Η Κύπρος δεν είναι πρότυπο – το ευρώ έχει «μακρόπνοο μέλλον»
Η Κύπρος δεν είναι πρότυπο – το ευρώ έχει «μακρόπνοο μέλλον»
Η Κύπρος δεν είναι πρότυπο – το ευρώ έχει «μακρόπνοο μέλλον»
Την άποψη ότι η διάσωση της Κύπρου δεν αποτελεί «πρότυπο για το πώς ζητήματα αυτής της φύσης θα πρέπει να επιλύονται» εξέφρασε την Κυριακή η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λακγκάρντ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Μεγαλόνησος ήταν μία «πολύ ιδιαίτερη περίπτωση από πολλές απόψεις» κυρίως λόγω του μεγέθους του τραπεζικού τομέα.
Η κυπριακή κρίση επανέφερε στο προσκήνιο φόβους για το μέλλον της ευρωζώνης, ωστόσο, η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν δίστασε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο ευρώ, επισημαίνοντας πως το κοινό νόμισμα «έχει ένα μακρόπνοο μέλλον», και προσθέτοντας ότι «η συνολική πολιτική βούληση για τη διατήρηση, προάσπιση και βελτίωση της νομισματικής ένωσης είχε σε μεγάλο βαθμό υποτιμηθεί».
Παρά ταύτα, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι η κοινοτικοποίηση του δημόσιου χρέους που βαραίνει τα κράτη μέλη της ΟΝΕ είναι «ξεκάθαρα ένα από τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να εξετασθούν», υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή την ανάγκη ενίσχυσης της τραπεζικής ενοποίησης.
Το ενδεχόμενο κοινοτικοποίησης του χρέους, το οποίο θα μπορούσε να μειώσει το κόστος δανεισμού των υπερχρεωμένων κρατών, αυξάνοντας ωστόσο παράλληλα το κόστος για ισχυρότερα μέλη, απετέλεσε επί μήνες σημείο τριβής μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας στα μέσα του 2012, καθώς η κρίση έμοιαζε να «αγκαλιάζει» την Ιταλία και την Ισπανία. Το ζήτημα υποχώρησε αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως θα λειτουργήσει υπό όρους ως απεριόριστος δανειστής ύστατης λύσης για την διάσωση του κοινού νομίσματος.
Τα σχόλια της κ. Λαγκάρντ ήλθαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ενόψει της δημοσίευσης της εξαμηνιαίας έκθεσης του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία (World Outlook Report).
Όπως σημείωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ, ένα «σημαντικό κομμάτι» της παγκόσμιας οικονομίας «φαντάζει καλύτερα συγκριτικά με το προηγούμενο έτος», προειδοποιώντας όμως πως εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι.
Οι περισσότεροι κίνδυνοι «φυσικά επικεντρώνονται στην Ευρώπη», συμπλήρωσε η κ. Λαγκάρντ. «Ενώ έχει υπάρξει πρόοδος σε αρκετά μέτωπα, θα χρειασθεί χρόνος έως ότου οι λύσεις να ολοκληρωθούν και να είναι αποτελεσματικές». Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ευρωζώνη θα βρεθεί σε ύφεση και το 2013.
Facebook Comments