Η ΕΚΤ επεξεργάζεται σχέδιο μείωσης επιτοκίων και στοχευμένων μέτρων
Η ΕΚΤ επεξεργάζεται πακέτο μέτρων ενόψει της συνεδρίασης του Ιουνίου που περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων
Η ΕΚΤ επεξεργάζεται πακέτο μέτρων ενόψει της συνεδρίασης του Ιουνίου που περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων
Η ΕΚΤ επεξεργάζεται πακέτο μέτρων ενόψει της συνεδρίασης του Ιουνίου που περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων και στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των χορηγήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πέντε αξιωματούχοι κοντά στην διαδικασία είπαν ότι τα μέτρα αφορούν σε ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων, μεταξύ αυτών και του επιτοκίου καταθέσεων σε αρνητικά επίπεδα για πρώτη φορά, καθώς και συγκεκριμένα μέτρα για την αύξηση της ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το πακέτο θα περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας της ευρωζώνης, αλλά αρκετά περιορισμένα σε μέγεθος σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να έχει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing, QE)- δηλαδή το τύπωμα χρήματος για την αγορά περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, όπως ομόλογα.
Θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο “θεωρείται λίγο ως πολύ δεδομένη”, είπε ένας από τους πέντε αξιωματούχους, μιλώντας στο Reuters υπό το καθεστώς ανωνυμίας.
Δεύτερος αξιωματούχος πρόσθεσε: “Θα είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα έχει αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις. Αυτό θα μεταβάλει την συναλλαγματική ισοτιμία”.
Και οι δύο έκαναν λόγο για μια μείωση της τάξης των 10-20 μονάδων βάσης, πιθανόν και στα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Είπαν ότι η ισοτιμία του ευρώ θα υποχωρήσει, χωρίς όμως η ΕΚΤ να έχει κάνει κάποια εκτίμηση για το μέγεθος της υποχώρησης ή να έχει θέσει κάποιο στόχο.
Το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%. Η κεντρική τράπεζα δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα.
Η ΕΚΤ ανησυχεί για την ενίσχυση του ευρώ και το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός να παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στην “επικίνδυνη ζώνη” κάτω του 1%. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 0,7% τον Μάιο, αρκετά κάτω από το στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό ελαφρά χαμηλότερο του 2%.
Η τράπεζα ανησυχεί επίσης για τις περιορισμένες χορηγήσεις των τραπεζών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Άλλος αξιωματούχος δεν ήταν τόσο σίγουρος για το αν οι νέες προβλέψεις των υπηρεσιών της ΕΚΤ για την οικονομία θα οδηγήσουν σε μείωση επιτοκίων, αλλά επιβεβαίωσε ότι το πακέτο των μέτρων είναι υπό συζήτηση. Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι μια περιορισμένη μείωση επιτοκίων θα έχει περιορισμένες επιπτώσεις.
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Benoit Coeure δήλωσε τον Φεβρουάριο στο Reuters ότι η ιδέα της μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων σε αρνητικά επίπεδα είναι “μια πολύ πιθανή επιλογή”. Προειδοποίησε όμως ότι “δεν θα πρέπει να περιμένετε και πολλά από αυτό”.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ
Εκτός από την μείωση επιτοκίων, η ΕΚΤ εξετάζει είτε μία στοχευμένη εφαρμογή ενός προγράμματος μακροχρόνιου δανεισμού ή αλλιώς LTRO, είτε ένα πρόγραμμα αγοράς ενυπόθηκων τίτλων (ABS) που θα αποτελούνται από δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το LTRO, που το προσωπικό της ΕΚΤ επεξεργάζεται εδώ και εβδομάδες, θα έχει όρους για τις τράπεζες, όπως η μετρήσιμη αύξηση των χορηγήσεων προς τις μικρομεσαίες.
Το πρόγραμμα μπορεί να έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 3 ετών, όση είχε και το προηγούμενο πρόγραμμα που υλοποίησε η ΕΚΤ στα τέλη του 2011 και στις αρχές του 2012 ως ανάχωμα στην κρίση ρευστότητας.
“
Τα τρία έτη θα είναι το λιγότερο, εάν θέλουμε να έχει επίδραση στις χορηγήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”, δήλωσε μία από τις πηγές. “Μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια”.
Ως εναλλακτική επιλογή σε ένα στοχευμένο LTRO, το πρόγραμμα αγοράς ενυπόθηκων τίτλων (ABS) θα μπορούσε να ανακοινωθεί τον Ιούνιο με στόχο να εφαρμοστεί αργότερα στο έτος, είπαν δύο πηγές.
Μία από τις πέντε πηγές είπε ότι το πρόγραμμα ABS βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά ίσως δεν ανακοινωθεί τον Ιούνιο καθώς χρειάζεται αρκετό χρονικό διάστημα για να εφαρμοστεί.
Άλλη πηγή είπε: “Αυτό που θα πρέπει να περιμένετε είναι ένα LTRO που θα διαρκέσει περισσότερο από τρία έτη με σταθερό επιτόκιο”.
ΔΕΝ ΔΙΑΒΛΕΠΟΥΝ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ
Τα μέτρα που εξετάζονται είναι εντός του πλαισίου των μέτρων που περιέγραψε ο Draghi σε ομιλία του στις 24 Απριλίου.
Μεταξύ αυτών είχε αναφέρει και το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός “εκτεταμένου προγράμματος αγοράς τίτλων”- ενδεχομένως μιοας “ποσοτικής χαλάρωσης”- εάν υπάρξει σημαντική επιδείνωση του πληθωρισμού σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Μερικές ωστόσο ημέρες αργότερα, με νέες δηλώσεις του ο Draghi υποβάθμισε τις προσδοκίες για την εφαρμογή ενός προγράμματος “ποσοτικής χαλάρωσης” σύντομα.
Μία από τις πηγές που μίλησαν στον Reuters είπε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν νέα μέτρα που θα εξεταστούν αργότερα φέτος.
“Δεν είναι ακόμα η ώρα για QE”, είπε πηγή αναφερόμενη στο πακέτο που ετοιμάζεται τον Ιούνιο. “Αυτά είναι για τώρα, και το φθινόπωρο είναι αργότερα. Θα μπορούσαμε να φανταστούμε κάποια ακόμα πράγματα, εάν υπάρχει καλή προετοιμασία”.
Facebook Comments