Το σχέδιο Ντράγκι προβλέπει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επτά χρόνια προθεσμία προκειμένου να αντιμετωπίσουν επιτυχώς το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, μέσω ρυθμίσεων, πωλήσεων και εκποιήσεων ενώ για τα κόκκινα δάνεια τα οποία δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις η προθεσμία αυτή πέφτει στα δύο χρόνια.    

Από την 1η Ιανουαρίου οι τράπεζες θα πρέπει εξοικονομήσουν λεφτά για να καλύψουν το 100% της αξίας των μη εξασφαλισμένων NPLs και επτά χρόνια για να καλύψουν το σύνολο του εξασφαλισμένου χρέους τους.

“Η εφαρμογή αναχωμάτων (backstops) δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε απότομες κινήσεις, αλλά θα πρέπει μάλλον να εφαρμοστεί με σταδιακό τρόπο από τις τράπεζες από τη στιγμή που εγγράφεται ένα μη εξυπηρετούμενο άνοιγμα μέχρι τη στιγμή που θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος για προβλέψεις στο 100%”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο draft. 

Σύμφωνα με προσχέδιο της ΕΚΤ που διέρρευσε αρχικά σε ιταλική ΜΜΕ και επικαλείται τώρα και το πρακτορείο Reuters, και αφορμή την υιοθέτηση από την 1η Ιανουαρίου του 2018 του διεθνούς προτύπου χρηματοοικονομικής αναφοράς 9  (IFRS 9), η ΕΚΤ προτίθεται να επιβάλει ένα νέο αυστηρότερο πλαίσιο σχηματισμού προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures- NPEs).

Σύμφωνα με πληροφορίες, για όσα ενυπόθηκα δάνεια, ενήμερα ή μη εξυπηρετούμενα, διαπιστώνεται, μετά την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 9, σημαντική αύξηση πιστωτικού κινδύνου, θα πρέπει οι τράπεζες να σχηματίζουν προβλέψεις, που σε βάθος επταετίας, θα φθάσουν να αντιστοιχούν στο 100% της αξίας της ονομαστικής απαίτησης. Για όσα δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις οι προβλέψεις θα πρέπει να ανέλθουν στο 100% της ονομαστικής αξίας του δανείου εντός διετίας (σ.σ. τέλος του 2019).

Η απόφαση της ΕΚΤ, αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Facebook Comments