Το ουκρανικό «φρενάρει» την παγκόσμια οικονομία
Το ουκρανικό «φρενάρει» την παγκόσμια οικονομία
Το ουκρανικό «φρενάρει» την παγκόσμια οικονομία
Καθοριστικοί παράγοντες για τη διορθωτική εκτίμηση αποτέλεσαν η πολιτική και οικονομική κρίση στην Ουκρανία και ο απρόσμενα βαρύς χειμώνας στις ΗΠΑ.
Οι ειδικοί του διεθνούς οργανισμούς αξιολόγησαν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας στη βάση της υπόθεσης ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία θα συνεχιστεί, χωρίς ωστόσο να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν ότι μία περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, οδηγώντας τους σε αναβολή των επενδύσεών τους.
Θετικά μηνύματα από την ευρωζώνη
Η Παγκόσμια Τράπεζα παρατηρεί επίσης με ανησυχία την εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες. Όπως εκτιμά, η ανάπτυξη σε αυτές τις χώρες θα παραμείνει για τρίτη συνεχή χρονιά κατά μέσο όρο κάτω από το 5%. Αυτό το ποσοστό θεωρείται ανεπαρκές για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αισθητή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου για το φτωχότερο 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ.
Όπως υπογράμμισε, απογοήτευση προκαλούν κυρίως τα οικονομικά στοιχεία από τη νότια Αφρική, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες για το τρέχον έτος θα κινηθεί στο 4,8%. Ωστόσο, διατήρησε αναλλοίωτες τις εκτιμήσεις της για τα δύο επόμενα χρόνια, προβλέποντας ανάπτυξη 5,4% και 5,5% αντίστοιχα.
Την ίδια ώρα η εικόνα στην ευρωζώνη είναι θετικότερη του αναμενομένου. Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,1%, ενώ για τα έτη 2015-16 θα κινηθεί ανοδικά στο 1,8% και 1,9% αντίστοιχα. Η προηγούμενη πρόβλεψη για το ίδιο διάστημα έκανε λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 1,4% και 1,5%.
Τέλος, η Παγκόσμια Τράπεζα διατηρεί σταθερές τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη στα επόμενα δύο χρόνια, προβλέποντας ότι θα σημειωθεί ανάπτυξη 3,4% και 3,5% αντίστοιχα. Η αναθέρμανση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να ξεκινήσει ήδη εντός του 2014. Καταλύτης για αυτή την εξέλιξη είναι, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι πλουσιότερες χώρες του πλανήτη.
Facebook Comments