Σε αναβρασμό βρίσκεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλά και οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές που καταρτίζουν τις προτάσεις για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Μεταξύ άλλων, μελετούν νέο μειωμένο συντελεστή κερδών στο 20%-24%, παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει στο 15%. «Επιφυλασσόμαστε να δούμε τι θα συμβεί, αλλά ευελπιστώ ότι ο φόρος θα διαμορφωθεί για τις εταιρείες στο 15%», δήλωσε σε δημοσιογράφους την Κυριακή ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ισχύων σήμερα φορολογικός συντελεστής επί των κερδών είναι 35% και ορισμένοι σχολιαστές θέλουν τον Ντόναλντ Τραμπ να εμμένει στη μείωσή του στο 15%. Οσον αφορά τα ατομικά εισοδήματα, ο υψηλότερος συντελεστής φθάνει το 39,6% και προτείνεται μείωσή του στο 35%.

Αυτά επισημαίνουν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg καλά πληροφορημένες πηγές. Πάντως, τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να δώσουν φοροαπαλλαγές σε όσους βρίσκονται στο πλουσιότερο 1% του πληθυσμού, με τα υψηλότερα εισοδήματα των 465.000 δολαρίων και άνω ετησίως.

Αντιθέτως, θέλουν να περιορίσουν τις φορολογικές διευκολύνσεις προς τους πλουσίους, με τις οποίες μειώνουν τους φόρους που καταβάλλουν στο κράτος. «Αποτελεί πρόκληση για την κυβέρνηση Τραμπ να κλείσει αρκετά “παραθυράκια” για να αντισταθμίσει φοροαπαλλαγές που συζητούνται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο», επισημαίνει η Κάιλι Πόμερλο, διευθύντρια ομοσπονδιακών έργων του ερευνητικού ιδρύματος Τax Foundation.

Μία από τις φοροαπαλλαγές έχει να κάνει με όσες επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν οι ίδιες φόρους, αλλά μεταβιβάζουν τα κέρδη τους στους ιδιοκτήτες τους. Και αυτοί, εν συνεχεία, φορoλογούνται βάσει των συντελεστών επί των ατομικών τους εισοδημάτων. «Το να προβλέψει η κυβέρνηση Τραμπ έναν χαμηλό συντελεστή γι’ αυτές τις εταιρείες μεταφράζεται σε σημαντική φοροαπαλλαγή για το πλουσιότερο 1%», παρατηρεί η κ. Πόμερλο.

Οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι δεν θέλουν η φορολογική μεταρρύθμιση να αποβεί προς όφελος του 1%, προειδοποίησαν για τυχόν δυσμενείς εξελίξεις: «Αν θέλουν οι Ρεπουμπλικανοί να προωθήσουν ένα νομοσχέδιο που θα ευνοεί τους ακροδεξιούς πλούσιους υποστηρικτές τους και όχι τη μεσαία τάξη, θα έχουν τα ίδια προβλήματα που θα έχουν και στην προσπάθειά τους να αλλάξουν τα δεδομένα στην περίθαλψη», τόνισε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σάμερ. Πάντως, δεν έχει ακόμα διασαφηνιστεί ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στα δημόσια οικονομικά από τις προτεινόμενες αλλαγές στο αμερικανικό φορολογικό σύστημα, συνολικού ύψους 20 τρισ. δολαρίων. Οι συντάκτες των μεταρρυθμίσεων επιμένουν ότι οι περικοπές φόρων των 20 τρισ. δολαρίων θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, η οποία θα λειτουργήσει αντισταθμιστικά.
 

Facebook Comments