Τη δημιουργία ενός δημοσιονομικού ταμείου της Ευρωζώνης, το οποίο θα χρηματοδοτεί στο μέλλον τις χώρες της που είναι σε κρίση και τη συμμετοχή των ιδιωτών σε περίπτωση αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους, πρότεινε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ομιλία του σε συνέδριο του Economist στην Κύπρο με θέμα: “Οι επιτυχίες της Κύπρου και της Ευρώπης”.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι η Ευρωζώνη είναι σήμερα ισχυρότερη από πριν, τόσο οικονομικά όσο και θεσμικά. Υπάρχει, τόνισε, “μία νέα πολιτική βούληση στην ΕΕ και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη για συνεργασία, ενοποίηση και μεταρρύθμιση. Οι πολιτικοί συζητούν ιδέες για να κάνουν τη νομισματική ένωση πιο εύρωστη και πιο ανθεκτική”. Σημείωσε, όμως, ότι “δεν χρειάζεται μία μεγάλη αναμόρφωση”, προσθέτοντας: “Σε σύγκριση με ό,τι έχει ήδη γίνει μετά την κρίση, χρειάζονται μόνο λίγα πρόσθετα βήματα”.

Ο πρωταρχικός στόχος, είπε, των μεταρρυθμίσεων που απομένουν να γίνουν είναι η εμβάθυνση της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής ενοποίησης της Ευρωζώνης. Αυτό απαιτεί, πρόσθεσε την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, με τη δημιουργία ενός διχτυού ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης και ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης των καταθέσεων, το οποίο μπορεί να γίνει, μόνο αν αντιμετωπισθούν τα προβλήματα με τα “κόκκινα” δάνεια που υπάρχουν σε ορισμένες χώρες. Η δημιουργία της Ένωσης των Κεφαλαιαγορών θα ενίσχυε, επίσης, την χρηματοπιστωτική ενοποίηση της Ευρωζώνης, πρόσθεσε ο Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι αυτή απαιτεί μία ευρεία εναρμόνιση της νομοθεσίας για τις επιχειρήσεις, τη φορολογία και τις πτωχεύσεις, και επομένως δεν είναι εύκολο έργο.

Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι η ΕΕ δεν χρειάζεται μία πλήρη δημοσιονομική ένωση με μεγαλύτερες μεταβιβάσεις (πόρων) μεταξύ των χωρών, αλλά σημείωσε ότι κατά την άποψή του “υπάρχει περιθώριο στη νομισματική ένωση για ένα ταμείο (facility) που θα αντιμετωπίζει ασύμμετρα σοκ ή τη μακροοικονομική σταθεροποίηση”. Αυτό, πρόσθεσε, “έχει νόημα για να αποτρέπονται υπερβολικές αποκλίσεις των οικονομικών κύκλων και να αποφευχθεί μία μεγάλη κρίση. Σε μία νομισματική ένωση, η κοινή νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των επιμέρους χωρών. Μόνο η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να το κάνει”.

Facebook Comments