Αθ. Σκορδάς: Πριν το Πάσχα θα ξεκαθαρίσει το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης
«Πριν φτάσουμε στο Πάσχα θα έχει ξεκαθαρίσει το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης»
«Πριν φτάσουμε στο Πάσχα θα έχει ξεκαθαρίσει το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης»
Όπως είπε ο κ. Σκορδάς, από τις μέρες λίγο πριν τα Χριστούγεννα, που ψηφίστηκε ο νόμος για την αναστολή πλειστηριασμών, είχε γίνει πρόβλεψη ότι εντός του 214 θα φτιαχτεί ένα κυβερνητικό συμβούλιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα είδη δανείων: επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά.
Θα υπάρχει προσδιορισμός του συνεργάσιμου δανειολήπτη, ο οποίος δεν αρνείται μια καλόπιστη επικοινωνία και ανταλλαγή στοιχείων με την τράπεζα από την οποία έχει δανειστεί και ο καθορισμός του ελάχιστου ορίου διαβίωσης στο πρότυπο του ιρλανδικού μοντέλου, βασισμένο στη δική μας προοπτική. Και τέλος, η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να εκδώσει έναν κώδικα δεοντολογίας, με βάση τον οποίο κάθε τράπεζα θα αντιμετωπίζει τον κάθε δανειολήπτη.
Όπως είπε ο υφυπουργός, αυτό το διάστημα γίνεται η ποσοτικοποίηση των κριτηρίων για το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης «και μπορώ να σας πω ότι θα είναι σίγουρα πάνω από το όριο της φτώχειας».
«Δεν έχω ακόμη αριθμούς ακριβείς, αλλά με βάση τα κριτήρια που επιλέγονται, θα δείτε στο τέλος ότι θα είναι το όριο πολύ μεγαλύτερο από αυτό που λέμε φτώχεια». Ακούμε τις παρατηρήσεις αλλά πηγαίνουμε αρκετά γρήγορα. Δεν έχει ολοκληρωθεί καν δίμηνο από την ψήφιση του νόμου και θέλω να πιστεύω ότι πριν φτάσουμε στο Πάσχα θα έχει ξεκαθαρίσει το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης» είπε ο κ. Σκορδάς.
Επεσήμανε ότι στόχος δεν είναι η έγκριση της τρόικας, αλλά να διαμορφωθεί μία λειτουργικότητα στην απόφαση, και από την πλευρά της ΕΚΤ να υπάρξει αποδοχή κριτηρίων.
Ο υφυπουργός ανέφερε ακόμη ότι, «αν το θέλουν, όσοι έχουν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη, θα ενταχθούν στο νόμο αυτό. Αλλά συνήθως όσοι έχουν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη, επικαλούνται μόνιμη οικονομική αδυναμία και πτώχευση ουσιαστικά. Είναι για ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις από το νόμο αξιοπρεπούς διαβίωσης ή για τους ενήμερους και συνεργάσιμους δανειολήπτες».
Facebook Comments