Ο Ματέο Ρέντσι και η ιταλική κεντροαριστερά κινδυνεύουν, όπως όλα δείχνουν, να χάσουν στις βουλευτικές  εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου. Η πλειοψηφία των γκάλοπ που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν ξεπερνά το 25% στην πρόθεση ψήφου.

Παράλληλα υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα με τις συμμαχίες. Οι ριζοσπάστες της Έμα Μπονίνο -που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για συμπόρευση- είναι πολύ πιθανό να μην μπορέσουν να συγκεντρώσουν τις αναγκαίες υπογραφές για να κατέβουν με δικό τους ψηφοδέλτιο στις εκλογές.

Οι μόνοι σύμμαχοι του Ρέντσι αυτή την στιγμή είναι το μικρό κόμμα των Πρασίνων και ένας μικρός επίσης κεντρώος σχηματισμός.

Σύμφωνα με τους αναλυτές είναι πολύ πιθανό να παραμείνει πρωθυπουργός ο Πάολο Τζεντιλόνι για αρκετούς μήνες μετά τις εκλογές. Ίσως μέχρι τον Ιούνιο, αν αργήσει ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης ή αν καταστεί αναγκαίο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές λόγω αδυναμίας να εξασφαλισθεί μια σταθερή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Επαφές Μπερλουσκόνι-Σαλβίνι, διαλλακτικότητα από Πέντε Αστέρια

Όσο για όλη την κεντροδεξιά oι δημοσκοπήσεις λένε ότι αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα θα μπορούσε να κατακτήσει στην ιταλική βουλή 315 έδρες. Πολύ κοντά δηλαδή στην απόλυτη πλειοψηφία, που είναι 316 εδρών. 

Θα πρέπει να διαπιστωθεί όμως αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Φόρτσα Ιτάλια θα μπορέσουν να τα βρουν τελικά με την ξενοφοβική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι. Ο πρώην «Καβαλιέρε» δεν θέλει να υπογράψει καμία γραπτή δέσμευση για μετεκλογική συνεργασία, όπως συνεχίζει να του ζητά ο γραμματέας της Λέγκα.

Tα Πέντε Αστέρια, τέλος, με πρόεδρο τον Μπέπε Γκρίλο παραμένουν πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνοντας ποσοστό που ανέρχεται στο 27%. Το 40% βέβαια -που είναι και το ποσοστό το οποίο θα τους εξασφάλιζε αυτοδυναμία- απέχει ακόμη πολύ. Aλλά τις τελευταίες ημέρες, ο υποψήφιος πρωθυπουργός των «Πέντε Αστέρων» και αντιπρόεδρος της βουλής Λουίτζι Ντι Μάιο, επέμεινε ότι το κίνημά του θα συμφωνήσει τις προτεραιότητες του κυβερνητικού προγράμματος μαζί με τις πολιτικές δυνάμεις που θα θελήσουν να του προσφέρουν κοινοβουλευτική στήριξη. Μια διαλλακτικότητα που αποτελεί καινοτομία για αυτή την πολιτική δύναμη.

 

Facebook Comments