Για παιχνίδια στην αγορά εις βάρος των μετόχων και των καταθετών, κάνουν λόγο τραπεζικές πηγές αποδίδοντας εν μέρει ευθύνες και στα εποπτικά όργανα της χώρας.

Τραπεζικές πηγές μιλώντας στο «M», μιλούν για ανεξήγητη στάση και συμπεριφορά, τόσο εκ μέρους της τρόικα και της κυβέρνησης, όσο και εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος, προκαλώντας εκτός από την κάθετη πτώση των αποτιμήσεων των τραπεζικών μετοχών, λίγο πριν από τις αυξήσεις κεφαλαίου, συνθήκες bank run από τις ελληνικές τράπεζες. Και μάλιστα σε μία κρίσιμη στιγμή για την Ελληνική οικονομία, αφού πέρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, δέχεται συνάμα και τα απόνερα της οικονομικής και τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο.

Επιπρόσθετα, δεν αποκλείεται τα 19 δισ. ευρώ που επέστρεψαν στις Ελληνικές τράπεζες μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, να κάνουν φτερά και πάλι αποστερώντας από τραπεζικό σύστημα κεφάλαια ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητά του, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

Τονίζουν ότι κυβέρνηση και τρόικα, αλλά και οι τραπεζίτες συμφώνησαν με την τρόικα για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, υποδείχθηκαν συγχωνεύσεις οι οποίες έγιναν και πλέον βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης, οπότε είναι ανεξήγητη συμπεριφορά στο παρά πέντε να χαλάσουν deals, όπως αυτό της Εθνικής και της Eurobank.

Σχολιάζουν ότι αν δε γίνει η συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank, η τελευταία θα προχωρήσει αυτόνομα σε αύξηση κεφαλαίου, αντλώντας τη ρευστότητα που δικαιούται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Διερωτώνται δε, ποιος θα εγγυηθεί σ εκείνη την περίπτωση ότι δεν θα γίνει διαχωρισμός της Eurobank σε καλή και κακή τράπεζα, με αποτέλεσμα μέτοχοι και καταθέτες να πληρώσουν το μάρμαρο, ενώ υπάρχει η λύση κοινής συμπόρευσης με την Εθνική.

Μάλιστα, προκάλεσε εντύπωση στην τραπεζική αγορά, η ερμηνεία εκ μέρους του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Γ. Προβόπουλου, της «ανησυχίας» που προβάλει η τρόικα για το deal ETE – Εurobank. Λέγοντας, ότι η τρόικα αμφιβάλει πως σε αυτή τη συγκυρία το νέο σχήμα θα διεκδικήσει κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο κρίσιμο ποσοστό του 10% που χρειάζεται να καλυφθεί για να διατηρήσει τον ιδιωτικό του χαρακτήρα.

Αυτοί ήταν οι λόγοι που πυροδότησαν χθες μεγάλες εντολές πώλησης στα τραπεζικά χαρτιά και έφτιαξαν αρνητικό κλίμα στο σύνολο του ταμπλό που πλέον κινείται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, με πολλές από τις τιμές να έχουν επιστρέψει σχεδόν πέντε μήνες πίσω, δηλαδή στον περασμένο Νοέμβριο.

Facebook Comments