Οι επενδυτές των ομολόγων ξαφνικά αφυπνίστηκαν…
Οι επενδυτές των ομολόγων ξαφνικά αφυπνίστηκαν..!
Οι επενδυτές των ομολόγων ξαφνικά αφυπνίστηκαν..!
Με τις προσφορές να “εξαϋλώνονται” καθώς οι τιμές υποχωρούν οι traders μπαίνουν πλέον στα παράγωγα προκειμένου να αντισταθμίσουν τους κινδύνους ενδεχόμενης ζημιάς.
Ακόμα και με τα επιτόκια δανεισμού της Ιρλανδίας και της Ιταλίας να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, η ξαφνική αλλαγή των τιμών δείχνει ότι δεν είναι αλώβητα στις εξάρσεις μεταβλητότητας που χαρακτήρισαν την τετραετή κρίση χρέους.
Ο κίνδυνος είναι ότι οι κερδοσκόποι traders, που αγόρασαν τα χρεόγραφα θεωρώντας ότι η ΕΚΤ θα υποστηρίξει την αγορά, μπορεί να δοκιμάσουν να τα πουλήσουν καθώς οι προοπτικές γίνονται πιο γκρίζες.
“Αντιλαμβάνεσαι πόσο μεγάλη είναι η πόρτα της εξόδου όταν μερικοί προσπαθούν να βγουν την ίδια ώρα”, σχολιάζει ο Michael Riddell, fund manager της M&G Group στο Λονδίνο που διαχειρίζεται 417 δισ δολ. “Σε καμία περίπτωση δεν πίστεψα ότι η ρευστότητα είναι τόσο μεγάλη”.
Το ελληνικό ομόλογο λήξης Φεβρουαρίου 2024 υποχώρησε 3,095% ή 30,95 ευρώ ανά 1.000 ευρώ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση απ το Μάρτιο του 2012 όταν είχαν εκδοθεί
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 51 μονάδες βάσης, στο 6,81%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση απ τον Ιούνιο του 20013. Μάλιστα η ανοδική κίνηση συνεχίστηκε και την περασμένη Παρασκευή φθάνοντας το 6,86%.
Οι τιμές υποχώρησαν στον απόηχο των δημοσκοπήσεων που καταδείκνυαν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχανε έδαφος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές στις 25 Μαϊου.
Παράλληλα όμως τα απόνερα της αναταραχής στην αγορά των ελληνικών ομολόγων έφθασαν και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωπεριφέρειας. Η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων, που διαπραγματεύονταν σε ιστορικά χαμηλά, αυξήθηκε 19 μονάδες βάσης, στο 3,10%. Επίσης η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε 16 μονάδες βάσης, στο 3,02%. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες αυξήσεις απ τον περασμένο Ιούνιο.
“Μόλις ένα μικρό κύμα πωλήσεων είναι αρκετό για να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις τιμές των ελληνικών τίτλων”, σημειώνει ο Alessandro Giansanti, στρατηγικός αναλυτής fixed income της ING Groep. Και προσθέτει: “μία έλλειψη ρευστότητας πάντα εμφανίζεται όταν επαναξιολογείται ο πιστωτικός κίνδυνος σε ομόλογα με χαμηλή αξιολόγηση. Η αγορά ήταν υπέρ του δέοντος overweight στις χώρες της ευρω-περιφέρειας και αυτό μεγέθυνε τη διόρθωση”.
Σύμφωνα πάντως με τον Norbert Aul της Nomura η πιθανότητα για νέο γύρο στήριξης των οικονομιών από την ΕΚΤ θα συνεχίσει να φέρνει τους επενδυτές στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας προκαλώντας πτώση των αποδόσεων.
Facebook Comments