Ο Αλέξης δεν το ΄χει με το timing
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι ο… ορισμός του bad timing. Δεν το χει βρε παιδί μου
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι ο… ορισμός του bad timing. Δεν το χει βρε παιδί μου
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι ο… ορισμός του bad timing. Δεν το χει βρε παιδί μου. Εκεί που με πάθος προχωρά σε ανακοινώσεις… μεγατόνων – που πολλές φορές ούτε ο ίδιος δεν πιστεύει – στο στυλ του «θα και θα και θα», κάτι γίνεται την ίδια ακριβώς στιγμή και του γυρίζει μπούμερανγκ. Οι εξελίξεις τον προλαβαίνουν και τον… καπακώνουν. Και τον διαψεύδουν φυσικά.
Ο λόγος για τη χθεσινή περήφανη δήλωση περί φοροελαφρύνσεων που (σαν την ελπίδα) έρχονται και μάλιστα από του χρόνου. «Ξεπερνάμε στόχους, και πιστεύω ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο να προβούμε στις αναγκαίες μειώσεις στη φορολογία», είπε απευθυνόμενος σε νέους επιχειρηματίες στον Βόλο όπου βρέθηκε.
Και δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που υπόσχεται μειώσεις φόρων. Το έκανε και στη ΔΕΘ όπου ανακοίνωσε ότι από το 2019 προβλέπεται μείωση της φορολογίας σύμφωνα με τα αντίμετρα που έχουν ψηφιστεί, και σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει μείωση πριν από 2020, όταν θα γίνει μείωση από το 29% στο 26%, εφόσον προκύψει ο ανάλογος δημοσιονομικός χώρος. Ειδικότερα για τον ΕΝΦΙΑ τόνισε στη ΔΕΘ πως έχει ψηφιστεί η μείωση του από το 2020 ενώ σημείωσε πως “υπάρχουν φόροι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ που πρέπει να καταργηθούν”.
Επιστρέφοντας στο… χθες, όταν ο κ. Τσίπρας προσπαθούσε να τονώσει τους νέους επιχειρηματίες για τα καλύτερα που έρχονται στην Ελλάδα, το ΔΝΤ δημοσίευε την έκθεση-βόμβα (Fiscal Monitor), σύμφωνα με την οποία προβλέπει ότι το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει μόλις στο 2,221%, έναντι στόχου γα 3,5%.
Και για το 2017 εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 1,696% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,75%. Πλήρης… αστοχία δηλαδή.
Στην ουσία το ΔΝΤ εκτιμά ότι υπάρχει μία απόκλιση της τάξης των 2-2,2 δισ. ευρώ και αυτό ανοίγει ξεκάθαρα το παράθυρο για απαιτήσεις από πλευράς του Ταμείου για νέα μέτρα, εκτός από το ότι η επιβολή της μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου που ήταν να ισχύσουν το 2019 και το 2020 αντίστοιχα, να αναμένεται πλέον να έλθουν πακέτο και τα δύο από την 1η Ιανουάριου του 2019. Αυτό έχει ήδη συμφωνηθεί στοEurogroup ότι θα γίνει σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του προγράμματος.
Αξίζει να σημειώσουμε πως λίγες μέρες πριν, και σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού της κυβέρνηση, το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,57% του ΑΕΠ, παραπάνω – δηλαδή – και από τους στόχους του προγράμματος.
Για ποια λοιπόν μείωση της φορολογίας και μάλιστα από «του χρόνου τέτοια εποχή» μιλάει ο κ. Τσίπρας. Και κυρίως ποιο clean exit από τα μνημόνια διαφημίζει η κυβέρνηση όταν του χρόνου τέτοια εποχή θα μας σκάσει νέα καμπάνα μέτρων.
Με αυτές τις εκτιμήσεις στη βαλίτσα το ΔΝΤ αναμένεται να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις για την γ’ αξιολόγηση. Και εδώ έχουμε δύο πιθανά σενάρια. Ή θα καθυστερήσουν – ως συνήθως- ή θα ολοκληρωθούν εγκαίρως – όπως έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν τόσο οι δανειστές όσο και η ελληνική κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα και στα δύο σενάρια θα είναι το ίδιο πάντως: «Ναι» σε όλα.
Αυτό το κακό timing που διάλεξε ο Τσίπρας πάντως, θυμίζει τις άλλες πρόσφατες γκάφες του όπως αυτή με το Grinvestment, αυτή με την ανάπτυξη και αυτή με τις τηλεοπτικές άδειες.
Δεν έχει περάσει πολύ διάστημα από εκείνο το Σαββατοκύριακο μετά την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα που ο Αλέξης Τσίπρας κήρυττε την στροφή της κυβέρνησης προς τις επενδύσεις και υπέρ των business, και δύο ημέρες μετά η Eldorado Gold ανακοίνωνε ότι φεύγει από την Ελλάδα λόγω των καθυστερήσεων που βάζει η κυβέρνηση στην επένδυσή της, την πιο μεγάλη άμεση ξένη επένδυση στη χώρα μας.
Επίσης, ήταν μόλις τον περασμένο Μάρτιο όταν ο Αλέξης Τσίπρας κήρυττε την επιστροφή της ανάπτυξη το 2016 στην εισαγωγική του ομιλία πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και λίγα λεπτά αργότερα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωνε μεγαλύτερη ύφεση για το τέταρτο τρίμηνο του 2016.
Και πώς να σβηστούν οι μνήμες από την περσινή «πατάτα» στο Βελλίδειο όπου σχεδόν κατηγόρησε δημοσιογράφους για τις τηλεοπτικές άδειες και το κλείσιμο των σταθμών και δήλωσε «ότι δεν δίνει ούτε μία πιθανότητα να ακυρώσει το ΣτΕ το διαγωνισμό» και λίγες εβδομάδες μετά ο νόμος Παππά κρίθηκε άκυρος…
Facebook Comments