Βυθισμένη σε μια παρατεταμένη οικονομική κρίση και ευρισκόμενη σε έντονη διαμάχη με τους διαχειριστές της, η Ελλάδα κινδυνεύει να αποχωριστεί το ευρώ. Αυτό πιστεύει η πλειοψηφία των επενδυτών που δέχθηκαν να πάρουν μέρος στη δημοσκόπηση του Bloomberg.

To 52% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η ανεπάρκεια ταμειακών διαθέσιμων της Ελλάδας, θα την υποχρεώσει να φύγει από το μπλοκ των 19 κρατών, σε κάποιο σημείο στο μέλλον. Αντίθετα, το 43% θεωρεί πως η Ελλάδα θα διατηρήσει τη θέση της στην Ευρωζώνη, στο εγγύς μέλλον.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, στα μέσα Ιανουαρίου, μόλις το 31% των ερωτηθέντων επενδυτών διέβλεπαν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ το συντριπτικό 61% τασσόταν υπέρ της παραμονής. Η υποτονική αξιολόγηση των προοπτικών της χώρας, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, αναφέρει το συνοδευτικό άρθρο.

«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να πληρώσει τους θεσμικούς πιστωτές της χώρας του, ενώ παραμένει σταθερός στη δέσμευσή του να άρει τα μέτρα λιτότητας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Κατά τον Ντιέγκο Ισκάρο της IHS Global Insight, με έδρα το Λονδίνο, «ο τραπεζικός τομέας είναι η αχίλλειος πτέρνα στην Ελλάδα. Και αν η ΕΚΤ αποφασίσει να σταματήσει τη χρηματοδότηση, τότε η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο εύθραυστη από ό,τι είναι αυτή τη στιγμή. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια συμφωνία». Όπως σημειώνει το Bloomberg, βάσει της δημοσκόπησης το 10% των ερωτηθέντων θεωρούν πως η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ μέσα στο 2015, ενώ το 22% θεωρεί πως αυτό θα γίνει μέσα στο 2016. Υπάρχει και ένα 12% που μεταθέτει το Grexit για μετά το 2016.

Η μεγάλη πλειοψηφία των επενδυτών δεν φοβάται κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, κρίνοντας πως η μικρή συνεισφορά της στο συνολικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης (μόλις 1,7% το 2016) δεν μπορεί να ακυρώσει την αισιοδοξία για τις προοπτικές της νομισματικής ένωσης. Ο Γκιγιέμ Καρά της BNP Paribas, λέει επ΄αυτού: «Ο κίνδυνος μετάδοσης έχει περιοριστεί. Σε αυτό έχει συμβάλει η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, καθώς και από τη δημιουργία του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης».

Η δημοσκόπηση του Bloomberg διενεργήθηκε μεταξύ 14-14 Απριλίου μεταξύ 1280.

Ο Λουντοβίκ Σουμπράν, επικεφαλής οικονομολόγος της Euler Hermes, σημειώνει: «Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν την Ελλάδα ως μια κακή περίπτωση, ως γάγγραινα. Ωστόσο, είναι λάθος να πιστεύει κανείς πως αν η Ελλάδα αποκοπεί, θα λυθούν τα προβλήματα της Ευρωζώνης. Ακόμη και αν η κερδοφορία είναι υψηλότερη, η ανάκαμψη της απασχόλησης δεν λειτουργεί».

Όπως προσθέτει, «η Μέρκελ κρατάει το κλειδί για τη μοίρα της Ελλάδας. Μια ελληνική χρεοκοπία είναι όλο και πιο πιθανή, αλλά δεν πιστεύω πως τελικά θα βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Κανείς δεν θέλει να πάρει την ευθύνη ή να αφήσει τέτοια κληρονομιά».

Facebook Comments