Η αναγέννηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας
Εάν δεν είχε προκύψει η ουκρανική κρίση, η αναζωογόνηση της βιομηχανίας στην ΕΕ θα μονοπωλούσε την πρόσφατη σύνοδο κορυφής
Εάν δεν είχε προκύψει η ουκρανική κρίση, η αναζωογόνηση της βιομηχανίας στην ΕΕ θα μονοπωλούσε την πρόσφατη σύνοδο κορυφής
Προς το παρόν πάντως η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Το ποσοστό της επί του ΑΕΠ, το 2013, μόλις που άγγιζε το 15%. Στόχος των Ευρωπαίων είναι μέχρι το 2020 να αυξήσουν στο 20% το μερίδιο του μεταποιητικού τομέα.
Η αναζωογόνηση της βιομηχανίας συνιστά επείγουσα αναγκαιότητα, υποστηρίζει ο Επίτροπος Βιομηχανικής Πολιτικής, Αντόνιο Ταγιάνι και διευκρινίζει: «Δεν είμαι εναντίον του τομέα της παροχής υπηρεσιών ούτε εναντίον των τραπεζών και της έρευνας. Αλλά ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κόσμο μας, ενισχύοντας την ανάπτυξη και δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Χωρίς την βιομηχανία –και εννοώ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις- δεν είναι δυνατόν να τα καταφέρουμε».
Το λάθος της εγκατάλειψης της βιομηχανίας
Στη Γερμανία, το ποσοστό του δευτερογενούς τομέα φτάνει το 22% και είναι κατά 7 μονάδες υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο γερμανός χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Χέρμπερτ Ρόιλ ασκεί αυστηρή κριτική στις χώρες της ΕΕ που έχουν παραμελήσει την βιομηχανία τους. «Στην Ευρώπη υπήρχαν κάποιες χώρες που έλαβαν αποφάσεις σε βάρος της βιομηχανίας τους. Η Βρετανία αποφάσισε να προγραμματίσει το μέλλον της με την παροχή υπηρεσιών και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Τώρα αντιλαμβάνονται πόσο εσφαλμένες ήταν αυτές οι αποφάσεις. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο περιορίσαμε την ενεργειακή πολιτική στην προστασία του κλίματος, ωστόσο η ενεργειακή πολιτική είναι κάτι περισσότερο από κλιματική πολιτική», επισημαίνει ο γερμανός ευρωβουλευτής.
Ο Χέρμπερτ Ρόιλ διαβλέπει τον κίνδυνο η Ευρώπη να μείνει πίσω από τις αναδυόμενες οικονομίες στο πεδίο της βιομηχανικής πολιτικής. Για τον λόγο αυτό τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής ελαφρύνσεων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην μεταποίηση. Άλλοι, ωστόσο, ευρωβουλευτές θεωρούν ότι η προστασία του κλίματος έχει μεγαλύτερη σημασία από την βιομηχανική ανάπτυξη.
Η περιφερειακή πολιτική δεν επιτρέπεται να περιορίζεται στον πρωτογενή τομέα
Οι προτάσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συνιστούν τη μέση οδό. «Μόνο οι σύγχρονες βιομηχανικές εγκαταστάσεις μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του κλίματος», εκτιμά ο κ. Μπαρόζο και προσθέτει: «Θα πρέπει να κάνουμε παραχωρήσεις στις επιχειρήσεις εκείνες που επιβαρύνονται υπέρμετρα από τους πολλούς κανονισμούς και τις προδιαγραφές».
Πέραν όμως της μείωσης των περιοριστικών κανονισμών, η αναγέννηση της βιομηχανίας χρειάζεται οικονομικούς πόρους και προγράμματα στήριξης από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Η περιφερειακή πολιτική δεν επιτρέπεται να περιορίζεται μόνο στον πρωτογενή τομέα, αλλά οφείλει να ενισχύει και τη βιομηχανία, τα δίκτυα μεταφορών και την ανάπτυξη του διαδικτύου.
Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν και οι προτάσεις των Βιομηχανικών Συνδέσμων Γερμανίας και Ιταλίας προς τους «28». Τα βιομηχανικά λόμπι των δύο χωρών ζητούν από την ΕΕ να καταστήσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας υψηλή προτεραιότητα για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Facebook Comments