόγων και έργων στην υποδοχή των ξένων επενδυτών στη χώρα μας συνιστά η περιπέτεια αξιοποίησης της Κασσιόπης στην Κέρκυρα
Περίτρανο παράδειγμα αναντιστοιχίας λόγων και έργων στην υποδοχή των ξένων επενδυτών στη χώρα μας συνιστά η περιπέτεια αξιοποίησης της Κασσιόπης στην Κέρκυρα. Καίτοι χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης του ακινήτου, ο επενδυτής, μόλις το απέκτησε, βρέθηκε αντιμέτωπος με… τα απορριμματοφόρα του Δήμου Κέρκυρας.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, οι δρόμοι της περιοχής συνιστούν δημοτικά μονοπάτια, για τα οποία, προκειμένου να έχει κάποιος πρόσβαση, απαιτείται άδεια από τη δημοτική αρχή. Νομική βάση για την πράξη αυτή αποτελεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (αρ. 3-101/10-03-2012 ΑΔΑ: Β44ΥΩΕΑ-1Α6), με την οποία κηρύσσεται προστατευόμενη περιοχή το συγκεκριμένο ακίνητο. Με την ίδια απόφαση ζητείται η απόδοση του ακινήτου στον Δήμο Κέρκυρας.
Στη Δικαιοσύνη
Η απόφαση αυτή δεν συνιστά παρά ένα ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου της εποχής εκείνης, με το οποίο το δημοτικό συμβούλιο εξέφραζε την αντίθεσή του στην αξιοποίηση του ακινήτου από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Αξιοσημείωτο είναι ότι τα «δημοτικά μονοπάτια» της περιοχής για τα οποία έχει επιβάλει απαγόρευση ο δήμαρχος Κέρκυρας βρίσκονται… εντός του ακινήτου που απέκτησε ο επενδυτής. Με άλλα λόγια, ο δήμαρχος Κέρκυρας ζητεί ο επενδυτής να έχει άδεια για να κάνει χρήση του… οικοπέδου του.
Η υπόθεση αναμένεται να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, όπου πρόκειται να καταδικασθούν οι αυθαιρεσίες της δημοτικής αρχής της Κέρκυρας. Ωστόσο, μέχρι να φτάσει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη και υπάρξουν καταδίκες, θα έχουν χαθεί χρόνος και χρήμα για τον επενδυτή. Και ίσως σ’ αυτό ποντάρουν όσοι αντιτίθενται στη συγκεκριμένη επένδυση.
H επένδυση στην Κασσιόπη ήταν από τις πρώτες αξιοποιήσεις ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που προώθησε το ΤΑΙΠΕΔ μόλις ιδρύθηκε, το καλοκαίρι του 2011. Η πρόσκληση για την υποβολή ενδιαφέροντος δημοσιοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2012 και η ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2013. Η συναλλαγή όμως με την οποία ο επενδυτής έγινε κύριος της έκτασης πραγματοποιήθηκε στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου.
Η βίδρα lutra lutra
Ο προτιμητέος επενδυτής, η αμερικανικής προέλευσης NCH Capital, διαχειριστής κεφαλαίων ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, θα καταβάλει 23 εκατ. ευρώ για το ακίνητο στο ΤΑΙΠΕΔ και θα επενδύσει περί τα 75 εκατ. ευρώ για την αξιοποίησή του. Από τα 490 στρέμματα της έκτασης, θα αξιοποιηθεί μόλις το 1/3 (178 στρ.), ενώ ανοικοδόμηση θα υπάρξει στα 36 στρέμματα του ακινήτου.
Η σχετική σύμβαση παραχώρησης της έκτασης έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας διαφόρων «περιβαλλοντικών» οργανώσεων κατά της επένδυσης και υπέρ της προστασίας της βίδρας lutra lutra, που ζει σε παραλίμνιες εκτάσεις, δεν ευδοκίμησαν.
Facebook Comments