ΗΠΑ: Οι πλούσιοι Αμερικανοί κερδισμένοι από τις αλλαγές στη φορολογία
Σχεδόν το ήμισυ του οικονομικού οφέλους εκτιμάται ότι θα έχουν εισπράξει σε δέκα χρόνια οι πιο πλούσιοι Αμερικανοί από το φορολογικό νομοσχέδιο
Σχεδόν το ήμισυ του οικονομικού οφέλους εκτιμάται ότι θα έχουν εισπράξει σε δέκα χρόνια οι πιο πλούσιοι Αμερικανοί από το φορολογικό νομοσχέδιο
Σχεδόν το ήμισυ του οικονομικού οφέλους εκτιμάται ότι θα έχουν εισπράξει σε δέκα χρόνια οι πιο πλούσιοι Αμερικανοί από το φορολογικό νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών, το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής υπολογίζει ότι τα καθαρά εισοδήματα του 1% των πλουσιότερων νοικοκυριών στις ΗΠΑ θα ενισχυθούν κατά 2,2%, αναφέρουν οι Financial Times. Δεν θα υπάρξει, παράλληλα, καμία μεταβολή στις χαμηλές εισοδηματικές κλίμακες των νοικοκυριών. Στα μεσαία στρώματα, τα εισοδήματα προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν κατά 0,4%.
Τα πορίσματα της μελέτης έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των Δημοκρατικών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πλουσίων και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Από την άλλη πλευρά, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου έχουν τις περισσότερες έδρες, υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση θα ευνοήσει τη μεσαία τάξη. Ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο υποστηρίζουν ότι θα ενισχύσει τις επενδύσεις, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη.
Ο Μαρκ Μαζούρ, διευθυντής του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής, επισημαίνει στους Financial Times ότι το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση προτείνει μικρή μείωση της φορολογίας για τα περισσότερα νοικοκυριά και σημαντική φοροαπαλλαγή για τους πλουσιότερους των ΗΠΑ.
Την περασμένη εβδομάδα, η Βουλή των Αντιπροσώπων παρουσίασε το νομοσχέδιο για τη μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα. Σε αυτό περιλαμβάνεται μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 35% στο 20%. Πρόσθετος φόρος 10% προβλέπεται για τις αμερικανικές εταιρείες με θυγατρικές που έχουν υψηλή κερδοφορία στο εξωτερικό, ένα μέτρο που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της φοροαποφυγής από αμερικανικές πολυεθνικές. Για τα φυσικά πρόσωπα προτείνει τη μείωση των κλιμάκων από επτά σε τέσσερις: 12%, 25%, 35%, 39,6%, που είναι το ανώτατο όριο. Τίθεται, επίσης, πλαφόν στο 25% για τη φορολόγηση των μικρών επιχειρήσεων. Σε αυτήν την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται επιχειρήσεις με έναν, δύο ή περισσότερους ιδιοκτήτες, οι οποίοι πληρώνουν φόρους εισοδήματος βάσει των εταιρικών κερδών τους. Είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος φορολόγησης των αμερικανικών επιχειρήσεων και αφορά ηθοποιούς, αρχιτέκτονες, εργοστάσια και αθλητικές ομάδες. Ο κ. Μαζούρ προσθέτει ότι η προτεινόμενη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων θα ωφελήσει τους ιδιοκτήτες και τους μετόχους.
Μελέτη που εκπονήθηκε από τη Μεικτή Επιτροπή για τη Φορολογία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα φέρει από το 2023 αύξηση φορολογικών βαρών σε 38 εκατ. Αμερικανούς με ετήσια εισοδήματα από 20.000 έως 40.000 δολάρια. Το ίδρυμα Tax Foundation προβλέπει ότι αν προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση, τα ομοσπονδιακά έσοδα θα μειωθούν κατά 1,98 τρισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία.
Η φορολογική μεταρρύθμιση αποτελεί προτεραιότητα για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του. Ο Λευκός Οίκος επιθυμεί να έχει ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο από το Κογκρέσο έως την Ημέρα των Ευχαριστιών.
Facebook Comments