Έως την Πέμπτη η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, πριν από τον «βαρύ» Δεκέμβριο
«Κληρώνει» την Πέμπτη για την τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων, αλλά και την πέμπτη δόση των νομικών προσώπων
«Κληρώνει» την Πέμπτη για την τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων, αλλά και την πέμπτη δόση των νομικών προσώπων
«Κληρώνει» την Πέμπτη για την τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων, αλλά και την πέμπτη δόση των νομικών προσώπων, καθώς και για την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Στο πλαίσιο αυτό οι φορολογούμενοι υπολογίζεται ότι θα πρέπει να καταβάλουν στις εφορίες τους περίπου 1,254 δισ. ευρώ για φόρο εισοδήματος, αλλά και 629 εκατ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ.
Το σίγουρο είναι ότι ο τελευταίος μήνας του έτους θα είναι, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, και ο πιο «δύσκολος» για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς καθώς, εκτός των άλλων υποχρεώσεων, περιλαμβάνει και τα τέλη κυκλοφορίας που «κοστίζουν» περίπου 1,1 δισ. ευρώ, λόγος για τον οποίο άλλωστε και οι συνολικές εισπράξεις του Δεκεμβρίου υπολογίζονται στα 5,5 δισ. ευρώ, ενώ θα απομένει τον Ιανουάριο του 2018 η καταβολή της πέμπτης δόσης του ΕΝΦΙΑ ποσού 626 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», έχει ήδη ξεκινήσει, αν και ακόμη τα «σενάρια» είναι πολλά, τα σχέδια επί χάρτου δίνουν και παίρνουν, ειδικά όσο απομακρύνεται ο χρόνος εξίσωσης αντικειμενικών και εμπορικών τιμών, λόγω των τεχνικών δυσκολιών που έχουν ανακύψει, αλλά και με δεδομένο ότι η τρόικα δεν επιθυμεί αλλαγές που θα ανατρέψουν το εισπρακτικό αποτέλεσμα των 2,65 δισ. ευρώ, αφού τον θεωρεί «σίγουρο» φόρο.
Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι και φέτος οι μειώσεις και οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ ανήλθαν σε 88,9 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο «κέρδισαν» 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι υπόλοιποι 6,1 εκατ. υπόχρεοι, εκ του συνόλου των 7,4 εκατομμυρίων, καλούνται να πληρώσουν έως τον Ιανουάριο του 2018 συνολικά 3,153 δισ. ευρώ.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι φέτος, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ είχαν 1,24 εκατ. ιδιοκτήτες στους οποίους βεβαιώθηκε φόρος 160,9 εκατ. ευρώ και καλούνται να πληρώσουν 80,48 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα 66.236 ιδιοκτήτες έτυχαν έκπτωσης 100%, ενώ τους είχε βεβαιωθεί φόρος ύψους 8,4 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:
* 7.340.994 φυσικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν κύριο φόρο 2,4 δισ. ευρώ και συμπληρωματικό 382 εκατ. ευρώ, ενώ μετά τις εκπτώσεις – απαλλαγές των 88,9 εκατ. ευρώ το ποσό της εκκαθάρισης διαμορφώνεται σε 2,7 δισ. ευρώ.
* 56.717 νομικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν 201,3 εκατ. ευρώ και συμπληρωματικό 207,7 εκατ. ευρώ, με το συνολικό ποσό εκκαθάρισης να διαμορφώνεται σε 448,99 εκατ. ευρώ.
Ετσι, σε 7.397.711 υπόχρεους βεβαιώθηκε κύριος φόρος 2,6 δισ. ευρώ και συμπληρωματικός 629,8 εκατ. ευρώ ενώ, αφαιρουμένων των εκπτώσεων 88,9 εκατ. ευρώ, το τελικό ποσό εκκαθάρισης ανέρχεται σε 3,153 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, η «απόσυρση» του ΕΝΦΙΑ έχει ήδη δρομολογηθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπό την αναγκαία ωστόσο προϋπόθεση ότι θα καταστεί δυνατή η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου με το οποίο θα αναπροσαρμοστούν οι αξίες των ακινήτων και ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί με έναν φόρο μεγάλης περιουσίας που θα είναι προοδευτικός.
Όμως, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βεβαιώνονται έσοδα 3,2 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει και η συμφωνία με τους δανειστές, γεγονός φυσικά που σημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα αυξήσει δραματικά τη φορολογία για όσους κατέχουν ακίνητα πάνω από κάποια αξία.
Ενδέχεται επομένως οι φόροι να είναι σημαντικά υψηλότεροι από αυτούς που καταβάλλονται σήμερα, και αυτό, καθώς τα χαμηλής αξίας ακίνητα θα απαλλαγούν από τον φόρο.
Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά ο ΦΜΑΠ εφαρμόστηκε το 1997 και προέβλεπε υψηλό αφορολόγητο. Το 2009 επανήλθε ως φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) που αρχικά είχε όριο τις 400.000 ευρώ αντικειμενική αξία και άνω. Στη συνέχεια το 2010 το όριο επιβολής ΦΑΠ υποχώρησε στις 300.000 ευρώ, για να καταλήξει το 2011 στις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία.
Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι ήδη μεταξύ των «σεναρίων» που εξετάζονται είναι και αυτό που προβλέπει την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), ο οποίος θα επιβαρύνει μεν τους έχοντες, ενώ θα υπολογίζεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας που έχει η οικογένεια (ζευγάρι και ανήλικα τέκνα). Ταυτόχρονα, στον νέο φόρο θα ενταχθούν όλα τα αγροτεμάχια, εξέλιξη που θα επιβαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες, αλλά κυρίως τους αγρότες.
Facebook Comments