Με αφορμή την επίσημη ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τη Βουλγαρία σήμερα στη Σόφια, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλγαρική κυβέρνηση. Σε συνέντευξή του στην DW τόνισε ότι «η Βουλγαρία είναι εξαιρετικά προετοιμασμένη, η κυβέρνηση έχει μάλιστα προβλέψει ένα υπουργείο ειδικά για την ευρωπαϊκή προεδρία. Η αρμόδια υπουργός Λιλιάνα Πάβλοβα όπως και ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ έχουν προετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο». Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κομισιόν η βουλγαρική προεδρία έχει τοποθετήσει στο επίκεντρο τα θέματα «που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους Ευρωπαίους: Αυτά είναι κυρίως η μετανάστευση, η ψηφιακή ατζέντα, μια ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση και το ευρωπαϊκό μέλλον των κρατών των δυτικών Βαλκανίων».

Σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ η Βουλγαρία θα παίξει σημαντικό ρόλο «ως έντιμος διαμεσολαβητής» προκειμένου να επιτευχθεί κλίμα συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών για τη δρομολόγηση των σημαντικών ζητημάτων που καλείται να διαχειριστεί η ΕΕ το 2018. Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ενδεικτικά την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, τη διαμόρφωση του συστήματος ασύλου και τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Διαμεσολάβηση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αντέκρουσε το επικριτικό στερεότυπο που στιγματίζει τη Βουλγαρία ως τη φτωχότερη και πιο διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ, εξαίροντας τις προόδους που έχει σημειώσει η χώρα από την ένταξή της στην ΕΕ το 2007. «Επιπλέον η Βουλγαρία είναι μία από τις πιο φιλοευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχει και αντιστοίχως ισχυρή βούληση να διευθετηθούν τα ζητήματα και να βρεθούν λύσεις».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επαίνεσε την απόφαση της Σόφιας να επιλέξει ως μια από τις προτεραιότητες της βουλγαρικής προεδρίας τα δυτικά Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας ότι «οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων αξίζουν να τους δοθεί η προοπτική ένταξης στην ΕΕ».

Ο λουξεμβούργιος πολιτικός εκτίμησε ότι η Βουλγαρία μπορεί να συμβάλει και στην αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, οι οποίες έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα τα τελευταία χρόνια. «Ως γειτονική χώρα η Βουλγαρία μπορεί να αξιοποιήσει την ιδιαίτερη στενή επαφή της με την Τουρκία ώστε να εντατικοποιήσει το διάλογο και να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής και διερμηνέας. Είναι πάντα καλύτερο να μιλάει ο ένας με τον άλλο παρά ο ένας για τον άλλο».

Facebook Comments