Φόβοι και ελπίδες στη Λωρίδα της Γάζας
Μετά από δέκα χρόνια η ισλαμιστική Χαμάς παραιτήθηκε από τον έλεγχο των καίριων συνοριακών διαβάσεων της Λωρίδας της Γάζας
Μετά από δέκα χρόνια η ισλαμιστική Χαμάς παραιτήθηκε από τον έλεγχο των καίριων συνοριακών διαβάσεων της Λωρίδας της Γάζας
Από τότε που η Χαμάς στάματησε να ελέγχει τα συνοριακά σημεία διέλευσης της Λωρίδας της Γάζας, οι τιμές πολλών καθημερινών προϊόντων όπως χυμών από φρούτα έχουν πέσει. Όπως λέει ο Οσάμα Σάγκα, κάτοικος της περιοχής, πλέον μπορεί κανείς να αγοράσει τρία μπουκάλια χυμό στην τιμή που μέχρι πρότινος αγόραζε δύο. «Η πρώτη θετική κίνηση μετά την παραίτηση της Χαμάς από τα συνοριακά σημεία ελέγχου είναι ότι έχει σταματήσει και η διπλή φορολόγηση». Από την 1η Νοεμβρίου, η ριζοσπαστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς έχει παραδώσει τον έλεγχο των σημείων διέλευσης από και προς τη λωρίδα της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον Μαχμούντ Αμπάς.
Μέχρι τότε οι έμποροι που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή υπόκειντο σε καθεστώς διπλής φορολόγησης: προς την Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μ. Αμπάς και τη Χαμάς. «Μπορώ κι εγώ να επιβεβαιώσω ότι οι τιμές έχουν πέσει. Οι άνθρωποι εδώ και λίγο καιρό μπορούν να αγοράσουν πράγματα που μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσαν», ανέφερε ο Οσάμα Σάγκα.
Σοβαρά προβλήματα παραμένουν
Στο μεταξύ οι πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή το τελευταίο διάστημα είναι ραγδαίες. Οι δύο μεγάλες παλαιστινιακές οργανώσεις Φατάχ και Χαμάς κατέληξαν σε μια συμφωνία συμφιλίωσης στις 12 Οκτωβρίου στο Κάιρο μετά από 12 χρόνια εμφύλιας σύγκρουσης. Στόχος αυτής της συμφωνίας είναι ένας από κοινού έλεγχος της Λωρίδας της Γάζας με τη Δυτική Όχθη. Βάσει αυτής, συμφωνήθηκε, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ότι συνολικά τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας θα αναλάβει, εκτός απροόπτου, η παλαιστινιακή κυβέρνηση του Μ. Αμπάς.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι εκτός από την άρση της διπλής φορολόγησης στο διάστημα αυτό δεν έχουν αλλάξει και πολλά άλλα στην περιοχή. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ το 70% των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας δέχεται βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα. Επίσης το νερό παραμένει μολυσμένο σε μεγάλο βαθμό, ενώ μέχρι και ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά την τελευταία επίσκεψή του στην περιοχή τέλη Αυγούστου έκανε λόγο για «μια δραματική ανθρωπιστική κρίση». Από την πλευρά τους οι κάτοικοι της περιοχής, όπως ο Οσάμα Σάγκα, περιμένουν να αρθούν πλήρως οι κυρώσεις που είχε επιβάλει στην περιοχή η κυβέρνηση Αμπάς καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα βασικές υποδομές, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Αμπάς είχε διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τη Λωρίδα της Γάζας την περασμένη άνοιξη ως μέσο πίεσης προς τη Χαμάς, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να έχουν ηλεκτρικό μόνο για τρεις με τέσσερις ώρες ημερησίως, ενώ πολλοί χρησιμοποιούν γεννήτριες. Σε αυτά τα προβλήματα προστίθενται και οι περικοπές μισθών σε δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους από την Παλαιστινιακή Αρχή.
Πολλά ακόμη τα ανοιχτά ζητήματα
Στο μεταξύ τα σημεία χωρίζουν τη Φατάχ, το κόμμα του Μαχμούτ Αμπάς και τη Χαμάς συνεχίζουν τα παραμένουν αγεφύρωτα. Ο πρόεδρος Αμπάς έχει ζητήσει τον άμεσο αφοπλισμό της Χαμάς, η οποία όμως συνεχίζει να αρνείται. Επίσης παραμένει ασαφές αν η Παλαιστινιακή Αρχή θα ικανοποιήσει το αίτημα της Χαμάς για πρόσληψη 43.000 υπαλλήλων προσκείμενων σε αυτή στη νέα διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας.
Επίσης το παρελθόν της αιματηρής διένεξης μεταξύ Χαμάς και Φατάχ στην Λωρίδα της Γάζας είναι ακόμη νωπό, ενώ την ίδια ώρα η Χαμάς θεωρείται από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ τρομοκρατική οργάνωση. Για άλλη μια φορά, λοιπόν, οι κάτοικοι της περιοχής ελπίζουν η κίνηση συμφιλίωσης που ξεκίνησε πριν λίγο καιρό από την Αίγυπτο να έχει διάρκεια.
Facebook Comments