Τα ελληνικά και τα πορτογαλικά ομόλογα αποτελούν τους νικητές του πρώτου τριμήνου σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα της ευρωζώνης, καθώς οι δύο χώρες σημείωσαν πρόοδο προς την επιστροφή τους στις διεθνείς πιστωτικές αγορές, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Τα ελληνικά ομόλογα αντάμειψαν τους επενδυτές με 23% κέρδος, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση μεταξύ των 34 αγορών δημόσιου χρέους που παρακολουθούνται από τον δείκτη Bloomberg World Bond.

Η Κομισιόν, αναφέρει το Bloomberg, προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη φέτος για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, και τη χώρα επιδιώκει να βγει στις αγορές τον επόμενο μήνα μετά την επίτευξη πλεονάσματος του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους .

Τα ομόλογα της Πορτογαλίας είχαν την δεύτερή καλύτερη επίδοση, με κέρδη 12%, καθώς η χώρα κινείται πιο κοντά στην έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα επίπεδα του χρέους σε αυτές τις δύο χώρες εξακολουθούν να είναι υψηλά και εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις», δήλωσε ο Ρίτσαρντ ΜακΓκουάιρ, επικεφαλής ευρωπαϊκής στρατηγικής της Rabobank International . «Αλλά οι επενδυτές που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις τις ανταμείβουν για τις μεταρρυθμίσεις που προώθησαν, οι οποίες έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς», προσθέτει.

Αξίζει να σημειώσουμε πως όποιος είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα τον Ιούλιο του 2012, όταν ο Μάριο Ντράγκι υποσχέθηκε να κάνει ότι χρειαστεί για να στηρίξει το ευρώ, τότε σήμερα το κέρδος του θα ήταν 439%, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch Indexes .

«Από πλευράς θεμελιωδών μεγεθών. τα πράγματα είναι καλύτερα τώρα από ό, τι ήταν πριν από μερικά χρόνια, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος στην περιφέρεια της ευρωζώνης, για αυτό και οι επενδυτές περιμένουν υψηλές αποδόσεις από την περιοχή», επισημαίνει ο Παντράικ Γκάρβεϊ, επικεφαλής στρατηγικής χρέους των αναπτυγμένων αγορών της ING Bank.

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχωρεί σήμερα στο 6,63%, ενώ οι συναλλαγές στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων, ή ΗΔΑΤ, αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 270% κατά το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο. Ο τζίρος, έως τις 24 του Μάρτη, άγγιζε τα 981 εκατ. ευρώ, έναντι267 εκατ. ευρώ κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας

Facebook Comments