Δεν κινδυνεύουν από το bail-in οι ελληνικές τράπεζες, προς το παρόν
Δεν κινδυνεύουν από το bail-in οι ελληνικές τράπεζες, προς το παρόν
Δεν κινδυνεύουν από το bail-in οι ελληνικές τράπεζες, προς το παρόν
Όπως αναφέρει το Reuters, υπάρχουν δύο πειστικοί λόγοι για τα προφανή… διπλά μέτρα και σταθμά. Το ένα είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν ήδη να υπολογίζoυν στα € 50 δισεκατομμύρια από την πρόσφατη διάσωση τους, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να εθνικοποιηθούν στο τέλος αυτού του μήνα, αν δεν μπορέσουν να αντλήσουν ιδιωτικά, τουλάχιστον 10% των πόρων που χρειάζονται.
Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι αξιωματούχοι της ζώνης του ευρώ έχουν επανειλλημένως τονίσει ότι η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση, για την αποφυγή πιθανής φυγής των τραπεζικών καταθέσεων από τα κράτη της ευρω-περιφέρειας.
Η αμφιλεγόμενη συγχώνευση ΕΤΕ / Eurobank θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της κεφαλαιακής τρύπας, εάν δημιουργούσε σημαντικές συνέργειες. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές είναι δύσπιστες ότι αυτό θα μπορέσει να υλοποιηθεί, σύμφωνα τις πληροφορίες του πρακτορείου. Η διοίκηση της ΕΤΕ έχει ήδη παραδεχθεί ότι θα δυσκολευτεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα.
Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο που θα είχε η συγχώνευση στον ανταγωνισμό, οι ελληνικές αρχές μπορεί να προτιμήσουν την αναδιάρθρωση δύο μικρότερων τραπεζών, αντί για μία μεγάλη και σύνθετη – ειδικά εάν η Eurobank μπορέσει να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια μόνη της.
Αν η ελληνική οικονομία δεν επιδεινωθεί πέρα από αυτό που αναμένεται, οι καταθέτες σε κάθε εθνικοποιημένη τράπεζα θα είναι μια χαρά, τονίζει το δημοσίευμα.
Αλλά αν πάρει μια στροφή προς το χειρότερο, το ποσοστό του 21% της απώλειας που θεωρείται ως μέρος των κεφαλαιακών απαιτήσεων των ελληνικών τραπεζών, μπορεί να αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξο.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα μαξιλάρι: το πακέτο διάσωσης των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ περιλάμβανε € 5 δισεκατομμύρια για τυχόν μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Αυτό θα ενισχυθεί, εάν η Alpha και η Πειραιώς, οι άλλες δύο τράπεζες, μπορέσουν να βρουν ιδιώτες επενδυτές – οι κεφαλαιακές του απαιτήσεις στη συνέχεια θα μειωθούν κατά 10% για την κάθε μία.
Αλλά πέρα από αυτό, η ζώνη του ευρώ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ήθελε να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες με την παροχή ακόμη περισσότερων κεφαλαίων. Εάν αρνηθούν να το κάνουν αυτό, όπως υπογραμμίζεται, μία κυπριακού στιλ μοίρα για τους Έλληνες καταθέτες θα αρχίσει να φαίνεται κάπως λιγότερο παρατραβηγμένη.
Facebook Comments