Οι διευθυντές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων πωλούν τις μετοχές τους
Οι διευθυντές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων πωλούν τις μετοχές τους
Οι διευθυντές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων πωλούν τις μετοχές τους
Οι διευθυντές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων πωλούν μετοχές με ρυθμό που δεν έχουμε δει τα τελευταία τρία χρόνια, κεφαλαιοποιώντας έτσι τα πρόσφατα κέρδη της αγοράς και, ενδεχομένως, σηματοδοτώντας αδυναμία για τις τραπεζικές μετοχές ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της Deutsche Bank.
Ο σωρευτικός όγκος πωλήσεων των 50-ημερών των διευθυντικών στελεχών των επιχειρήσεων στην Ευρώπη (cumulative directors selling volume) έχει αυξηθεί σε πολυετή υψηλά επίπεδα αγγίζοντας τα 81,5 εκατομμύρια ευρώ, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Deutsche Bank, σε σχέση με ένα μακροπρόθεσμο μέσο των 54,2 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της DB, αυτό αποτελεί μια ακόμη ένδειξη του έξυπνου timing των διευθυντών των ευρωπαϊκών εισηγμένων, καθώς κάνουν χρήση του ράλι στις αγορές για να πωλήσουν τις μετοχές τους.
Το κύμα πωλήσεων ήρθε την στιγμή που ο δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε για δέκατο συνεχή μήνα κέρδη το Μάρτιο, επεκτείνοντας το μεγαλύτερο bull run του από το 1996-1997.
Ωστόσο, σε επίπεδο κλάδων, οι τράπεζες – που έχασαν 5,9% τον περασμένο μήνα, κυριάρχησαν του ξεφορτώματος των στελεχών. Ενδιαφέρον είναι, όπως τονίζει η Deutsche Bank, πως οι εξελίξεις στην Κύπρο και το επακόλουθο sell-off στις τραπεζικές μετοχές δεν εμπόδισαν τους διευθυντές από την περαιτέρω πώληση των μετοχών τους.
Οι επενδυτές μειώσαν τις θέσεις τους στις ευρωπαϊκές μετοχές κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Lipper και του EPFR, καθώς οι ανησυχίες γύρω από συμφωνία διάσωσης της Κύπρου οδήγησαν αρκετούς να προχωρήσουν σε ρευσοτοποιήσεις των θέσεών τους μετά το ράλι των χρηματιστηριακών αγορών της περιοχής από την αρχή του έτους.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Lipper σε 91 αμερικανικά funds που επενδύουν σε ευρωπαϊκές μετοχές, οι καθαρές εκροές άγγιξαν τα 500 εκατομμύρια δολάρια το Μάρτιο, τη μεγαλύτερη εκροή κεφαλαίων τον τελευταίο χρόνο, αφού είδαν τις ρευστοποιήσεις να φτάνουν το 1,1% του συνολικού ενεργητικού τους την εβδομάδα 20 με 27η Μαρτίου.
Η αξία των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν τα funds μειώθηκαν 4,8% σε 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια, μία επιδείνωση η οποια εντάθηκε και από την πτώση των τιμών των μετοχών καθώς η Κύπρος διαπληκτίστηκε με τους δανειστές της σε ότι αφορά το πακέτο διάσωσης των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Όπως τονίζει αναλυτής της Lipper, Matthew Lemieux, υπήρξαν κάποιες συνεχιζόμενες και σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το όλο ζήτημα της Κύπρου και αρκετοί επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις των κερδών του προγούμενου διαστήματος.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε το πρώτο τρίμηνο με κέρδη περίπου 5% και αμερικανικά funds της δημοσκόπησης του Lipper είδαν εισροές 830 εκατομμυρίων δολαρίων την ίδια περίοδο, αν και ο ρυθμός των εισροών ήταν λιγότερο από το ένα τρίτο του μέσου όρου των δύο προηγούμενων τριμήνων.
Τα στοιχεία της παγκόσμιας έρευνας της EPFR Global δείχνουν ότι τα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια συνέχισαν και αύξησαν το μεγαλύτεορ σερί εκροών από το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, την τελευταία εβδομάδα, με τις ρευστοποιήσεις από τους ιδιώτες επενδυτές να χτυπούν το υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν δέκα μήνες.
Facebook Comments