ΕΕ και Μέρκελ με μαστίγιο κατά της Τουρκίας – το δίλημμα της ΕΕ
Όχι όμως με αυτό που πονά, σημειώνει η FAZ, για να μην κοπεί εντελώς ο διάλογος με την Τουρκία
Όχι όμως με αυτό που πονά, σημειώνει η FAZ, για να μην κοπεί εντελώς ο διάλογος με την Τουρκία
Ψηφιδωτό σχολιαστικών απόψεων φιλοξενεί γενικά ο γερμανικός τύπος γύρω από όλα τα θέματα της άμεσης ειδησεογραφίας. Στη επισκόπηση τύπου εστιάζουμε στο Συμβούλιο Κορυφής και στις αποφάσεις του με κύριο βάρος τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, όπως διαμορφώνονται μελλοντικά.
Το δίλημμα της ΕΕ
Για την Frankfurter Allgemeine Zeitung «η ΕΕ και η καγκελάριος έπιασαν επιτέλους το μαστίγιο προς την Τουρκία, αν και όχι αυτό που πονά πολύ», όπως γράφει χαρακτηριστικά, περιγράφοντας και το δίλημμα της ΕΕ. «Μια Ευρώπη που διστάζει, είναι μια αδύναμη Ευρώπη για τον Ερντογάν. Εάν η Ένωση χρησιμοποιούσε το μαστίγιο που πραγματικά πονάει υπό τη μορφή εγγυήσεων για τις εξαγωγές, δεν θα πλήττονταν μόνο ο τούρκος πρόεδρος, αλλά και οι Τούρκοι που επιθυμούν μια μετριοπαθή Τουρκία. Εκείνο που πονάει περισσότερο την Τουρκία είναι ότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις για την διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης που ισχύει από το 1996».
Κατά την άποψη του αρθρογράφου της Reutlinger General-Anzeiger η Ευρώπη εξέπεμψε διπλό μήνυμα. «Από τη μια η προενταξιακή οικονομική βοήθεια θα μειωθεί, αλλά θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες» γράφει η εφημερίδα, η οποία θεωρεί αριστοτεχνικό τον τρόπο που έγινε αυτός ο συμβιβασμός. «Γιατί επιτρέπει στην ΕΕ να αντιδρά αναλόγως της πολιτικής κατάστασης. Δεν μπορεί κανείς να αγνοεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φυλακίσεις και προκλήσεις του Ερντογάν, χωρίς να δίνει την εντύπωση ότι τις ανέχεται. Παράλληλα όμως η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία στον αγώνα εναντίον των λαθρέμπορων και γι αυτό δεν πρέπει να κόψει το νήμα του διαλόγου. Όποιος θέλει να βοηθήσει τους φυλακισμένους μπορεί να το κάνει μόνο μέσω πολιτικού διαλόγου. Κι αυτό γίνεται μόνο όταν δεν κλείσουν όλες τις πόρτες. Κι αυτό επέτυχε η ΕΕ», καταλήγει η εφημερίδα.
Χτίζει γέφυρες η ΕΕ
Αντίθετα η Norwest-Zeitung χαρακτηρίζει ως γελοίο το συμβιβασμό των Βρυξελλών και επισημαίνει: «Ο Ερντογάν και οι μπράβοι του παίρνουν σωρηδόν γερμανούς πολίτες ως ομήρους και η Μέρκελ χρησιμοποιεί επαίνους για να εκθειάσει τη ‘επίδοση της Τουρκίας. Ούτε μία ξεκάθαρη λέξη για τους δεκάδες χιλιάδων πολιτικούς κρατούμενους, θύματα της καταπάτησης της ελευθεροτυπίας, τις δολοφονικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων στην ίδια τη χώρα και τις κατακτητικές εκστρατείες στη Συρία. Με αυτά τα δεδομένα υπάρχει μία μόνο λύση: να σταματήσουν τα εμβάσματα προς την Τουρκία και να διακοπεί ο προενταξιακός διάλογος» υποστηρίζει ο αρθρογράφος.
Στο ίδιο Συμβούλιο Κορυφής διαπιστώθηκε έλλειψη προόδου στο Brexit, αλλά η Neue Osnabrücker Zeitung βλέπει στο παρασκήνιο θετική στάση από πλευράς ΕΕ. «Από 60 μέχρι 100 δις ευρώ υπολογίζει η ΕΕ το λογαριασμό, που καλείται να πληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο για να καλύψει τις υποχρεώσεις του» σημειώνει. «Πριν ξεκαθαριστεί το οικονομικό δεν θα υπάρξει διάλογος με τους Βρετανούς για τις μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ. Παρόλα αυτά η ΕΕ χτίζει γέφυρες με την βρετανίδα πρωθυπουργό. Τουλάχιστον παρασκηνιακά συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη δεύτερη φάση. Με την ίδια ως διαπραγματεύτρια οι πιθανότητες για ένα ομαλό Brexit είναι μεγαλύτερες από ότι με έναν σκληροπυρηνικό. Ανεξέλεγκτο Brexit τέλος Μαρτίου του 2019 θα είχε μοιραίες συνέπειες. Καμιά πλευρά δεν θα εξυπηρετούσε η μετατροπή ενός δράματος σε οικονομική τραγωδία, που μόνο ηττημένους θα άφηνε» καταλήγει η εφημερίδα.
Και τέλος το πρωτοσέλιδο του περιοδικού der Spiegel που κυκλοφορεί το Σάββατο με τον τίτλο «Εξουσία και κατάχρηση». Αφορά στις μαζικές κατηγορίες για βιασμούς και σεξουαλική κακοποίηση μεγάλου αριθμού ηθοποιών του Χόλυγουντ σε βάρος του αμερικανού παραγωγού Χάρβει Βαϊνστάιν, που αποκαλύφθηκαν τελευταία. «Men, too» είναι ο τίτλος του άρθρου, παράφραση του #hashtag Me too, με μαρτυρίες πολλών γυναικών από όλον των κόσμο ότι έπεσαν κι αυτές θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. «Οι άνδρες θα πρέπει επιτέλους να υψώσουν τη φωνή τους εναντίον της σεξουαλικής παρενόχλησης των γυναικών» η προτροπή του αρθογράφου.
Facebook Comments