ΧΑ: Κάτω από τις 1.230 μον. οι στηρίξεις;
Οι συναλλαγές στο Χ.Α. παραμένουν υποτονικές, στα 33 εκατ. ευρώ, αλλά η… ζημιά έχει γίνει.
Οι συναλλαγές στο Χ.Α. παραμένουν υποτονικές, στα 33 εκατ. ευρώ, αλλά η… ζημιά έχει γίνει.
Οι πιέσεις, ωστόσο, εντείνονται σε μια σειρά από μετοχές του 25άρη, με το δημοσίευμα των GT, να αποτελεί ουσιαστικά τη δικαιολογία για νέες ρευστοποιήσεις και βελτίωση των αποτιμήσεων. Απώλειες κατά 2,8% για την Coca Cola, στα 111,55 ευρώ υποχωρεί ο ΟΤΕ, στα 7,64 η ΕΧΑΕ, πτώση πάνω από 2% για τη ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ και στα όρια των 10 ευρώ υποχωρεί ο ΟΠΑΠ. Μικρές διακυμάνσεις στην ΕΥΔΑΠ και στην Ιντραλότ, ενώ οριακά κέρδη καταγράφουν Ελλάκτωρ κι Σωληνουργεία Κορίνθου.
To χαμηλό στις 1.224 μονάδες και οι διακυμάνσεις στην περιοχή των 1.230 μονάδων, δείχνει ότι η αγορά επηρεάστηκε δυσμενώς από το δημοσίευμα των FT ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κατά το ΔΝΤ ανέρχονται στα 20 δις. ευρώ και όχι στα 5 με 6 δις. που υπολογίζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το ΔΝΤ, σύμφωνα με το δημοσίευμα έχει και στοιχεία που το αποδεικνύουν. Άμεση ήταν η αντίδραση κύκλων στη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, λέγοντας ότι «εμείς δεν συμμετέχουμε σε πολιτικά παιχνίδια» και πως, « οι ανάγκες των τραπεζών υπολογίζονται στα 2,5 δις. ευρώ».
Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους τα δημοσιεύματα αυτά απηχούν πιέσεις γενικότερες του ΔΝΤ με στόχο να εξαντληθούν τα αποθέματα στο ΤΧΣ και να αρθεί το οποιοδήποτε επιχείρημα για βοηθητική χρήση των αποθεμάτων αυτών προς κάλυψη του χρηματοδστικού κενού για την περίοδο 2014 – 2016. Κάτι τέτοιο έχει αποκλείσει το οικονομικό επιτελείο, ενώ παράλληλα έχει αποσαφηνιστεί απ την ΤτΕ ότι τα αποθέματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν εάν χρειαστεί για ανάγκες που θα προκύψουν από τα ευρωπαϊκά stress tests που θα ακολουθήσουν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει έντονο παρασκήνιο στην αποτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών καθώς το ΔΝΤ εδώ και καιρό ασκούσε πιέσεις για να εμφανιστούν οι ανάγκες αυτές αυξημένες. Ερμηνείες που δίδονται στην κατεύθυνση αυτή έχουν να κάνουν με το ότι το ΔΝΤ πιέζει γενικότερα και την ΕΕ αλλά και την ΕΚΤ να αποδεχθεί δικές του θέσεις όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα. Αναμένεται η συνέχεια η οποία θα πιστοποιηθεί από τις θέσεις της τρόικας.
Facebook Comments